Кад је безобразан онда је Србин, када побjеди тада је Хрват

Б92
Кад је безобразан онда је Србин, када побjеди тада је Хрват

Рођен је у Дубровнику, па га својатају Хрвати. Одрастао је у Котору, па га својатају и Црногорци. Отац му је Србин, па га својатају и Срби.

Стојан Ивковић је човjек који је као селектор вратио Мађарску на Евробаскет послије 20 година, на којем су остварили прву побједу послије скоро пола вијека.

Његов тим биће ривал Србији у осмини финала турнира, у недјељу у истанбулском Синан Ердем Дому (14:15х)

"Ја ћу вам рећи како пролазим у Мађарској. Могу да будем и агресиван ако је неко безобразан. Ако направим неку безобразну, темпераметнију реакцију онда сам Србин. Ако направимо резултат онда сам Хрват. То је нормално. Ми смо дјеца тог посебног периода. Поносан сам на тату, поносан сам на маму. Волим Црну Гору, тамо сам одрастао. Сад сам постао Мађар пред припреме. Мени је најлакше у ватерполу. Увијек отворим шампањац прије великог такмичења јер знам да сам побједио. Или Србија, или Црна Гора, или Хрватска или Мађарска. То ми је најмилији спорт, без стреса", рекао је Ивковић током изузетно забавног разговора са српским медијима.

Мађарска је помало изненадила четвртим мјестом у Групи Ц у Клужу. Савладали су Чешку и домаћина Румунију те изборили пласман у нокаут фазу уз Шпанију, Хрватску и Црну Гору.

"Послије 20 година смо се пласирали на ЕП, послије 48 добили утакмицу. Та друга утакмица је била врло емотивна за цијелу државу. Играли смо у Румунији, на некој, да кажем, бившој мађарској територији где има много Мађара. Сви су били пред телевизорима. То значи неки успјех, видимо еуфорију. Треба да се радујемо и боримо као до сада. Кошарку не знамо да играмо, немамо висину, али имамо карактер врло добрих људи. Сви су изванредни момци. Ја кажем имам ћерку, ако може да ми буде зет – може да игра у репрезентацији. Ако не може да буде зет, може да буде не знам какав играч, не може у репрезентацију", рекао је селектор Мађарске.

Судбина је жељела да Ивковићева екипа игра са скоро свим екс-Ју тимовима током Евробаскета.

"Играли смо са Хрватима, па са Црногорцима, сад ћемо са Србима – ништа љепше. Овако мала спортска нација као ми да има такву привилегију. Ту су били Шпанци, наши играчи су их замолили да се сликају прухе утакмице. Имамо десеторицу играча који играју у Мађарској, они ове момке из Србије могу да гледају само на ТВ. Све најбоље Србији, а ми ћемо да се боримо, као и до сада. Биће то доста забавна утакмица за све. Ко ме зна да ће бити жешћа борба, Србија добија, а надам се да ми остављамо добар утисак", каже Ивковић.

 "Против Шпаније сам рекао да не скидамо (Адама) Хангу јер мислим да смо фаворити, сада нећемо (Давида) Војводу. Шала, наравно. Пробаћемо да учимо. Глупи људи мисле да су најбољи и најпаметнији. Србија је институција. Не можемо рећи да је први фаворит јер има ту три-четири екипе које одлично играју. Али осим знања екипа Србије има сјајан однос играча и тренера, зато нисам желио да играмо с њима. Однос нације према репрезентацији је увијек био на високом нивоу. То нама не одговара", додао је харизматични селектор Мађарске.

Док сви причају о Адаму Ханги и Давиду Војводи, селектор Србије Александар Ђорђевић је истакао и управо селектора Ивковића као кључан фактор мађарског тима.

"Сале је увијек био коректан момак. Хвала му. Мислим да смо добра дружина. Ако немаш високи квалитет десеторице играча које можеш да ротираш, онда мораш да идеш на емоцију. А ко је шеф коме, ко је паметнији и ко више зна то је небитно. Увијек ако је све у реду, и он то као селектор зна, онда су играчи најбољи, ако их нема онда долазимо Сале и ја и нас "пеглају". Некад те "пеглају" и кад имаш резултат. То је тако, ништа није другачије у Мађарској од Србије. Свугде данас имаш људе који ништа не раде, а све знају. Имају мишљење али ти никад не кажу како треба. Имамо и ми своје "стручњаке", искрен је Ивковић.

Интервју је на кратко прекинуо селектор Црне Горе Божидар Тањевић.

"Ево је легенда, чекајте да га пољубим", пришао је Ивковић Тањевићу који га је упитао, "Имаш ли једне патике 13,5 за тренинг?"

"Хоћу, скинућу их одмах", одговорио је селектор Мађарске, "Кошарка је лијепа због обога. Генерације, легенде, волимо се. Требало би да уче сви из овога".

Ивковић је рођен у Дубровнику 1966, а кошарком је почео да се бави у Котору. Као 15-годишњак је потписао уговор са Будућношћу, а послије је наступао за Работнички и суботички Спартак. У Мађарску је стигао 1992, гдје је као играч имао три мандата у Солноку. Тренерску каријеру је почео у ПСВК 2005, четири године касније преузима Кечкемет, а потом је радио за Дунав. Прије пет година је постао спортски директор Солнока, који је као тренер водио у сезони 2016/2017. Селектор Мађарске је први пут био 2007-2008, а актуелни мандат је почео 2013. У међувремену је био помоћник Луки Павићевићу у селекцији Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана