Горан Обрадовић, тренер српске шампионке за Глас Српске: Ивана није ни спавала, а ја још сањам

Душан Репија
Горан Обрадовић, тренер српске шампионке за Глас Српске: Ивана није ни спавала, а ја још сањам

Ивана целу ноћ није спавала, а ја још као да сањам. После мало сна, пробудио сам се испуњен и поносан на све што смо урадили. Морам да кажем да уопште нисам нерасположен, напротив, осећам се одлично, баш као и Ивана, јер смо направили велики резултат који је наш циљ већ дуги низ година.

Рекао је ово за "Глас Српске" Горан Обрадовић, тренер свјетске дворанске шампионе у скоку удаљ Иване Шпановић, дан послије историјског успјеха у Бирмингему. Химна Србије први пут је засвирана у част једног атлетичара који се попео на кров свијета, што је само по себи огроман успјех, а да не причамо о свему што су Шпановићева и Обрадовић заједно прошли до сада.

- Имали смо пет напада на титулу и увек нам је замало измицала. Поносан сам на њу, издржала је све притиске, напоре, тренинге, увек била најспремнија на великим такмичењима и коначно се све посложило - рекао је Обрадовић. 

ГЛАС: Ивана није могла да сакрије сузе приликом интонирања химне. Да ли је ово најважнија медаља у вашој заједничкој каријери?

ОБРАДОВИЋ: Увек говоримо да нам је најемотивнија била бронза у Москви 2013. године, па нам је као друга била у Београду прошле године. Ипак, цео живот машташ да скочиш најдаље пред својим навијачима и да заједно отпевате химну. Ова медаља је по резултату вреднија, самим тим што је ово Светско првенство, а мало другачије је и доживљавамо. Ово је јака емоција, плод акумулације свега што смо радили, нећу да кажем да је овде крај, али од сада се фокусирамо само на златне медаље.

ГЛАС: Рекли сте да у обзир долазе само златне медаље, који је ваш крајњи циљ?

ОБРАДОВИЋ: Надамо се још једној, оној на Олимпијским играма у Токију. Потрудићемо се да до тада останемо на овом нивоу, ако је могуће и додатно се усавршимо, јер је то практично једино злато које нам недостаје. Неки би рекли да је мало неозбиљно правити тако дугорочне планове, јер до Токија има још много времена, две и по године, али то је нешто чиме бисмо заокружили нашу причу. Онда бисмо могли да размишљамо о крају, али нећемо још о томе.

ГЛАС: Највећа Иванина ривалка Бритни Риз није изгледала нимало срећна освојеним другим мјестом?

ОБРАДОВИЋ: Наравно да није, јер је она навикла само на победе. Седам пута је освојила светско злато, а три пута у дворани, где до сада није доживела пораз. Улоге су се коначно промениле, спорт је такав, док једном не смркне, другом не сване.

ГЛАС: Да ли сте нешто мијењали у припреми послије несрећног расплета у Лондону када вам је због чувене зихерице измакло најсјајније одличје?

ОБРАДОВИЋ: Не. Врло је просто - она је формално и тада постала светски шампион, али не и правно. Ништа нисмо мењали јер није било никакве потребе. Радили смо паметно, опрезно, чекали шансу и припремали се за овако нешто. Ивана је увек најспремнија на великим такмичењима, имала је и овде у ногама седам метара, али је температура у дворани из неког разлога била превише ниска за бољи скок. Ипак, ништа нас није омело, Ивана је врло јака психички, а сада је доказала да је најбоља.

ГЛАС: Иванин рекорд износи 7,24 метра, постављен прошле године на ЕП у дворани у Београду. Који је њен стварни домет што се дужине тиче? Можемо ли очекивати неки суперскок?

ОБРАДОВИЋ: У Београду су били идеални услови, подлога која јој највише одговара, даска, домаћа публика која је носи... Надамо се да би Београд могао добити организацију Светског дворанског првенства за две године и тада би био циљ да нападнемо светски дворански рекорд који износи 7,37 метара.

ГЛАС: Златна медаља биће прослављена данас у атлетској дворани на Бањици. Да ли сте узбуђени?

ОБРАДОВИЋ: Ово је први пут да се организује дочек за атлетичаре. Надам се да ће све бити одлично и да ћемо се заједно провеселити, те да је ово почетак лепе традиције како за Иванине, тако и за медаље других атлетичара.

Ђоковић: Браво

Честитку Ивани Шпановић упутио је Новак Ђоковић.

- Ко је светски шампион? Иванаааа! Бравоооо. Бог те благословио. Хвала ти за све напоре које улажеш да будеш најбоља што можеш и што волиш своју земљу и представљаш је на најбољи могући начин у свету - написао је српски тенисер Ивани на "Инстаграму".

Честитке из Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је Ивани Шпановић освајање златне медаље и истакао да су године упорног рада крунисане великим успјехом. У сличном тону честитку су упутили премијерка Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана