FIBA okuplja klubove iz Evrope: Šampion BiH u Ligi šampiona

Ivan Dragičević
FIBA okuplja klubove iz Evrope: Šampion BiH u Ligi šampiona

Banjaluka - Šampion BiH imaće priliku da kroz kvalifikacije izbori nastup u košarkaškoj Ligi šampiona pod okriljem FIBA.

Evropski ogranak Svjetske košarkaške federacije prezentovao je format ovog takmičenja koje će zaživjeti od naredne sezone. Liga šampiona brojaće 32 kluba, 24 mjesta su već raspoređena po državama, četiri ekipe doći će kroz kvalifikacije, a četiri kluba dobiće FIBA pozivnicu. Prva runda kvalifikacija igraće se 27. i 29. septembra, druga sedam dana kasnije, dok grupna faza počinje 20. oktobra. Potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH Boris Spasojević vidi dobru priliku da šampion BiH izbori nastup u novom takmičenju.

- Odlična je stvar što će šampion BiH imati prohodnost u Evropu. Kvalifikacije će biti teške, trebaće malo sreće, ali mislim da su šanse 50-50. Dobro je što je FIBA dala šansu malim košarkaškim zemljama i klubovima koji nemaju finansijsku moć. Ovo što je uradio ULEB sa zatvorenom Evroligom i 16 najbogatijih kluba je veoma nekorektno - rekao je Spasojević.

Po jedno direktno mjesto u Ligi šampiona dobili su Srbija i Hrvatska, a predstavnike u kvalifikacijama, pored BiH, imaće Makedonija i Slovenija. Ukoliko nijedan klub sa Jadrana ne bude igrao u ULEB Evroligi, crnogorski klub dobiće direktnu prohodnost u grupnu fazu Lige šampiona, u suprotnom moraće igrati kvalifikacije. Kako FIBA nije dijelila mjesta Jadranskoj ligi, nego nacionalnim savezima, postavlja se pitanje sudbine regionalnog takmičenja koje je od ove sezone u rukama klubova.

- Mislim da FIBA neće uslovljavati klubove da ne igraju Jadransku ligu jer vjerujem da je i njima cilj da imaju jake lige. Ligu šampiona igraće najbolji timovi iz zemalja okruženja, a problem može nastati samo ako ULEB ponudi mjesto šampionu Jadranske lige pa se onda hipotetički može desiti da Crvena zvezda bude za jedno takmičenje, a recimo Partizan i Mega Leks za drugo - kazao je Spasojević.

Format

Po dva sigurna predstavnika u Ligi šampiona imaće Španija, Turska, Grčka, Rusija i Italija, koje će još imati po jedan tim u kvalifikacijama. Francuska i Njemačka direktno mogu imati tri predstavnika, dok su po jedno mjesto dobili Hrvatska, Srbija, Belgija, Izrael, Litvanija, Poljska i Češka, a sve zemlje imaće i jednog kvalifikanta. Mjesta u kvalifikacijama imaće BiH, Bjelorusija, Ukrajina, Danska, Rumunija, Bugarska, Estonija, Finska, Velika Britanija, Mađarska, Letonija, Makedonija, Holandija i Portugalija, dok status Crne Gore i Slovenije još nije definisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana