И Србија и Албанија пишу жалбе UEFA

Б92
И Србија и Албанија пишу жалбе UEFA

Београд - Дисциплинска комисија Европске фудбалске уније (UEFA) регистровала је данас прекинуту утакмицу између Србије и Албаније службеним резултатом 3:0 у корист Србије, али је истовремено српску селекцију казнила са одузимањем три бода у квалификацијама за првенство Европе.

 

Такође, Србија ће наредне двије утакмице (против Данске 14. новембра и Јерменије 4. септембра 2015)  као домаћин у квалификацијама играти без присуства публике, док ће ФСС, као и Фудбалски савез Албаније платити и новчану казну од по 100.000 евра.

Одлука коју је мало ко очекивао, пошто су прогнозе биле да ће се играти нови меч на наутралном терену, без публике, довела је до тога да су оба Савеза најавила жалбу, али и да Албанци у Тирани и Приштини најаве уличне протесте против UEFA.

"UEFA је показала контрадикторност и непринципијелност истиче се у саопштењу ФСС, након ванредне сједнице Одбора за хитна питања.

"У истом тренутку доказана је кривица противничке стране, а нама су одузета три бода, која представљају 12,5 одсто укупног броја бодова које може да освоји један тим у наďż˝ој групи", наводи се у саопштењу ФСС и подсјећа на прекинуту утакмицу са Италијом у Дјенови 2010. године.

"Тада је установљено да организатор утакмице (ФС Италије) није крив за инциденте и све изречене казне (регистрација утакмице 3:0 за Италију, меч без присуства публике и финансијске дисциплинске мере) биле су против друге стране (ФС Србије). Сада је регистрацијом утакмице 3:0 за Србију дефинисана и установљена кривица друге стране, а све остале одлуке су у супротности са тим и на штету су ФС Србије", поручују из ФСС.

Незадовољни су и Албанци, који не крију да су очекивали 3:0 за њих.

"Нећемо се зауставити на овоме. Уложићемо жалбу и захтјевати наша права. Вјерујем да ће након тига ствари бити промијењене. Ово неће утицати на наше односе са UEFA. Разочаран сам, одлука UEFA није праведна и нисмо је заслужили, али донекле је очекивана с обзиром на изјаве судије и делегата послије меча. Ово никоме не одговара и није праведно", рекао је предсједник Савеза Армандо Дука за албански Ора Спорт.

Дугогодишњи функционер Европске фудбалске уније Душан Маравић сматра да је одлука UEFA избалансирана како ниједна страна не би била у предности и навео је  да је додатна казна српском тиму у виду одузимања три бода последица претходних инцидената.

"UEFA је донела одлуку која се не тиче само нашег меча против Албаније, већ и  претходних утакмица на којима је Србија имала испаде (Дјенова, Крушевац итд), како на клупском, тако и на репрезентативном плану. UEFA нам је овом казном ставила до знања да не може више да толерише никакве инциденте, што је кулминирало оштром казном",казао је.

Селектор фудбалске репрезентације Србије Дик Адвокат рекао је данас да не може да вјерује да је Европска фудбалска унија (UEFA) донијела одлуку да казни његов тим одузимањем три бода у квалификацијама за Европско првенство 2016. године.

"Искрено, донесене одлуке сматрам врло чудним. Албанци су прошли веома добро - не разумем зашто су кажњени новчано, у чему је смисао тога. Они нису хтели да наставе да играју утакмицу под било којим околностима, како те вечери са или без публике, тако и сутрадан... На жалост, стичем утисак да неко не жели да Србија буде учесник првенства Европе 2016. године у Француској", рекао је Адвокат за сајт ФСС.

Посебно велико незадовољство показују навијачи Албаније, који су најавили протесте у Тирани и Приштини.

Албанци су "запалили" друштвене мреже разним увредама на рачун UEFA и њеног предсједника Мишела Платинија, називајући га "Платинијевић", чак су централи Фејсбука "пријавили" званични налог UEFA за расизам.

Путем друштвених мрежа навијачи су заказали протест у Тирани, под слоганом "UEFA, не за...... се са Албанцима". Исти протест најављен је у Приштини.

Велику подршку, добијају и од медија локалних медија који су сложни у оцијени да је према Албанија начињена неправда 

Свјетски медији, за сада се углавном баве "сувим чињеницама" и подсјећају на детаље због којих је дошло до прекида, као и већина медија у региону, изузимајући хрватске, који сматрају да су Срби боље прошли.

"Албанија је извукла дебљи крај, а Србија још једном прошла поприлично глатко", констатује хрватски "Вечерњи лист".

Хрватски лист сматра да је UEFA овом казном поручила да "сигурност играча није на првом мјесту".

"UEFA је поручила свима да чак и ако осјете да им је живот угрожен морају да наставе сусрет сусрет, чак и кад хулигани под заштитом полиције ударају по њима, они не смијју да напусте терен јер ће остати без три бода и без сто хиљада евра", каже се у тексту "Вечерњег листа".

Очекивана реакција стигла је од предсједник косовског савеза Фадиља Вокрија.

"То је скандалозна и политичка одлука. Столица је бачена на терен, играчи репрезентације Албаније су нападнути, а UEFA је Србији додијелила побједу. Стварно невјероватно", рекао је Вокри за Косова прес.

Утакмица између Србије и Албаније прекинута је 14. октобра пред крај првог полувремена, када се изнад терена стадиона Партизана појавио дрон, са заставом такозване Велике Албаније, након чега су услиједили инциденти.

Сусрет је прекинут при резултату 0:0.

Караџић подноси оставку због одлуке UEFA!

 Предсједник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић понудио је у петак оставку на ту функцију током сједнице Одбора за хитна питања.

Како сазнаје Спортал.рс, главни разлог због чега жели да препусти вођење Савеза неком другом, је одлука UEFA да казни Србију за прекид утакмице наше репрезентације и Албаније, у оквиру квалификација за ЕУРО 2016. у Француској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана