Кошаркашима забрањен улазак на Косово и Метохију

Танјуг
Кошаркашима забрањен улазак на Косово и Метохију

Младим кошаркашима Слоге из Краљева је забрањен улазак на Косово и Метохију, пренијела је агенција Тањуг.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић осудио је овакав поступак Приштине као антицивилизацијски, гнусан и вриједан сваког презира.

“Нема никаквог оправдања за овакав удар Приштине на слободу кретања, која сада забрањује и да се млади баве спортом и слободно путују”, рекао је Ђурић у изјави за Тањуг.

Он је истакао да континуирано антицивилизацијско дивљање Приштине претходних неколико недјеља и мјесеци доживљава своју кулминацију и позвао међународну заједницу да реагује.

“Не више само на кршење споразума и обавеза које привремене институције самоуправе у Приштини имају, већ зато што овакво иживљавање више нема везе са здравим разумом”, поручио је Ђурић.

Он је такође, упозорио одговорне у приштинским институцијама на кривичну одговорност због оваквог понашања и посљедице које у будућности могу да сносе.

“Испитаћемо ко је, по имену и презимену, одговоран за овакво понашање према спортистима и деци, а последице би могле да уследе и изван граница Србије”, упозорио је Ђурић.

Забрана уласка дјеци из Кошаркашког клуба Слога на простор Косова и Метохије на прелазу Јариње је најновији примјер осионости приштинских власти, оцијенила је данас Српска листа.

“Опште позната је чињеница да се спортски догађаји нису забрањивали ни за време директних сукоба, па су се за време њиховог одржавања прекидала и непријатељста.

Нажалост, то не важи за приштинске привремене институције, које су још једном показале да им је циљ да Србима укину сва људска права и гетоизирају их”, наводи Срспка листа у саопштењу.

СЛ истиче да су Албанци, којима су пуна уста права на слободу кретања, показали на дјелу колико поштују то право када су Срби у питању, и споразум који су потписали у Бриселу.

СЛ је позвала међународну заједницу да конкретно реагује на кршење свих споразума и “безмјерно лудило Приштине”.

“Српска листа најоштрије осуђује овакво понашање, али и захтевамо од нашег државног руководства да о овом догађају обавести међународне представнике, али и најозбиљније размисли да почне да примењује реципрочне мере”, наводи СЛ у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана