Kad je bezobrazan onda je Srbin, kada pobjedi tada je Hrvat

B92
Kad je bezobrazan onda je Srbin, kada pobjedi tada je Hrvat

Rođen je u Dubrovniku, pa ga svojataju Hrvati. Odrastao je u Kotoru, pa ga svojataju i Crnogorci. Otac mu je Srbin, pa ga svojataju i Srbi.

Stojan Ivković je čovjek koji je kao selektor vratio Mađarsku na Evrobasket poslije 20 godina, na kojem su ostvarili prvu pobjedu poslije skoro pola vijeka.

Njegov tim biće rival Srbiji u osmini finala turnira, u nedjelju u istanbulskom Sinan Erdem Domu (14:15h)

"Ja ću vam reći kako prolazim u Mađarskoj. Mogu da budem i agresivan ako je neko bezobrazan. Ako napravim neku bezobraznu, temperametniju reakciju onda sam Srbin. Ako napravimo rezultat onda sam Hrvat. To je normalno. Mi smo djeca tog posebnog perioda. Ponosan sam na tatu, ponosan sam na mamu. Volim Crnu Goru, tamo sam odrastao. Sad sam postao Mađar pred pripreme. Meni je najlakše u vaterpolu. Uvijek otvorim šampanjac prije velikog takmičenja jer znam da sam pobjedio. Ili Srbija, ili Crna Gora, ili Hrvatska ili Mađarska. To mi je najmiliji sport, bez stresa", rekao je Ivković tokom izuzetno zabavnog razgovora sa srpskim medijima.

Mađarska je pomalo iznenadila četvrtim mjestom u Grupi C u Klužu. Savladali su Češku i domaćina Rumuniju te izborili plasman u nokaut fazu uz Španiju, Hrvatsku i Crnu Goru.

"Poslije 20 godina smo se plasirali na EP, poslije 48 dobili utakmicu. Ta druga utakmica je bila vrlo emotivna za cijelu državu. Igrali smo u Rumuniji, na nekoj, da kažem, bivšoj mađarskoj teritoriji gde ima mnogo Mađara. Svi su bili pred televizorima. To znači neki uspjeh, vidimo euforiju. Treba da se radujemo i borimo kao do sada. Košarku ne znamo da igramo, nemamo visinu, ali imamo karakter vrlo dobrih ljudi. Svi su izvanredni momci. Ja kažem imam ćerku, ako može da mi bude zet – može da igra u reprezentaciji. Ako ne može da bude zet, može da bude ne znam kakav igrač, ne može u reprezentaciju", rekao je selektor Mađarske.

Sudbina je željela da Ivkovićeva ekipa igra sa skoro svim eks-Ju timovima tokom Evrobasketa.

"Igrali smo sa Hrvatima, pa sa Crnogorcima, sad ćemo sa Srbima – ništa ljepše. Ovako mala sportska nacija kao mi da ima takvu privilegiju. Tu su bili Španci, naši igrači su ih zamolili da se slikaju pruhe utakmice. Imamo desetoricu igrača koji igraju u Mađarskoj, oni ove momke iz Srbije mogu da gledaju samo na TV. Sve najbolje Srbiji, a mi ćemo da se borimo, kao i do sada. Biće to dosta zabavna utakmica za sve. Ko me zna da će biti žešća borba, Srbija dobija, a nadam se da mi ostavljamo dobar utisak", kaže Ivković.

 "Protiv Španije sam rekao da ne skidamo (Adama) Hangu jer mislim da smo favoriti, sada nećemo (Davida) Vojvodu. Šala, naravno. Probaćemo da učimo. Glupi ljudi misle da su najbolji i najpametniji. Srbija je institucija. Ne možemo reći da je prvi favorit jer ima tu tri-četiri ekipe koje odlično igraju. Ali osim znanja ekipa Srbije ima sjajan odnos igrača i trenera, zato nisam želio da igramo s njima. Odnos nacije prema reprezentaciji je uvijek bio na visokom nivou. To nama ne odgovara", dodao je harizmatični selektor Mađarske.

Dok svi pričaju o Adamu Hangi i Davidu Vojvodi, selektor Srbije Aleksandar Đorđević je istakao i upravo selektora Ivkovića kao ključan faktor mađarskog tima.

"Sale je uvijek bio korektan momak. Hvala mu. Mislim da smo dobra družina. Ako nemaš visoki kvalitet desetorice igrača koje možeš da rotiraš, onda moraš da ideš na emociju. A ko je šef kome, ko je pametniji i ko više zna to je nebitno. Uvijek ako je sve u redu, i on to kao selektor zna, onda su igrači najbolji, ako ih nema onda dolazimo Sale i ja i nas "peglaju". Nekad te "peglaju" i kad imaš rezultat. To je tako, ništa nije drugačije u Mađarskoj od Srbije. Svugde danas imaš ljude koji ništa ne rade, a sve znaju. Imaju mišljenje ali ti nikad ne kažu kako treba. Imamo i mi svoje "stručnjake", iskren je Ivković.

Intervju je na kratko prekinuo selektor Crne Gore Božidar Tanjević.

"Evo je legenda, čekajte da ga poljubim", prišao je Ivković Tanjeviću koji ga je upitao, "Imaš li jedne patike 13,5 za trening?"

"Hoću, skinuću ih odmah", odgovorio je selektor Mađarske, "Košarka je lijepa zbog oboga. Generacije, legende, volimo se. Trebalo bi da uče svi iz ovoga".

Ivković je rođen u Dubrovniku 1966, a košarkom je počeo da se bavi u Kotoru. Kao 15-godišnjak je potpisao ugovor sa Budućnošću, a poslije je nastupao za Rabotnički i subotički Spartak. U Mađarsku je stigao 1992, gdje je kao igrač imao tri mandata u Solnoku. Trenersku karijeru je počeo u PSVK 2005, četiri godine kasnije preuzima Kečkemet, a potom je radio za Dunav. Prije pet godina je postao sportski direktor Solnoka, koji je kao trener vodio u sezoni 2016/2017. Selektor Mađarske je prvi put bio 2007-2008, a aktuelni mandat je počeo 2013. U međuvremenu je bio pomoćnik Luki Pavićeviću u selekciji Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana