Duško Savanović, bivši srpski reprezentativac uživa: Da nije bilo finte ne bi bilo ni karijere

Ivan Dragičević
Duško Savanović, bivši srpski reprezentativac uživa: Da nije bilo finte ne bi bilo ni karijere

Laktaši - Igračku karijeru Duško Savanović završio je ljetos poslije odrađene sezone u italijanskom Sasariju za koji sada radi kao skaut. To je jedan od razloga zašto je boravio u Laktašima, pored toga što ima porodicu u Prijedoru i Novom Gradu, te prijateljstva sa Vukom Radivojevićem.

Odmah se našla konekcija da je Savanović tu da odmjeri kvalitete Dorela Rajta, koji je sigurno interesantan mnogim evropskim ekipama pa i Sasariju.

- Mogu da vam kažem sve što želite da čujete, a mogu i da govorim iskreno. Dok sam bio igrač, stalno sam pomagao našim momcima. Kad me iz kluba pitaju za mišljenje o nekom košarkašu, kažem da je najbolji na svetu, ma odmah uzimaj, kupuj. Nikad ne znaš jesi li mu na taj način spasao karijeru. Kao skaut ne preporučujem igrače, to rade menadžeri. Klub mi daje listu imena, pratim njihove igre i iznesem mišljenje. To je moj posao - rekao je harizmatični Savanović.

Dobio je ponudu da preuzme funkciju potpredsjednika Sasarija, ali nije prihvatio tu opciju.

- Imaju veliko poverenje u mene, bila je to odlična ponuda, sa opcijom da budem predsednik kada ovaj sadašnji ode i tako koordinišem između tima i generalnog menadžera koji je prvi čovek kluba. Nisam prihvatio jer je to veliki posao, iziskuje 20 sati rada, neviđanje porodice. Završio sam karijeru da bih bio sa decom, trebam im još deset godina, kasnije ne - kazao je Savanović.

Igra mu ne nedostaje mnogo, vrijeme provodi preokupiran obavezama normalnog čovjeka uz pomenuto gledanje utakmica u ulozi skauta. Iako se mnogi košarkaški penzioneri žale na bol u leđima i koljenima, kod Savana je drugačija i opuštenija priča.

- Ništa me ne boli, sa tim se muče ove atlete, a ja nisam zakucao deset puta u životu. Ugojio sam se, jako mi prija i ugojiću se još. Udaram po pečenju i sigurno ću nabaciti još pet-šest kilograma. Nisam sklon gojenju, ali ću jesti još više. Košarku sam igrao na vic, da nije bilo finte ne bi bilo ni karijere. Teretanu sam voleo do 23. godine kada sam shvatio da u Evropi na vrhunskom nivou mogu da igram baš na taj vic i prevaru, ali nikada nisam bio slab - rekao je bivši srpski reprezentativac.

Prisustvovao je efikasnoj utakmici Igokee i MZT-a, a smatra da je ABA liga polarizovana po kvalitetu timova.

- Fraze da je liga ujednačena čuo sam 200 puta u životu, kad se skupe treneri i igrači, vrte veoma mali fond riječi. Liga je izjednačena, svako svakog može da dobije, to su objašnjenja svake lige. To je alibi, treba reći da liga nije izjednačena, Zvezda može da hara, tako će i biti - rekao je uvijek iskreni Savanović.

Kako je Rade Zagorac dobio otkaz u Memfisu, Srbija će imati pet predstavnika u NBA ligi. Jedan od njih je Savanovićev prijatelj, bivši saigrač Miloš Teodosić. Ipak, nije planirao da ostaje budan kasno u noć zbog utakmica.

- Prošlo je doba kad sam imao 12 godina, ustajao i gledao NBA. Pogledaću reprizu, imam dvoje dece, ustajem zbog njih, sada su tu temperature, škola, obaveze, domaći zadaci, zaglavimo do ponoći, a da ustajem i gledam da li će Teo 15 minuta da igra polupresing ili neće, baš teško. Nisam toliko zaluđen, ustajao sam da gledam meč Holifild - Tajson, a ovi danas igraju 120 utakmica i sve ima na internetu - izjavio je Savanović.

Nema mnogo simpatija prema današnjoj košarci, igrači su postali specijalci, igraju u šablonu, a treneri ih pomjeraju kao šahovske figure.

- Nekad je bilo da igrač mora sve da radi, danas postoje kvalifikacije da je dobar bloker, šuter ili šuter iz kornera, a ništa drugo ne zna da uradi. To me razdire, kad se setim koliko sam morao da radim i naučim kako bih mogao da igram na ulici, a ne Prvu ligu, Evroligu ili za reprezentaciju. Danas neki samo znaju da udare i da te povrede, i onda dođu treneri i to je sve kao šah - zaključio je Savanović.

Nema ga u registru

Kao jedini klupski u karijeri navodi mu se prsten Jadranske lige osvojen u Sarajevu, ali mu je u registru izbrisano pet godina karijere.

- U Sasariju smo slavili, izneli tortu i piše da sam odigrao 1.200 utakmica, šokirao sam se, toliko sam odigrao do 2010. godine. Nema me od 1998. do 2003. godine, izgubili su podatke kako se zemlja menjala. Išao sam u registar KSS, nisam jedini, nestalo je dosta igrača. Ostao je samo trofej u Sarajevu. Bila je to prava senzacija, kao Olimpijakos u Evroligi. Niko nije računao na nas - rekao je Savanović.

Zaštitno lice Evrolige

Ove sezone zaštitno je lice Fajnal fora Evrolige u Beogradu. Kao igrač, najdalje je dogurao do četvrtfinala, ali mu je Evroliga ukazala čast da bude zvanični predstavnik završnice u prestonici Srbije.

- Žao mi je što je samo Zvezda u Evroligi, trebalo bi da ovaj region ima više klubova. Imamo kvalitet, ali nedostaju organizacioni i finansijski momenti pa se nadam da će se to promeniti u budućnosti. Teško je prognozirati ko će biti u Beogradu, mnogi su promenili timove, a tek je oktobar - dodao je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana