Krešimir Novosel, direktor Jadranske lige: Ne znam kome će se ABA prikloniti

Milan Zubović
Krešimir Novosel, direktor Jadranske lige: Ne znam kome će se ABA prikloniti

Zagreb - Rukovodstvo ULEB ponudilo je jedno mjesto predstavniku Jadranske lige u Evroligi, kao i tri mjesta u Evrokupu, potvrdio je za "Glas Srpske" direktor ABA lige Krešimir Novosel.

Takav scenario će se desiti ukoliko klubovi odluče da prednost daju ULEB u odnosu na Ligu šampiona koju je predložila FIBA. S druge strane, evropski ogranak Svjetske košarkaške federacije ponudio je dva direktna mjesta u Ligi šampiona, mada postoje ponude i nacionalnim savezima za mjesta u Ligi šampiona.

- FIBA nam je konkretno ponudila dva direktna mjesta u Ligi šampiona i jedno u kvalifikacijama za isto takmičenje, a to tek treba definisati plasmanom kroz nacionalne saveze. Istovremeno, imamo ponudu ULEB koji planira jednog predstavnika iz ABA lige u Evroligi, kao i tri u Evrokupu - izjavio je Novosel za "Glas Srpske".

Kojoj opciji će se prikloniti klubovi, koji su od ove sezone vlasnici regionalnog takmičenja, ostaje da se vidi.

- Pitanje je veoma delikatno i u što kraćem roku moramo organizovati skupštinu klubova i zajednički donijeti rješenje koje će biti najbolje za sva buduća djelovanja. Taj sastanak trebalo bi da bude održan tokom naredne dvije sedmice - dodao je Novosel.

Klubovi se još ne izjašnjavaju kome će se prikloniti, FIBA ili ULEB.

- Ne znam kome će se ABA ligi prikloniti i ne želim ništa unaprijed da govorim dok se ne održi sastanak klubova. Predstavnici ekipa još ništa nisu rekli mada su upoznati sa situacijom, ali su istovremeno malo i zbunjeni jer nije lako donijeti odluku od koje može da zavisi regionalno takmičenje - istakao je Novosel.

FIBA svoj uticaj vrši preko nacionalnih saveza koji imaju uticaj na klubove. Savezi sa prostora bivše SFRJ još se nisu oglasili kojoj opciji će se prikloniti, a postoji mogućnost da neki od njih svojim klubovima zabrane nastup.

- Savezi su određeni servis klubovima i ne vidim zašto bi se neko morao pokoravati. Odluku o nastupu u nekom evropskom takmičenju trebalo bi da donesu klubovi - kazao je Novosel.

Darušafaka 12. klub

Prema projektu ULEB, Evroliga će brojati 16 ekipa, a 11 je već potpisalo ugovor o saradnji, a to su CSKA, Real Madrid, Barselona, Laboral Kuća, Anadolu Efes, Fenerbahče, Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi, Armani i Žalgiris. Darušafaka će dobiti 12. mjesto, jedno je predviđeno za pobjednika Evrokupa, a ukoliko ABA liga dobije jedno mjesto, preostala dva bi trebalo da pripadnu šampionima Njemačke i VTB lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana