Jović uz rame najboljim u Evropi

Danijel Radujković
Jović uz rame najboljim u Evropi

Frankfurt - Reprezentacija Srbije najtanja je na poziciji napadača, ali rješenje za popunu tog mjesta za Mundijal u Rusiji selektoru Mladenu Krstajiću definitivno bi mogao biti Luka Jović (20), koji je ove sezone među deset najboljih mladih ofanzivaca u Evropi.

Jović igra sve bolje kako sezona odmiče, a svoj Ajntraht je odveo u finale Kupa Njemačke majstorskim golom petom u stilu Zlatana Ibrahimovića. Tim iz Frankfurta napravio je malo iznenađenje, pošto je slavio protiv favorizovanog Šalkea na gostovanju sa 1:0, a Jović je još jednom opravdao povjerenje trenera Nike Kovača. Njega ne krasi velika brzina, niti tehnika najboljih driblera, ali ponovo je pokazao odličan napadački instinkt, bio je na pravom mjestu u pravo vrijeme, a na sve to se odlično snašao u datom trenutku. Nekadašnji napadač Crvene zvezde posebno je efikasan u posljednje vrijeme, jer je dao pet golova na posljednjih šest utakmica. Ukupno u svim takmičenjima ove sezone bio je precizan devet puta, a malo je igrača njegovih godina iz "liga petice" kojima je to uspjelo. Neprikosnoven je Kilijan Mbape (1998) iz Pari Sen Žermena sa ukupno 21 golom, a ispred Jovića još su samo Milanov Patrik Kutrone (1998) sa 15, zatim Leon Bejli (1997) iz Bajer Leverkuzena sa 12, koliko ima i Mikel Oljarzabal (1997) iz Sosijedada i zvijezda Mančester junajteda Markus Rašford (1997) koji je 11 puta tresao mreže protivničkih ekipa. Buduća velika zvijezda Malkom (1997) iz Bordoa ima isti učinak kao Jović, dok su iza njega velika nada Engleske i Svonsija Tami Abraham (1997) sa osam i truska senzacija Čengiz Under (1997) iz Rome sa sedam. Treba istaći da je Jović rođen krajem decembra 1997. godine, pa ako se tako gleda, on je treći najmlađi igrač koji je postigao devet ili više golove ove sezone u pet najjačih liga svijeta. Ispred njega su samo Mbape i Kutrone, dok su svi ostali koji su pomenuti stariji bar po nekoliko mjeseci. U kakvom se društvu nalazi srpski fudbaler samo pokazuje njegov kvalitet, a ako nastavi ovako nema sumnje da će u budućnosti biti među najboljim napadačima Evrope. On je pozajmljen igrač Benfike, koja bi mogla dobro razmisliti da li će dozvoliti Ajntrahtu da ga otkupi, ali s druge strane i njemački klub će sigurno pokušati sve da što prije bude njihov igrač. Pored dobrih igara za klub Jović je ove sezone bio raspucan u mladoj selekciji Srbije, koju sa šest golova predvodi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i trenutno drži treće mjesto na listi strijelaca. Sve ovo sigurno će natjerati Krstajića da ozbiljno razmisli o tome da ga povede na Mundijal, jer bi mogao biti odlična zamjena Aleksandru Mitroviću.

Kovač: Nobelova nagrada za tim

Ajntraht će drugu godinu zaredom igrati finale Kupa Njemačke, a rival za trofej 19. maja u Berlinu biće im Bajern iz Minhena, tim koji će od iduće sezone predvoditi sadašnji trener kluba iz Frankfurta Niko Kovač.

- Ovo što su momci uradili prevazilazi sve. U finalu smo drugu godinu zaredom. Ovaj tim zaslužuje Nobelovu nagradu za ono što su postigli. Naravno, znamo kome idemo na noge u Berlinu, ali u ovom momentu dominantno osjećanje je ponos. Ipak smo pobijedili u gostima veliki klub - rekao je Kovač nakon utakmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana