Крешимир Новосел, директор АБА лиге, за Глас Српске: Могуће да АБА откаже Евролигу

Милан Зубовић
Крешимир Новосел, директор АБА лиге, за Глас Српске: Могуће да АБА откаже Евролигу

Загреб - Директор Јадранске лиге Крешимир Новосел потврдио је "Гласу Српске" да је Међународна кошаркашка федерација (FIBA) привремено суспендовала (ускратила признање) АБА лигу у овом облику као што је то објављено на сајту те организације.

Извршни комитет FIBA расправљао је у Паризу о одговорима које је добио од 14 националних федерација, након што је запријетила суспензијама, јер су тамошњи клубови одлучили да играју Еврокуп.

- Овај потез није неочекиван јер се зна да су неки савези из региона повукли признање АБА лиги па је FIBA привремено суспендовала регионално такмичење. Познато је да су клубови оснивачи АБА лиге на састанку 20. марта донијели одлуку да се преговара са Евролигом јер само тако имају могућност да играју против најјачих европских тимова. То FIBA не одговара па је стигла привремена суспензија. Чуди нас одлука да се може играти Евролига, а не Еврокуп који је под патронатом исте компаније (ECA), али то код FIBA очито не пролази - изјавио је Новосел.

Руководство регионалног такмичења потписало је четворогодишњи уговор са ECA према којем идуће сезоне једна екипа иде у Евролигу, а три у Еврокуп с опцијом да сезону послије тога четири екипе иду у друго по јачини такмичење уз једног у Евролиги. Новосел је признао да постоји могућност да регионално такмичење ускрати подршку ECA.

- Све је могуће и отворено је до идућег понедјељка када је заказана скупштина АБА лиге. Ако донесу одлуку да се приклоне FIBA и одустану од Еврокупа мораћемо је поштовати, али мислим да се то неће десити. Ипак, никад не реци никад - рекао је Новосел.

Предсједник Кошаркашког савеза Словеније Матеј Ерјавец прошле седмице открио је да Србија и Хрватска планирају ново кошаркашко такмичење, а Новосел није желио много да коментарише те наводе.

- То је сад на националним савезима па не могу да коментаришем све приче које долазе до мене. Кренуло је од предсједника КС Словеније, али нисам видио да се неко из Србије или Хрватке огласио по том питању тако да треба сачекати и видјети да ли има истине у томе - истакао је Новосел.

Извршни комитет FIBA поново ће засједати 14. маја.

Игокеа без става

Из јединог представника БиХ у регионалном такмичењу кратко је поручено да не желе ништа коментарисати у вези са новонасталом ситуацијом.

- Сачекаћемо остале клубове да се изјасне и не желимо бити први који ће иступати са својим ставом - казао је спортски директор Игокее Павле Ћоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана