Jadranska liga: Besparica rađa nove asove

Priredio: Ivan Dragičević
Jadranska liga: Besparica rađa nove asove

Banjaluka - Kvalitet ekipa u ovosezonskoj Jadranskoj ligi nije na visokom nivou kakav je ranije bio, a samo takmičenje vjerovatno nije bilo slabije od svog nastanka.

Po sastavima ekipa izdvojile su se tri ekipe Crvena zvezda, Cedevita i Budućnost dok ostali timovi tavore u mediokritetstvu usljed finansijskih problema. Upravo ta situacija natjerala je većinu klubova da se okrenu svojim omladinskim školama pa su pružili šansu talentovanim igračima. Predstavljamo vam neke igrače koji bi mogli da naprave iskorak i obilježe sezonu na Jadranu.

Rade Zagorac (Mega Leks, 1995, 204 cm) - krilni igrač doživio je veliki peh već u prvoj utakmici sezone protiv Crvene zvezde kada je u duelu sa Stefanom Nastićem slomio ruku i zbog toga ga očekuje pauza tromjesečna pauza. Uprkos povredi mladi Smederevac odigrao je sjajan meč i proglašen je za MVP prvog kola. Dobru prošlu sezonu potvrdio je igrama na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina u Linjanu gdje je Srbija osvojila zlato, a Zagorac bio jedan od vodećih igrača. Ove sezone trebalo bi da bude nosilac igre ekipe Dejana Milojevića, a mladom treneru biće teško da nadoknadi privremeno odsustvo najboljeg igrača.

Vanja Marinković (Partizan, 1997, 198 cm) - jedan od najtalentovanijih srpskih košarkaša ove godine nosi kapitensku traku Partizana. Marinković igra na poziciji beka šutera, ali može da ispuni minute i na "jedinici". Prošle sezone Duško Vujošević pružio mu je šansu u seniorskom timu, a Marinković se odužio odličnim igrama. Pamte se utakmice protiv MZT-a kada je ubacio 20 poena i Asesofta u Evrokupu kada je postigao 19 poena. Nastupio je na ol-star utakmici za igrače do 18 godina na EP u Lilu, a u prvim utakmicama izgleda da se još navikava na ulogu lidera koju mu je namijenio novi trener Petar Božić.

Marko Gudurić (Crvena zvezda, 1995. 199 cm) - stručnjaci mu predviđaju veliku karijeru, a trener Dejan Radonjić odlučio se da mu pruži priliku ove sezone pogotovo poslije povrede Nemanje Dangubića. Gudurić je bio MVP Evropskog prvenstva u Linjanu, a u finalu protiv Španije postigao je odlučujuće poene za pobjedu Srbije. Za pozicije niskog krila i beka je izuzetno snažan, a zbog toga što je ljevoruk naročito je nezgodan za sve čuvare.

Ognjen Jaramaz (Mega Leks, 1995. 193 cm) - igrama u prošloj sezoni pokazao je o kakvom se talentu radi. Minutažu je dijelio sa Nenadom Miljenovićem, a sada je tu Nikola Ivanović i upravo će njih dvojica često igrati u tandemu na bekovskim pozicijama. U dosadašnjoj karijeri vezan je za Radu Zagorca sa kojim je igrao na pozajmici u Smederevu, a onda su zajedno ušli u prvi tim Mege i osvojili EP. Jaramaz je odličan košgeter, izuzetno je brz, ima dobar pregled igre i ovo bi trebalo da bude njegova sezona.

Aleksandar Aranitović (Mega Leks, 1998. 195 cm) - najmlađi igrač na ovoj listi koji će prelaz iz juniorske u seniorsku košarku pokušati da pregrmi u dresu Mege. Ljudi iz Crvene zvezde odlučili su da 17-godišnji bek šuter ode na pozajmicu u Megu gdje mu je Milojević dao veliku minutažu (32 minuta) protiv Partizana, ali i mnogo slobode u igri. O njegovom potencijalu je izlišno govoriti i uz Luku Dončića je vjerovatno najbolji igrač Evrope u svom godištu.

Marko Tejić (Crvena zvezda, 1995. 210 cm) - Krilni centar Crvene zvezde iza sebe ima ozbiljno iskustvo igranja U Evroligi. Posjeduje izuzetno dobre predispozicije, visok je i ima širok raspon ruku što mu daje mogućnost da bude važan defanzivni faktor. Prošle sezone najbolje je čuvao Milana Mačvana od svih igrača u ABA ligi, a njegov šut za tri poena postaje sve pouzdaniji. U posljednje vrijeme ima problema sa povredama, u Zadru je izvrnuo skočni zglob, dok je polufinalu EP u Linjanu slomio ruku pa je propustio finale.

Ante - Toni Žižić (Cibona, 1997. 210 cm) - "Vukovi" su bili u velikim problemima, ali sada su na dobrom putu da se oporave i vrati tamo gdje im je mjesto. Centar Ante Žižić, mlađi brat Andrije Žižića predvodnik je nove Cibone. Aleksandar Petrvoić doveo ga je iz Splita kada je ekipu napustio Marko Arapović. Žižić već sada pruža odlične igre, a prošle sezone imao je osam utakmica sa dvocifrenim brojem poena. U prvom kolu u Zadru za samo 14 minuta ubacio je 11 poena, a u drugom Tajfunu 19. Na SP za igrače do 19 godina bio je lider hrvatske reprezentacije uz Nika Slavicu.

Lovro Mazalin (Cedevita, 1997. 204 cm) - još jedan mladi igrač koji je Cibonin dres zamijenio Cedevitinim. Mazalin je vrlo inteligentan igrač sa odličnim tijelom koji pokriva pozicije beka šutera i niskog krila. Trener Veljko Mršić dao mu je priliku u prve dvije utakmice i tendencija je da će imati dvadesetak minuta po utakmici. Košarkaš rođen u Sisku ovog ljeta produžio je ugovor sa Cedevitom na još četiri godine i možda već sljedeće sezone bude igrač oko kojeg se vrti igra Zagrepčana.

Nik Slavica (Cibona, 1997. 203 cm) - Slavica i Zubac imaju sličnu priču kao Jaramaz i Zagorac. Igrali su zajedno u Zrinjevcu, sada su u Cibonu, a osvojili su medalju sa reprezentacijom. Slavica je u finalu Amerikancima ubacio 23 poena, a svijet je obišao video njegove odlične blokade na budućem NBA igraču Džejsonu Tejtumu.

Blaž Mesiček (Olimpija, 1997. 197 cm) - Uz Luku Dončića najveći je slovenački talenat. Olimpija ga je prošle godine poslala na pozajmicu u Škofja Loku u čijem dresu je bio jedan od najboljih strijelaca slovenačke lige. Trener Gašper Potočnik pruža mu značajnu minutažu na startu ove sezone, a mladi bek ljetos je potpisao ugovor sa "zmajčekima" na pet godina.

Rad sa mladima

Dok se većina ekipa u ABA ligi okreće mladim igračima u nedostatku novca to nije slučaj sa Cedevitom i Mega Leksom. Hrvatski klub najbogatiji je na Jadranu i ima izuzetno dobru strategiju poslovanja i rada sa talentima. Uspjeli su da privole Marka Arapovića, Lovru Mazalina, Karla Žganeca, Džanana Musu, Darka Baju, a izgradili su moderan trening centar koji pruža odlične uslove za razvoj mladih igrača. Ne treba se zaboraviti da je Jusuf Nurkić iz Cedevite direktno otišao u NBA. Mega Leks nema finansijsku moć kao zagrebački klub, ali je idealno mjesto za talentovane košarkaše. Klub jednog od najmoćnijih košarkaških agenata Miodraga Ražnatovića je stjecište perspektivnih srpskih igrača, a sada su tu dva Francuza Timote Luvavu i Alfa Kaba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana