Душан Шакота, кошаркаш АЕК-а за “Глас Српске”: Трофеј посебан јер сам га освојио као капитен

Милан Зубовић
Душан Шакота, кошаркаш АЕК-а за “Глас Српске”: Трофеј посебан јер сам га освојио као капитен

“Негде између снова и реалности”, написао је кошаркаш АЕК-а Душан Шакота испод фотографије на којој држи пехар ФИБА Лиге шампиона. Иако је током каријере освајао мноштво трофеја овај за њега има специфичну тежину јер је до њега стигао на домаћем паркету пред својим навијачима који су направили величанствену атмосферу.

- Брзо након тога вратили смо се у реалност јер је такав наш посао да нема много времена за славље. Били смо пети на табели и нажалост поражени смо одмах у четвртфиналу плеј-офа од ПАОК-а. Ипак, памтићемо ову сезону до краја живота - изјавио је Шакота за “Глас Српске”.

ГЛАС: Није Вам први трофеј у каријери, али колику тежину он има с обзиром на то да сте капитен екипе?

ШАКОТА: Истина да ми ово није први трофеј у каријери, али је далеко најдражи из разлога што сам као капитен водио тим и први подигао пехар тако да је то био посебан интензитет емоција. То је била посебна радост, јер се ради о европском трофеју којег смо освојили пред својим навијачима.

ГЛАС: Колико овај трофеј значи значи навијачима АЕК-а након што је освојен и Куп Грчке?

ШАКОТА: Веома много јер смо изборили пласман у исто такмичење идуће сезоне и то у години када прослављамо 50 година од првог трофеја. Тај пехар има посебно место у историји клуба и зато је освајање Лиге шампиона веома велика ствар за нас.

ГЛАС: Фудбалери су освојили првенство Грчке, а кошаркаши Куп Грчке и Лигу шампиона. Може ли се рећи да је ово година АЕК-а?

ШАКОТА: Може (смијех). Навијачи су у екстази након ових успеха и за њих, као и за нас, ово је сезона из снова. Штета што су фудбалери изгубили Куп Грчке пошто бисмо онда имали четири титуле, а то би било стварно невероватно.

ГЛАС: Ове сезоне играте на врхунском нивоу. Може ли се рећи да Вам је ово најбоља сезона у каријери?

ШАКОТА: Дефинитивно је најбоља и најпродуктивнија те се спојио мој лични допринос са трофејима тако да сам јако задовољан и ово ми је сигурно најдража сезона, а како не би и била.

ГЛАС: Можемо ли рећи да сте сазрели као играч?

ШАКОТА: Сигурно да сам сазрео као играч, а лоше здравље и животно искуство помогли су ми у томе. Сваки играч то пролази и ко уме да искористи то искуство постаје бољи.

ГЛАС: Како је имати оца за тренера, јер то није баш честа ситуација у кошарци?

ШАКОТА: Није нимало лако јер има доста ствари које мораш да ставиш са стране и сарађујеш професионално и немам повластице. Други пут сарађујемо у каријери и одлично је што је све искомбиновано са успехом екипе.

ГЛАС: Ко има више трофеја Ви или отац Драган?

ШАКОТА: Ипак ја (смијех). Провео сам неколико година у Панатинаикосу са Жељком Обрадовићем и са њим сам освајао Евролигу.

ГЛАС: АЕК је лоше започео сезону и доласком Драгана кренуло је са добрим партијама? Шта је он донио ново?

ШАКОТА: Моја отац је донео препород екипи када је почетком децембра поново сео на клупу АЕК-а. Одрадио је рударски посао јер смо од екипе која је била на ивици елиминације направио шампионски тим који је код куће изборио велику титулу што даје посебну драж. Било је јако тешко јер нисмо били најјача или најквалитетнија екипа у Лиги шампиона што даје на важности. Драган је дошао у тешком тренутку и успео је да наштима све у екипи. Прву утакмицу имали смо против Олимпијакоса, а потом против Естудијантеса. Да смо изгубили од Шпанаца 99 одсто би испали. После су нам дошла тројица играча са којиам смо поправили нашу игру и на крају дошли до великог славља.

ГЛАС: Колико је квалитетна Лига шампиона у односу на Евролигу коју сте раније играли са Панатинаикосом?

ШАКОТА: Није реално упоређивати Лигу шампиона са Евролигом јер су клубови на много вишем нивоу као и сама организација. Боље је поредити са Еврокупом који има неколико квалитетнијих екипа, али у Лиги шампиона има много више оних добрих екипа и организација је боља у ЛШ него у Еврокупу док је и гледаност већа.

ГЛАС: Били сте члан грчке репрезентације током квалификација за Свјетско првенство. Колико смисла имају те квалификације с обзиром на то да не играју играчи из НБА и Евролиге?

ШАКОТА: Квалификације имају смисла. Ситуација је таква каква јесте и то је био једини начин да се то промени и СП треба да буде сваке четири године као у фудбалу јер подиже интересовање и играчима даје прилику да се одморе јер су сезоне знатно дуже и теже него раније што сви знају. Није здраво играти за клуб десет месеци и онда за репрезентацију. Не виђамо најбоље који играју за репрезентацију и  рецимо Србија без Милоша Теодосића и Богдана Богдановића није она права. Тако нешто се дешавало и са Грчком па се надам да ће наћи неко решење и да играју најбољи.

ГЛАС: Колико је Вама било тешко одлучити да наступате за Грчку још док сте били јуниор?

ШАКОТА: Била је то логична одлука за мене јер сам каријеру градио у Грчкој док у Србији нисам ни играо кошарку иако сам Србин 100 одсто. Као мали дошао сам у ову земљу заједно са породицом пошто је отац овде постао тренер па сам са 17 година стигао у Панатинаикос и остало је било лако одлучити. У Србији су ме знали само преко оца који је и тада био познат тренер, а нико ме није ни звао у том периоду.

ГЛАС: Репрезентација Грчке заредала је са лошијим резултатима на великим такмичењима. Била је осма на прошлом ЕП, пета прије тога, 11, шеста.... нема медаље од 2009. без два наступа на ОИ, на СП била девета... Који су разлози тога?

ШАКОТА: Мислим да је у питању комбинација смене генерација и фактора среће које Грчка није имала на последњим такмичењима. Сада има Јаниса Антетокумба који је велика НБА звијезда и са њим може да напредује и врати се у врх европске кошарке.

ГЛАС: Пратите ли Србију?

ШАКОТУ: Наравно. Одличне партије пружали су на последњим такмичењима, али на Олимпијским играма није се могло преко НБА играча. На прошлом Европском првенству имали смо велику шансу да добијемо Словенију, али смо наишли на два фантастична играча, Луку Дончића и Горана Драгића, који су заједно са Клеменом Препелићем били недостижни мада нисмо имали ни среће. Имали смо девет повређених играча и 90 одсто екипе из Рија није било ту тако да је ово огроман успех.

Животна драма

ГЛАС: Током 2010. преживјели сте животну драму када сте имали операцију дванаестопалачног цријева. Колико је тешко било вратити се након тога на паркет те поново доћи врх у Остендеу и Јенисеју?

ШАКОТА: Било је тражења након што сам годину и по паузирао па није било лако одлучити се да се вратим. Када сам кренуо да тренирам тешко сам улазио у контакт, јер је постојала психолошка баријера док су и екипе биле опрезне са мном јер нису знале колико сам уопште спреман па нису желеле ризиковати са уговором. Након играња за Остенде сезону сам завршио у Јенисеју и она ми је помогла да се вратим на ноге. Затим је уследила најлепша сезона у Варезеу када смо били први да бих потом дошао у АЕК и вратио се на старе ствари.

Каријера

Панатинаикос (2003 - 2009)

Паниониос (2007 - 2008)

Пезаро (2009 - 2010)

Остенде (2011)

Јенисеј (2012)

Варезе (2012 - 2014)

АЕК (2014 - ?)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана