Kairat nije Mančester

Agencije
Kairat nije Mančester

Beograd - Sezona velikih očekivanja za fudbalere i navijače Crvene zvezde počinje večeras mečom prvog pretkola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv kazahstanskog Kairata (20.45 časova).

Uprkos finansijskoj krizi i dugu većem od 40 miliona evra, čini se da su čelnici kluba obavili dobar posao u prelaznom roku. Za sada su otišli samo Darko Lazović, Ifeani Onjilo i Darko Lazić, a stigla su petorica igrača. Ovdašnjoj javnosti poznata su imena Zorana Rendulića (Čukarički), Luisa Ibanjeza (Dinamo Zagreb, Đer) i Brune Matosa (Novi Pazar), dok su Izraelac Iban Vered i Portugalac Ugo Vieira došli sa pedigreom provjerenih igrača. Ipak, novi trener Miodrag Božović Grof protiv Kazahstanaca imaće na raspolaganju samo Rendulića i Vereda, koji su na vrijeme registrovani za prvo pretkolo. U prethodnih desetak dana u Zvezdi su skupljali podatke o protivniku, koji je prema svim najavama vrlo nezgodna ekipa. Kairat igra napadački fudbal, a najopasniji njihov igrač je napadač iz Obale Slonovače Džerard Gohu. Sa druge strane, "crveno-bijeli" su tokom priprema u Sloveniji odigrali tri pripremne utakmice i upisali tri pobjede, te nagovijestili da spremni dočekuju start nove sezone.

- Dobili smo najtežeg rivala kojeg smo mogli. Fizički su u prednosti, jer su u prvenstvu, imaju strašno brz napad, ali nisu Mančester junajted! Takođe su i viši od naših, ali niska je i Barselona, pa ne prima golove iz prekida. Kairat igra kao Dinamo kod Lobanovskog. Nije to taj kvalitet doduše, brzi su, ali slabiji pozadi. Što se tiče meča, nemam te termine: meč godine, meč sezone. Pa nije ovo Kosovska bitka? Nagrabusili smo ako će ova utakmica određivati atmosferu u klubu - kazao je trener Zvezde Miodrag Božović.

Kao i većina stručnjaka popularni Grof smatra da su domaći teren i publika najveća prednost Crvene zvezde.

- Ovaj stadion ima magiju! Padali su ovde i jači rivali. U utorak sam baš istrčao na "Marakanu" prvi put posle 1994. godine i odmah me je pukao adrenalin. To zna samo onaj koji je igrao u Zvezdi - dodao je Božović.

Prve evro ispite imaće još dva predstavnika Srbije u ovom takmičenju. Osvajač Kupa Čukarički igraće u Sloveniji protiv Domžala (20), dok Vojvodina gostuje mađarskoj ekipi MTK (20.30).

Neka sa ponovi 2002.

Crvena zvezda i Kairat već su odmjerili snage u kvalifikacijama za tadašnji Kup UEFA 2002. godine, a Beograđani su bili ubjedljivi. U Almatiju je bilo 2:0, a u Beogradu 3:0 za Zvezdu.

Navijači

Iako je Upravni odbor Crvene zvezde odlučio da ulaz za premijeru u novoj sezoni ne bude besplatan, očekuje se da tribine stadiona "Rajko Mitić" budu solidno ispunjene i da navijači, kao i svaki put, budu 12. igrač "crveno-bijelih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana