Драго Ћосић под истрагом ФИФА, дилао карте за финале Мундијала?

jutarnji.hr
Драго Ћосић под истрагом ФИФА, дилао карте за финале Мундијала?

Попут грома из ведра неба у сриједу навече је одјекнула информација да је хрватски угледни телевизијски водитељ, који је из Русије за ХРТ извјештавао са Свјетског фудбалског првенства, наводно, учествовао у продаји улазница за фудбалске утакмице на црном тржишту.

Цијена једне такве нелегално продане улазнице за финале између Француске и Хрватске износила је готово 20.000 евра, а прича се да су на црном тржишту нуђене чак четири карте за ту утакмицу. Карте, како сазнаје јутарњи.хр, у коначници ипак нису биле продане, јер је њихова продаја била у посљедњи тренутак блокирана од ФИФА.

Покренута истрага

Цијела прича закотрљала се захваљујући ФИФА, која је од European Broadcasting Unionа (ЕБУ) затражила објашњење о томе због чега се улазнице које су додијељене ЕБУ на црном тржишту продају по вртоглавим износима.

ЕБУ је потом затражио објашнејње од ХРТ-а, јер су, према серијским бројевима, то биле улазнице које је добио ХРТ, хрватска јавна радиотелевизија, која је проносила спортски спектакл из Русије. ЕБУ је потом контактирала управу ХРТ, тражећи објашњење.

Чланови управе у први трен нису могли повјеровати оном што чују, јер појма нису имали да је неко у име куће затражио и добио улазнице. Одмах је покренута истрага те су на разговор позвана два ХРТ-ова радника. Ради се о спортском коментатору и међународном координатору, а неслужбено Јутарњи сазнаје да је ријеч о Драги Ћосићу и Саши Дедићу.

“Прозвани колеге равнатељству су казали како су они улазнице за утакмице на Свјетском ногометном првенству подијелили својим пријатељима те да појма немају јесу ли их ти њихови пријатељи искористили за одлазак на стадионе или су их продавали. Међутим, даљња истрага показала је да је у име ХРТ-а чак четрдесет улазница за Свјетско ногометно првенство затражено неколико мјесеци прије почетка тог великог спортског догађаја, као и да нико службено с ХРТ-а није знао да је неко те улазнице тражио. Сигурно је надаље да карте нису добили ни дјелатници ХРТ-а, нити наши пословни партнери”, каже извор загребачког листа с ХРТ-а, који истиче како је овај скандал огромна мрља на угледу Хрватске те самог ХРТ-а.

Без знања ХРТ-а

“Преко ЕБУ и ФИФА дознали смо да су два наша радника у име ХРТ-а, без нашег знања, тражила и добила укупно четрдесет улазница, којима су потом располагали према властитом нахођењу”, додаје извор са загребачког Присавља, који напомиње како је у току дисциплински поступак против два ХРТ-ова радника који би, предвиђа, могао завршити најстрожом могућом мјером - отказом.

На ХРТ-у засад службено не желе коментарисати скандал.

“Немамо коментара, али можемо потврдити да је интерни поступак у току”,  рекли су са Присавља.

О цијелој причи, кажу  ХРТ-а, обавијештен је и ДОРХ.

Што на све ово каже Драго Ћосић?

“Жао ми је, али баш ништа на ову тему не могу нити казати, нити коментарисати”,  рекао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана