Клемен Препелич, један од хероја словеначке златне бајке, за Глас Српске: Кокошков ставио играче на прво мјесто

Иван Драгичевић
Клемен Препелич, један од хероја словеначке златне бајке, за Глас Српске: Кокошков ставио играче на прво мјесто

Париз - Прошло је десет дана откако је Словенија освојила прву, историјску, златну медаљу на Европском првенству у Турској, а још се не стишава еуфорија у овој земљи. Сви клинци желе да играју кошарку као њихови јунаци, међу којима је и српски џелат Клемен Препелич.

Цијели турнир одиграо је одлично, а шта се тек може рећи о посљедње минуте финала када је пун самопоуздања преузео одговорност и надомјестио Горана Драгића и Луку Дончића, који су завршницу одгледали са клупе.

- Сви смо јунаци, наш тим је херој. Никако не бих заслуге приписао себи. Сјетите се украдене лопте Алексеја Николића и изнуђеног неспортског фаула, два велика шута Јаке Блажича и феноменалне одбране на Богдану Богдановићу, борбе Гашпера Видмара и осталих момака. Још не схватам шта смо направили, заиста неописив осјећај - рекао је Препелич за "Глас Српске".

Нови играч француског Левалоа Метрополитана (бивши Париз) истакао је посебан значај селектора, српског стручњака Игора Кокошкова. Микс НБА искуства и старе југословенске школе био је идеалан зачин за словеначки тим.

- Донио је побједнички менталитет и оно што је потпуно другачије у односу на све претходнике, ставио је играче на прво мјесто. Неспорно је његово огромно знање, један је од најбољих стручњака. Није нас тјерао да тренирамо, већ смо сами схватили шта нам је циљ и како се до њега долази. Свјестан је тога да не може без играча, као што ни ми не бисмо могли без њега. Прилагодио нам се и на почетку рекао нешто што ми се јако свидјело: "Кошарка се играла прије, а играће се и послије мене". Импресивна је његова мирноћа, увијек је имао праве ријечи и рјешење, није џаба у НБА лиги толике године - пун је хвале Препелич за Кокошкова.

Осим психолошких и мотивационих минијатура асистент Квина Снајдера у Јути директно је утицао на игру Словеније. Сваком играчу Кокошков је нашао улогу и ставио га у комфорну позицију. Сви су били задовољни и уз одличну хемију унутар тима "јунаки" су дошли до злата.

- Игор никада неће извести играча због грешке, што је било велико олакшање за нас, играли смо без притиска и са великим самопоуздањем. Свима је истакао врлине, на примјер, за мене је нацртао специјале да имам отворене шутеве за три поена и поставио ми је "пик ен рол" у десну страну, Драгићу омогућио да иде улијево, Блажичу је отворио терен, а Гоги и Дончић могли су да играју из изолација - рекао је Препелич.

Најбољи словеначки кошаркаш Горан Драгић опростио се од репрезентације, а због обавеза у Јути ни Кокошков неће моћи да води национални тим у квалификацијама за Свјетски куп током ФИБА прозора па је извјестан и његов одлазак.

- Искрено мислим да то нису њихове посљедње ријечи и да ће се предомислити. Горан би заједно са братом Зораном (оп. а. пропустио Евробаскет) могао да одигра још Свјетски куп ако се пласирамо, а надам се да би Игор могао да нам се прикључи након квалификација - искрен је одлични бек.

Други меч у француском првенству синоћ је одиграо против Стразбура. Његова екипа доживјела је на премијери пораз од Монака упркос 21 поену Препелича. Препелич је одмах након дочека у Љубљани отпутовао у Париз преко Загреба и ставио се на располагање новом тиму.

- То је професионализам, као што каже наш капитен Луис Кембел, привилегија малог броја људи је да се бави оним послом који воли. Играмо кошарку и за то, заслужено, зарађујемо велики новац. Екипа је састављена од доста младих играча, ту је Борис Дијао као наша велика снага, јер нико у лиги нема такву четворку. Домети зависе од његовог останка и Флорана Пјетруса, све може да се поруши ако оду - закључио је Препелич.

Заслуге Вујошевићу

Прошле сезоне Препелич је у сјајној форми играо за Лимож код тренера Душка Вујошевића.

- Најзаслужнији је за моје игре, вратио ме на мапу. Знао је да ми каже шта није у реду, било је свађа, свашта смо прошли. Хтио сам да научим што више и искористим његово огромно знање. Био сам спреман на тешке тренинге, сваки дан смо били пет сати у дворани, а на то су ме припремили Јака Клобучар и Едо Мурић. Први пут у животу играо сам утакмицу седмично, што ми је оставило времена за тренинг и напредак - рекао је Препелич.

Ништа од Реала

Иако се појавила информација да велики Реал Мадрид жели Клемена Препелича у својим редовима, од тога, бар за сада, неће бити ништа.

- Усредсређен сам само на свој клуб и утакмице. О интересовању Реала прочитао сам на интернету, нисам добио понуду, тако да не мислим о томе. Париз ме је хтио још 5. маја, хтио сам да играм Еврокуп и мислим само о свом клубу - рекао је одлични Словенац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана