Huk Marakane vodi do pobjede

Priredio: Milan Zubović
Huk Marakane vodi do pobjede

Beograd - Devet godina, devet mjeseci i devet dana prošlo je od posljednjeg meča Crvene zvezde u Ligi Evrope, kada je na "Marakani" slavio Bajern (3:2).

Period od tada pa do danas, uz sporadične uspjehe na domaćoj sceni, ostaće upamćen kao jedan od najtežih u istoriji, ali posljednji rezultati i trend smanjenja nagomilanih dugovanja ohrabruju. Stoga i nije neobično što se za meč sa Bjelorusima traži karta više i što će najveći srpski stadion biti prepun. Zvezda pod komandom Vladana Milojevića igra odličan fudbal, što je pokazala u kvalifikacijama izbacivši prije svih prašku Spartu i Krasnodar. Grupa jeste teška, ali u ekipi vlada optimizam za još jedan korak, proljeće u Evropi, koje više ne pamte ni stariji navijači kluba. Svako putovanje počinje prvim korakom, a dobro bi bilo da on ovaj put bude "trokorak". Protivnik nije nimalo naivan, jer je BATE godinama učesnik grupnih faza evropskih takmičenja, a neprikosnoveni vladar bjeloruskog fudbala od 2006. godine. Ipak, ove sezone nazire se promjena, jer Dinamo iz Minska poslije 21 meča ima 49 bodova, Šahtjor iz Soligorska dva manje, a Zvezdin rival još dva boda zaostatka. Trener beogradskog tima Vladan Milojević, pred duel sa BATE Borisovom (večeras, 21.05) poručio je da nema namjeru da se zadovolji samim plasmanom u Ligu Evrope i da od svojih fudbalera traži da podignu ljestvicu na još viši nivo.

- Došli smo do onoga što smo dugo čekali, neću biti skroman ako kažem da je pred nama lepo iskustvo, vratili smo se na mesto na kojem Zvezda pripada i moramo da budemo svake godine učesnici ovakvih takmičenja. Spremni smo i motivisani, daćemo sve od sebe - rekao je Milojević.

Naveo je da uvijek ima dileme u vezi sa startnih 11 igrača, pa je tako slučaj i za ovu utakmicu. On nije mogao da ocijeni da li je bjeloruski tim jači od Krasnodara.

- BATE je šampion svoje zemlje, ima iste igrače dugo na okupu, igrali su često i u Ligi šampiona. Očekuje nas lepa utakmica, trudićemo se da napravimo dobar rezultat i uživamo. Kada napravite nešto očekuje se da se prevaziđe to. Nećemo puno da pričamo, brzo prelazimo sa jednog na drugo takmičenje, moramo da razmišljamo samo o onome što je ispred nas. Igrači su to prihvatili i pokušaćemo da budemo bolji. Koliko bolji? Ne mogu da kažem... Pokazali smo da imamo potencijal i ne smemo da se zadovoljavamo postignutim, što je u balkanskom mentalitetu, postavili smo lestvicu, ali želimo da je podignemo, a ne da budemo puki učesnici - naveo je Milojević.

U drugom meču grupe H sastaju se Arsenal i Keln (21.05).

Stop za Gasprom

Uoči utakmice Crvene zvezde i BATE Borisova u toku su neobični radovi, jer se preljepljuju stolice na istočnoj tribini kojima je ispisano "Gasprom".

Razlog za to su pravila UEFA, ništa na stadionu ne smije da bude oglasnog tipa, ako u pitanju nije kompanija koja je zvanični sponzor takmičenja. "Gasprom" je važan Zvezdin partner, ali na "istoku" ovoga puta neće biti vidljiv natpis ruske kompanije, jer su neke druge sa UEFA sklopile sponzorske ugovore za Ligu Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana