FIBA окупља клубове из Европе: Шампион БиХ у Лиги шампиона

Иван Драгичевић
FIBA окупља клубове из Европе: Шампион БиХ у Лиги шампиона

Бањалука - Шампион БиХ имаће прилику да кроз квалификације избори наступ у кошаркашкој Лиги шампиона под окриљем FIBA.

Европски огранак Свјетске кошаркашке федерације презентовао је формат овог такмичења које ће заживјети од наредне сезоне. Лига шампиона бројаће 32 клуба, 24 мјеста су већ распоређена по државама, четири екипе доћи ће кроз квалификације, а четири клуба добиће FIBA позивницу. Прва рунда квалификација играће се 27. и 29. септембра, друга седам дана касније, док групна фаза почиње 20. октобра. Потпредсједник Кошаркашког савеза БиХ Борис Спасојевић види добру прилику да шампион БиХ избори наступ у новом такмичењу.

- Одлична је ствар што ће шампион БиХ имати проходност у Европу. Квалификације ће бити тешке, требаће мало среће, али мислим да су шансе 50-50. Добро је што је FIBA дала шансу малим кошаркашким земљама и клубовима који немају финансијску моћ. Ово што је урадио ULEB са затвореном Евролигом и 16 најбогатијих клуба је веома некоректно - рекао је Спасојевић.

По једно директно мјесто у Лиги шампиона добили су Србија и Хрватска, а представнике у квалификацијама, поред БиХ, имаће Македонија и Словенија. Уколико ниједан клуб са Јадрана не буде играо у ULEB Евролиги, црногорски клуб добиће директну проходност у групну фазу Лиге шампиона, у супротном мораће играти квалификације. Како FIBA није дијелила мјеста Јадранској лиги, него националним савезима, поставља се питање судбине регионалног такмичења које је од ове сезоне у рукама клубова.

- Мислим да FIBA неће условљавати клубове да не играју Јадранску лигу јер вјерујем да је и њима циљ да имају јаке лиге. Лигу шампиона играће најбољи тимови из земаља окружења, а проблем може настати само ако ULEB понуди мјесто шампиону Јадранске лиге па се онда хипотетички може десити да Црвена звезда буде за једно такмичење, а рецимо Партизан и Мега Лекс за друго - казао је Спасојевић.

Формат

По два сигурна представника у Лиги шампиона имаће Шпанија, Турска, Грчка, Русија и Италија, које ће још имати по један тим у квалификацијама. Француска и Њемачка директно могу имати три представника, док су по једно мјесто добили Хрватска, Србија, Белгија, Израел, Литванија, Пољска и Чешка, а све земље имаће и једног квалификанта. Мјеста у квалификацијама имаће БиХ, Бјелорусија, Украјина, Данска, Румунија, Бугарска, Естонија, Финска, Велика Британија, Мађарска, Летонија, Македонија, Холандија и Португалија, док статус Црне Горе и Словеније још није дефинисан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана