Krstajiću ni pobjeda ne garantuje ostanak

Priredio: Dušan Repija
Krstajiću ni pobjeda ne garantuje ostanak

Beograd - Mladen Krstajić je preživio debakl protiv Ukrajine i vodiće selekciju Srbije bar još u večerašnjem meču protiv Litvanije (“Rajko Mitić”, 20.45 časova), a onda će Izvršni odbor FS Srbije u srijedu analizirati situaciju i odlučiti o eventualnim rezovima.

Epilog je to jučerašnje vanredne pres konferencije na kojoj se medijima obratio predsjednik FS Srbije Slaviša Kokeza, a pripadnici “sedme sile” nisu imali priliku da mu postavljaju pitanja. Prvi čovjek srpskog fudbala se u monologu koji je trajao nekoliko minuta izvinio naciji za najteži poraz otkako reprezentacija nastupa pod imenom Srbija, te istakao da je sporan način na koji je utakmica izgubljena. Odgovornost je preuzeo na sebe, ali donekle preusmjerio i na igrače i stručni štab.

- Utakmice su se gubile i ranije i gubiće se. Ono što je sporno, za mene i ljude iz saveza je način na koji smo izgubili. Odgovornost spada na rukovodstvo, sa mnom na čelu, ali i na stručni štab i igrače. Zalaganje i borbenost za grb Srbije kakvi su bili u Ukrajini više ne smeju da se ponovi. Fudbaleri moraju više da daju od sebe za nacionalni dres nego što to rade u klubovima. Dres Srbije ne sme biti manje ili isto vrednovan kao dres njihovog kluba - poručio je Kokeza.

Slobodno se može reći da je meč protiv Litvanije biti ili ne biti za “orlove”, koji su sa večerašnjim rivalom na začelju grupe B kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Moguće je da je i zbog vrlo kratkog perioda između dva susreta ovako odlučeno, a sve će biti podrobno analizirano u danima poslije meča.

- Verujem da naši fudbaleri mogu mnogo i nadam se da će to u preostalim utakmicama i dokazati. Izvršni odbor FSS uradiće detaljnu analizu i sledeće sedmice izaći će s konkretnim stvarima. Videćemo kakve ćemo odluke doneti. Neka tada uslede sva pitanja - odgovorićemo i ja, i potpredsednici Marko Pantelić i Nenad Bjeković. Sve kritike tada iznesite - zaključio je Kokeza.

Međutim, pravo je pitanje da li Krstajić još uvijek drži uzde u svojim rukama i da li može podići ekipu koja je izgledala sve samo ne kao ozbiljan takmičarski tim koji u svojim redovima ima momke vrijedne po nekoliko desetina miliona evra. Promjena formacije na 3-5-2 i nekoliko rokada u postavi koja je bila najstandardnija u prethodnim mečevima, iako je teško reći ko su najstandardniji s obzirom na česte eksperimente, ispostavila se kao potpuni promašaj. Ostaje da se vidi da li će Srbija večeras zaigrati u istoj postavci kao u Lvovu ili će se Krstajić vratiti na standardnu 4-2-3-1, koja se, uz sve zamjerke javnosti, pokazala mnogo efikasnija. Stoga je vrlo teško napisati bilo šta o eventualnom sastavu u kojem će Srbija početi utakmicu, ali bilo kako bilo, Ukrajina se, jednostavno, ne smije ponoviti.

Možda zvuči nevjerovatno, ali je, s obzirom na raspoloženje u javnosti i među navijačima, za “orlove” i bolje što večeras neće biti publike na “Rajku Mitiću”. Nacionalni tim ionako nema bogzna kakvu podršku, a debakl u Lvovu sigurno nije doprinio poboljšanju veza sa navijačima. Ukoliko još protiv Litvanaca meč ne krene u pravom smjeru, sigurno bi se čuli zvižduci, a fudbaleri imali dodatni pritisak, osim onog da jednostavno moraju dobiti selekciju koju sa klupe vodi Valdas Urbonas. Činjenica je i da Litvanija nema previše jak tim, koji ne zna za pobjedu u prethodnih devet mečeva (sedam poraza u nizu, pa dva remija protiv Azerbejdžana i Luksemburga), što bi trebalo da bude pokazatelj da je Srbija, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi, ogroman favorit za pobjedu.

Spekulacije: Piksi ili Tumbaković

Pojedini mediji u Srbiji već su proglasili Mladena Krstajića bivšim i pronašli mu nasljednika, i to dva. Prvi je Dragan Stojković Piksi, koji je potencijalno rješenje već duže vrijeme, samo što je sada mnogo realnija opcija nego tada. Piksi je na korak od otkaza u Gvangdžuu, pa bi samim tim prestao da važi njegov vrlo čvrst i finansijski unosan ugovor sa Kinezima. Druga opcija je Ljubiša Tumbaković, koji je odbijanjem da vodi selekciju Crne Gore protiv Kosova dobio otkaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana