Golman Srbije Vladimir Cupara za Glas Srpske: Šveđani nam vratili osmijeh na lice

Dušan Repija
Golman Srbije Vladimir Cupara za Glas Srpske: Šveđani nam vratili osmijeh na lice

Zagreb - Koliko spretno, toliko srećno rukometaši Srbije dogurali su do drugog kruga Evropskog prvenstva u Hrvatskoj.

Poslije dva uvodna poraza od domaćina i Švedske, te informacija kakve su dopirale iz tabora "orlova" o gotovo fizičkom obračunu selektora Jovice Cvetkovića i potpredsjednika RS Srbije Dragana Škrbića, činilo se da će utakmica protiv Islanda biti posljednja za Srbiju na prvenstvu. Isto se činilo i poslije meča sa "ribarima", jer je u pobjedi (29:26) nedostajao jedan gol kako ne bi zavisili od učinka Švedske protiv Hrvatske, ali su Skandinavci odigrali fantastičan meč i ponizili Hrvate (35:31), te označili početak raspakivanja već spakovanih kofera rukometaša Srbije. Umjesto puta kući, juče su se iz Splita preselili u Zagreb, gdje ih već večeras čeka meč sa Norveškom (18.15) u novoformiranoj grupi 1, a osim Skandinavaca, rivali će im biti Bjelorusija i Francuska. Momak koji je ostavio ponajbolji utisak u dresu Srbije, izuzimajući uvodni meč protiv Hrvatske, sigurno je golman Vladimir Cupara. Bivši kapiten Crvene zvezde, a sada čuvar mreže Ademar Leona, branio je odlično protiv Šveđana i Islanđana i pokazao da Srbija dobija golmana vrhunske klase, kakve je. uostalom. imala svih prethodnih generacija. Pozvali smo ga nekoliko dana uoči Evra da kaže svoja očekivanja na prvom velikom takmičenju, ali nas je ljubazno zamolio da prolongiramo razgovor za nekoliko dana jer, kako je rekao, ne voli da priča unaprijed. Sada mu je pao kamen sa srca jer je ostvaren prvi cilj.

- Uh, bili smo vrlo tužni posle meča sa Islandom. Pobedili smo, ali ne dovoljno i mnogi su mislili da je tu kraj našeg puta. Kada je počela utakmica Hrvatske i Švedske, videli smo da Šveđani mogu do boda ili pobede. Kako je meč odmicao, to je bilo sve jasnije, a tako je i rasla atmosfera među nama. Tužna lica su zamenili osmesi. Presrećni smo zbog prolaska, pogotovo posle svih problema koji su nas zadesili - rekao je Cupara za "Glas Srpske".

"Orlovi" nisu prenijeli nijedan bod, tako da je plasman u polufinale samo teorija, pogotovo što dva od tri rivala imaju najviše ambicije.

- Ne bih previše o šansama i očekivanjima. Sada smo rasterećeni, nekoliko puta sam rekao da smo ekipa od koje se svašta može očekivati. Bili smo otpisani i uoči Islanda, čak i u toku meča gubili četiri razlike, a na kraju slavili. Nemamo šta da izgubimo, uživaćemo u svakoj utakmici i nadam se napraviti nešto više - rekao je Cupara.

Prvi rival je Norveška, ekipa koja gaji sličan stil kao Island i Švedska, pa "orlovi" znaju šta mogu da očekuju.

- Sigurno da svi Skandinavci forsiraju brz rukomet sa kratkim napadima. Traže igru na nepostavljenu odbranu, pa je to segment od kojeg će mnogo zavisiti. Pokazali smo da možemo kontrolisati takvu igru, jer smo dobili Island, a propustili veliku šansu protiv Šveđana - rekao je Cupara.

Juče su u hrvatskim medijima osvanuli naslovi da je pojedinim rukometašima Srbije čak bilo krivo što su prošli dalje, jer su navodno željeli što prije da se vrate kući.

- Moram da kažem da je to jako glupa izmišljotina. Pa ko ne voli ostati na veliko takmičenju što je duže moguće? Vrlo smo srećni što smo dobili priliku da pokažemo da znamo igrati. Bilo je mnogo kritičara posle uvodnih mečeva, ali ne obaziremo se na to jer smo sami sebi najveći kritičari. Znamo gde smo grešili, gde mora bolje, a postepeno podižemo nivo igre kako turnir odmiče. Nadam se nastavku tog trenda, pa ćemo na kraju svoditi račun i analizirati učinjeno - zaključio je golman ponikao u beogradskom Voždovcu.

Hrvati kubure sa golmanima

Samo 21 odbrana hrvatskih golmana zajedno u tri utakmice nije ono što su domaćini očekivali na putu do zlata. Sve njihove slabosti otkrili su Šveđani i na terenu bili mnogo ubjedljiviji od konačnog rezultata. Lino Červar je sportski čestitao rivalu i ostavio mogućnost da u ekipu vrati Mirka Alilovića, kojeg je poslije dva meča zamijenio Ivan Pešić, međutim, ni on se nije proslavio. Hrvati više nemaju pravo na grešku, jer su Francuzi i Šveđani u velikoj prednosti u borbi za polufinale.

Cvetković: Verujte u nas

Selektor Srbije Jovica Cvetković zadovoljan je raspletom situacije i poručuje:

- Rasterećeni odlazimo u drugi krug. Pobeda Švedske nad Hrvatskom je pokazala da igra protiv njih nije bila nimalo naivna. Imali smo šansu da ih pobedimo, a izuzetna su ekipa. Drago mi je zbog plasmana u drugi krug, zbog igrača, što smo premostili probleme. Nemojte da mislite da i tamo ne možemo da iznenadimo. Verujte u nas - rekao je Cvetković.

Grupa 1

Večeras: Srbija - Norveška (18.15), Hrvatska - Bjelorusija (20.30). U subotu igraju Švedska - Francuska.

1. Švedska 2       2       0       0       65:56 4

2. Francuska      2       2       0       0       64:56 4

3. Hrvatska         2       1       0       1       63:57 2

4. Norveška       2       1       0       1       64:60 2

5. Bjelorusija     2       0       0       2       53:65 0

6. Srbija   2       0       0       2       47:62 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana