Dušan Šakota, srpski košarkaš sa grčkim pasošem: Obradović uzima desetu titulu u svojoj državi

Milan Zubović
Dušan Šakota, srpski košarkaš sa grčkim pasošem: Obradović uzima desetu titulu u svojoj državi

Beograd - Priliku da doda deseti dragulj na svojoj šampionskoj kruni srpski košarkaški trener Željko Obradović ima pred svojim navijačima u Beogradu.

On će u Areni sa Fenerbahčeom braniti titulu prvaka Evrolige i večeras od 18 časova odmjeriće snage protiv Žalgirisa, koji trenira njegov bivši igrač Šarunas Jasikevičijus. Da će turski tim ponovo na krov Evrope vjeruje i nekadašnji Obradovićev igrač Dušan Šakota, koga je trenirao u Panatinaikosu, te su zajedno stigli do dviju evroligaških titula.

- Biće ovo Fajnal for Željka Obradovića i njegovih pulena jer je poznato da je trenirao Pabla Lasa (Real Madrid) i Šarunasa Jasikevičijusa, dok mu je Dimitris Itudis bio dugogodišnji pomoćnik, a ujedno su i kumovi. Tajni među njima neće biti jer se poznaju u dušu, ali je sigurno da će Obradović učniti sve da pred svojom publikom u svom gradu dođe do desete titule - izjavio je Šakota za “Glas Srpske”.

Naveo je da njegov bivši trener ima mnogo više iskustva od ostalih trenera kada su u pitanju mečevi za trofeje.

- Iskustvo igranja na završnicama je na strani Obradovića, koji zna tempirati formu za najvažnije utakmice, i njegove ekipe ne gube bitne mečeve, ili ih gube veoma retko. Sada ima poseban motiv i sigurno je odlično spremio ekipu da dođe do novog trofeja - kazao je član grčkog AEK-a.

Oduševio ga je Žalgiris svojim partijama ove sezone, ali ne vjeruje da mogu više od polufinala, dok u drugom polufinalnom obračunu blagu prednost daje moskovskom CSKA, koji će se večeras od 21 čas sastati sa Real Madridom.

- Kao i ranijih godina, CSKA ima moćnu ekipu i najiskusniji su što se tiče igranja na završnim turnirima, ali bez dvojice bitnih igrača teško će do titule. Lea Vestermana nema već dugo, pitanje je koliko je spreman Kajl Hajns, ako uopšte bude igrao, kao i Nanda de Koloa, koji su veoma bitni za njihovu igru. Mislim da će proći u finale, ali da neće moći do pehara - istakao je Šakota.

Fenerbahče je prošle sezone prvi put uzeo pehar Evrolige, dok je sezonu ranije stao u finalu, a prije toga u polufinalu. Poslije 30 kola ligaškog dijela takmičenja zauzeo je drugo mjesto sa 21 pobjedom i devet poraza, da bi u četvrtfinalu bio bolji od Baskonije sa 3:1 u seriji. Obradović je uspio da nadoknadi odlaske Bogdana Bogdanovića i Ekpea Judoa te ponovo stvori moćan tim u kojem glavnu riječ imaju Luiđi Datome, Bobi Dikson, Marko Gudurić, Kostas Slukas i Bred Vonamejeker. Njegov rival u polufinalu je najprijatnije iznenađenje elitnog takmičenja pošto je kao šestoplasirani tim (18/12) eliminisao Olimpijakos u četvrtfinalu sa 3:1. Jasikevičijus je stvorio kompaktnu ekipu u kojoj se zna ko šta radi i svoju energiju prenio na igrače koje odlično razumije. Najveći adut Litvanaca je rasterećenost jer su jedini tim koji će igrati bez pritiska.

Najbogatiji tim Evrope, CSKA, želi da vrati trofej u svoje vitrine koji mu je prošle godine preoteo Fener, a zanimljivo će biti vidjeti hoće li treću godinu zaredom u finalu igrati CSKA - Fener. “Armejci” su bili prvi nakon ligaškog dijela takmičenja (24/6) i sa gradskim rivalom su vodili veliku bitku za F4 i dobili ga sa 3:1. Biće desetkovani povredama i pitanje je koliko mogu protiv Real Madrida, kojem su se vratili Serhio Ljulj, Entoni Rendolf i Gustavo Ajon. Madriđani su bili šampioni prije tri godine, a prošle su bili četvrti. Meč za treće mjesto biće igran u nedjelju od 17 časova, a finale od 20.

Zanimljivosti

> Žalgiris se vraća na F4 nakon 1999. i to je najduži post između dva pojavljivanja na završnom turniru, dok nemaju poraza na F4

> Trener Šarunas Jasikevičijus ima šansu da postane četvrti as koji je uzeo evropsku krunu kao trener i igrač, a prije njega to je pošlo za rukom Armenaku Alačačanu, Lolu Sajncu i Svetislavu Pešiću

> Jasikevičijus je jedini igrač koji je osvojio Evroligu sa tri različita tima, Barselonom (2003), Makabijem (2004, 2005) i Panatinaikosom (2009)

> Otac Gitisa Mašiulisa, Tomas, osvojio je Evroligu sa Žalgirisom 1999.

> Paulijusu Jankunasu bilo je potrebno 295 evroligaških utakmica kako bi došao do F4, što je rekord Evrolige. Ender Arslan je sa 243 utakmice igrač sa najviše nastupa u Evroligi, bez prolaza na završni turnir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana