Jednomjesečni pritvor za braću Mamić

Agencije
Jednomjesečni pritvor za braću Mamić

Zagreb - Izvršnom predsjedniku zagrebačkog Dinama Zdravku Mamiću i njegovom bratu Zoranu (treneru kluba) Županijski sud odredio je jednomjesečni istražni zatvor i trebalo je da budu smješteni u zatvor Remetinac.

Odluku je donijela sudija Erna Dražančić na zahtjev USKOK-a i odbila je kauciju Zdravku Mamiću, koji je ponudio porodičnu kuću, čija je vrijednost procijenjena na 20 miliona kuna (5,1 milion maraka). Njih dvojica uhapšena su tokom ulaska u Hrvatsku i odbacili su sve optužbe koje im se stavljaju na teret. Osumnjičeni su za utaju poreza i pronevjeru novca koji su nelegalno prisvajali od Dinama. Prije nekoliko dana USKOK (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) je braći Mamić pretresao kuće, a u petak je pokrenuta istraga protiv njih. Zdravko se sumnjiči da je iz kluba nezakonito izvukao najmanje sedam miliona evra, a njegov brat da je klub oštetio za pet miliona evra. Oni su prethodnih dana boravili sa ekipom na pripremama u Sloveniji i čim su došli do graničnog prelaza sa Hrvatskom, uhapšeni su.

- Iznos kojim se barata, to jest novčane odštete u vezi sa Dinamom, apsolutno su promašene. To je rezultat pogrešnog iščitavanja poslovne dokumentacije i dokumentacije u vezi sa transferom igrača. Da su samo pitali, istražioci ne bi promašili cijeli fudbal - kazao je jedan od advokata braće Mamić Čedo Prodanović.

Ranije je zbog opasnosti od uticaja na svjedoke određen jednomjesečni istražni zatvor bivšem direktoru Dinama i aktuelnom izvršnom predsjedniku Hrvatskog fudbalskog saveza Damiru Vrbanoviću. Takođe, uhapšen je poreznik Milan Pernar. Oni se takođe suočavaju sa optužbama o pronevjeri novca.

Klub stoji iza braće Mamić

Fudbalski klub Dinamo saopštio je da u potpunosti stoji iza braće Zdravka i Zorana Mamića.

- Pošto su njih dvojica od svojih avokata saznali da je USKOK za njih zatražio istražni zatvor, a radi mira kluba, odlučili su se neodložno za povratak u Hrvatsku da bi odmah, sarađujući sa istražiocima, odgovorili na sva pitanja s ciljem dokazivanja svoje nevinosti. Cijela ekipa, stručni štab, fudbalska škola i svi zaposleni čvrsto stoje iza svojih kolega i uvjereni smo da će dokazati svoju nevinost - piše u saopštenju Dinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana