Kako UEFA lovi rasiste – epizoda Humska 1

B92
Kako UEFA lovi rasiste – epizoda Humska 1

U Partizanu su se s pravom plašili suspenzije UEFA zbog navijača protiv Skenderbega, a zašto, to nam otkriva reportaža Njujork Tajmsa iz Beograda.

Duel srpskog i albanskog tima je bio meč visokog rizika, a u centru pažnje nije bio samo domaćoj javnosti nego i kod UEFA.

Evropska kuća fudbala je upozorila Partizan da mu prijeti drakonska kazna u slučaju rasističkih, nacionalističkih i sličnih vređanja rivala, pa je iz Humske danima trajala kampanja u kojoj su pozivali navijače na pristojno ponašanje.

Da ova kampanja nije bila samo puka obaveza, već potreba kluba, pokazao je novinar Endru Ke, koji je boravio u Humskoj 2. novembra i pratio predstavnika FARE, organizacije koja se bori protiv diskriminacije na fudbalskim stadionima.

FARE već godinama ima sve veću ulogu kada su u pitanju disciplinske odluke UEFA, ima nekoliko stotina volontera koji svakog vikenda prate fudbalske utakmice inkognito, a slijedeće godine će prvi put biti prisutni na svim mečevima Svjetskog prvenstva, koje se održava u Rusiji.

Meč između Partizana i Skenderbega je bio od izuzetne važnosti za UEFA zbog već poznate istorije navijačke mržnje na Balkanu, ali i zbog prvog duela dva tima u Elbasanu, kada su albanski navijači skandirali svoju verziju "Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji", zbog čega je klub kažnjen sa 60.000 evra i praznim tribinama na slijedećem meču.

Neimenovani čovjek, jedan od oko 240 koje je FARE posebno obučio za posmatranje mečeva, je nekoliko sati prije utakmice obavijestio delegata UEFA da će biti prisutan na tribinama stadiona u Humskoj 1. Protekle nedjelje su bili i na utakmicama u Hrvatskoj, Rumuniji, Rusiji, Češkoj, ali Italiji.

"Nikad ne znaš šta su možda pripremili za utakmicu", rekao je posmatrač koji je bio "naoružan" moćnom kamerom sposobnom da snimi sumnjiv detalj i sa najudaljenije tačke na stadionu.

Njemu je utakmica u Beogradu bila 21. u "karijeri". U pitanju je diplomirani student u 20-im godinama, a bio je diskretno obučen u običnim pantalonama i jakni, prateći detaljna uputstva FARE kako bi se što bolje uklopio u sredinu. Na primjer, predstavnici FARE izbjegavaju obuvanje patika marke "New Balance", nakon što je njen logo "N" doveden u vezu sa neonacistima.

"Trudi se da se ponašaš normalno. Nismo CIA", savjetovao je posmatrač novinara Njujork Tajmsa.

Predstavnici FARE su vrlo oprezni na utakmicama jer su neki od njih imali problema sa navijačima. Prije nekoliko godina jedan od njih je morao da traži pomoć policije u Poljskoj jer su ga navijači "otkrili" i krenuli na njega.

"Zapamti da se smiješ. Mi smo obični turisti. Zabavljamo se", dodao je posmatrač.

Stadion Partizana nije bio previše popunjen, bilo je prisutno oko 12.000 gledalaca, ali je "jug" bio prepun, a na njemu glavni subjekt predstavnika FARE – "Grobari".

Tokom utakmice, posmatrač bi povremeno pogledao na teren, napravio nekoliko opuštenih fotografija, ali je konstantno bio koncentrisan na "ultrase".

Na samom početku meča je primjetio transparent "South Guard", gdje je umjesto slova "O" Keltski krst, simbol koji koji su često koristili nacisti, ali su ovaj put navijači Partizana prelijepili taj krst, pa ga je posmatrač ignorisao. Nije mu bila "zanimljiva" ni zastava sa mrtvačkom glavom.

FARE je izdao vodič na 75 strana sa slikama i enciklopedijom psovki i uvredljivih simbola širom svijeta. Ali posmatrači ga konstatno dopunjuju novim materijalom.

Važan primjer kako funkcioniše FARE je Partizanova koreografija na meču sa Skenderbegom. Bila je to "šetalika" sa likom kneza Lazara Hrebeljanovića, junaka Boja na Kosovu, koju je pratila adekvatna pjesma sa tribina. Iako je svima upoznatim sa istorijom i kulturom ovih prostora jasno da ta slika predstavlja provokaciju za Albance, ona ne krši oštra pravila diskrimimacije.

"Provokativno je, ali ima drugačiju poruku, a to nije dovoljno. Mi možemo da izvijestimo šta mislimo da neke stvari znače, ali u legalnom smislu, moramo da dokažemo nameru, motiv i kako je uticalo na žrtve", objašnjava koordinator posmatračkog progmara FARE Pavel Klimenko.

Klimenko je dao jasan primjer toga iz Partizanog komšiluka, kod navijača Crvene zvezde. Najveći rival je bio kažnjen zbog homofobnog slogana: "Bebe nek' se rađaju, poruka je Severa, nećemo da Srbija bude zemlja pe*era".

Mjesec dana kasnije "delije" su se zbog zatvaranja "sjevera" uslijed pomenute kazne preselile na jug, gdje su imale skoro identičan slogan: "Bebe nek' se rađaju, poruka je Juga, nećemo da Srbijom vlada bela kuga".

Jasno je da je opet u pitanju bila homofobna poruka, ali zbog fraze koju su navijači upotrebili bila je dvosmislena, pa tako ni UEFA nije pokrenula akciju.

"Tužno je što ovo radimo u 21. vijeku, ali motiviše me kad ovaj posmatrački posao donese neki rezultat", objasnio je neimenovani volonter FARE sa stadiona Partizana zašto se bavi tim.

Sa 47 incidenata na 113 utakmica u sezoni 2014/2015, broj je pao na 20 na 188 mečeva u slijedećoj, dok su u prošloj zabilježena 25 na 114.

"Zaustavljanje diskriminatornog ponašanja je samo prvi korak. Promena njihovog stava je dug put za koji je potrebno vrijeme", kaže Klimenko.

Rezultat je bio vidljiv i u Beogradu. Navijači su skandirali samo "Kosovo je Srbija!", koji je u granicama prihvatljivosti za UEFA, kojoj je najvažnije što nije bilo escplicitnih političkih poruka.

Na kraju, Partizan je slavio 2:0, navijači su sa igračima proslavljali prvu pobjedu u Ligi Evrope, a srećan je bio i predstavnik FARE.

"Pogledaj ih. Ovo je savršeno. Ovo želimo", zaključio je insajder sa Partizanovih tribina, a onda obavijestio delegata UEFA da nije bilo incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana