FIBA traži novu regionalnu ligu

Milan Zubović
FIBA traži novu regionalnu ligu

Ženeva - Rat između FIBA i ULEB-a potpuno se rasplamsao, a Jadranska liga je prva žrtva.

Svjetska košarkaška federacija službeno je zabranila takmičenje koje vodi privatno poduzeće “Sidro” u čijem sklopu je Jadranska liga, a na čijem čelu se nalaze Radovan Lorbek, Roman Lisac i Josip Bilić. Ujedno je naloženo nacionalnim savezima država nastalih na tlu bivše SFRJ da u roku od mjesec osmisle novo takmičenje koje bi vodili nacionalni savezi. Najveća razlika u odnosu na početne godine, kada Jadranska liga liga takođe nije bila priznata, je odluka FIBA da će suspendovati nacionalni savez čiji bi klub nastavio takmičenje u toj sličnoj ligi. Suspenzija znači zabranu nastupa reprezentaciji u svim takmičenjima. To podrazumijeva da neće moći da nastupaju na svim reprezentativnim takmičenjima koja su pod okriljem FIBA u budućnosti, ne računajući evropska prvenstva ove godine u obje konkurencije.

- Tekuća klupska regionalna sezona završiće se bez posljedica po seniorsku reprezentaciju. Međutim, ako bi naši klubovi nastavili da se takmiče u ABA ligi, nepriznatoj od FIBA, ceh bi platile nacionalne selekcije zabranom igranja na narednim velikim takmičenjima pod jurisdikcijom FIBA - izjavio je predsjednik KS Srbije Dragan Đilas.

On je dodao da FIBA ne smatra ABA ligu sagovornikom, jer nisu na vrijeme izvršili tražene promjene koje je FIBA odmah tražila, niti dostavili potrebnu dokumentaciju.

- Traženo da odmah donesemo odluku o formiranju nove regionalne lige. Međutim, prihvatili su moj predlog da je to nemoguće u takvom vremenskom cajtnotu, da u Srbiji, primera radi, za nekoliko dana počinje polufinalna serija plej-ofa ABA lige u kojem učestvuju naši najbolji klubovi... Iskreno na tako nešto nisam mogao da pristanem, jer nemam ingerencije, niti je to način da se tako radi. Neophodni su sastanci najviših organa KSS, klubova... Po svemu sudeći, odmah posle Vaskrsa. Dobili smo rok od 30 dana da se opet okupimo, ali sa predlogom organizacije nove ABA lige - pojasnio je Đilas.

FIBA želi ligu u kojoj bi učestvovali klubovi iz bivše Jugoslavije, ali bi ona morala da izgleda mnogo drugačije od sadašnje ABA lige. Prema nezvaničnim informacijama, samo košarkaški savez hrvatske podržava kompaniju “Sidro” dok su ostali savezi protiv toga.

- Ko ima nešto protiv regionalne lige nije normalan, ali niko nije zadovoljan načinom na koji je vođena ova liga u kojoj su nacionalni savezi bili zaobiđeni. Regionalna liga neće se ugasiti, jer se mora napraviti sistem koji će zadovoljiti ambicije klubova. Na primjer, ne možemo tražiti od Igokee, koja je uložila veliki novac i stvorila kvalitetan klub, da igra protiv ekipe iz tuzlanske mjesne zajednice - izjavio je član borda FIBA Mirsad Đonlagić.

Potpredsjednik KS BiH Boris Spasojević je istakao da nije bitno ko će voditi ligu dok ona klubovima iz BiH nudi prohodnost ka evropskim takmičenjima te da treba da zadrži kvalitet koji je imala do sada.

Samo jedno mjesto

Prema novom prijedlogu ULEB za klubove sa ovih prostora planirano je samo jedno mjesto u Evroligi u kojoj bi iduće sezone igrao samo šampion regionalnog takmičenja, a ne kao što je do sada bio plan da to budu finalisti. Novi plan je da Evroliga ima 16 članova, a to su Barselona, Real, Unikaha, Bajern, Armani, CSKA, Makabi, Olimpijakos, Panatinaikos, Fenerbahče, Efes, dok bi specijalne pozivnice dobili Laboral Kuća, Alba, Himki, Žalgiris i šampion ABA lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana