Krešimir Novosel, direktor ABA lige, za Glas Srpske: Moguće da ABA otkaže Evroligu

Milan Zubović
Krešimir Novosel, direktor ABA lige, za Glas Srpske: Moguće da ABA otkaže Evroligu

Zagreb - Direktor Jadranske lige Krešimir Novosel potvrdio je "Glasu Srpske" da je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) privremeno suspendovala (uskratila priznanje) ABA ligu u ovom obliku kao što je to objavljeno na sajtu te organizacije.

Izvršni komitet FIBA raspravljao je u Parizu o odgovorima koje je dobio od 14 nacionalnih federacija, nakon što je zaprijetila suspenzijama, jer su tamošnji klubovi odlučili da igraju Evrokup.

- Ovaj potez nije neočekivan jer se zna da su neki savezi iz regiona povukli priznanje ABA ligi pa je FIBA privremeno suspendovala regionalno takmičenje. Poznato je da su klubovi osnivači ABA lige na sastanku 20. marta donijeli odluku da se pregovara sa Evroligom jer samo tako imaju mogućnost da igraju protiv najjačih evropskih timova. To FIBA ne odgovara pa je stigla privremena suspenzija. Čudi nas odluka da se može igrati Evroliga, a ne Evrokup koji je pod patronatom iste kompanije (ECA), ali to kod FIBA očito ne prolazi - izjavio je Novosel.

Rukovodstvo regionalnog takmičenja potpisalo je četvorogodišnji ugovor sa ECA prema kojem iduće sezone jedna ekipa ide u Evroligu, a tri u Evrokup s opcijom da sezonu poslije toga četiri ekipe idu u drugo po jačini takmičenje uz jednog u Evroligi. Novosel je priznao da postoji mogućnost da regionalno takmičenje uskrati podršku ECA.

- Sve je moguće i otvoreno je do idućeg ponedjeljka kada je zakazana skupština ABA lige. Ako donesu odluku da se priklone FIBA i odustanu od Evrokupa moraćemo je poštovati, ali mislim da se to neće desiti. Ipak, nikad ne reci nikad - rekao je Novosel.

Predsjednik Košarkaškog saveza Slovenije Matej Erjavec prošle sedmice otkrio je da Srbija i Hrvatska planiraju novo košarkaško takmičenje, a Novosel nije želio mnogo da komentariše te navode.

- To je sad na nacionalnim savezima pa ne mogu da komentarišem sve priče koje dolaze do mene. Krenulo je od predsjednika KS Slovenije, ali nisam vidio da se neko iz Srbije ili Hrvatke oglasio po tom pitanju tako da treba sačekati i vidjeti da li ima istine u tome - istakao je Novosel.

Izvršni komitet FIBA ponovo će zasjedati 14. maja.

Igokea bez stava

Iz jedinog predstavnika BiH u regionalnom takmičenju kratko je poručeno da ne žele ništa komentarisati u vezi sa novonastalom situacijom.

- Sačekaćemo ostale klubove da se izjasne i ne želimo biti prvi koji će istupati sa svojim stavom - kazao je sportski direktor Igokee Pavle Ćorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana