Dončićev diplomski, Slovenija za medalju

Priredio: Ivan Dragičević
Dončićev diplomski, Slovenija za medalju

Istanbul - Košarkaši Slovenije večeras od 20.30 časova boriće se za plasman u finale i medalju protiv Španije, nakon što su u najljepšem susretu Evropskog prvenstva savladali Letoniju rezultatom 103:97.

Četvrtfinale je donijelo međusobni meč selekcija koje igraju najatraktivniju košarku na turniru, a kao dokaz tome svjedoči utakmica sa 200 ubačenih poena. Ponovo je u prvi plan izbila klasa Gorana Dragića i nenormalan talenat Luke Dončića. Ovaj bekovski tandem igra toliko dobro, baš kao i cijela reprezentacija, koja funkcioniše kao savršen kolektiv. Dončić je imao 27 poena i devet skokova, što je najbolja partija nekog mladog igrača na Evrobasketu. Bio je ključni igrač u završnici sa dvije trojke i pogođenim penalima. Tu je pokazao šampionski gen i karakter velikog igrača, jer je sa 18 godina zadržao smirenost i hladnoću kakva se rijetko viđa.

- Malo je nedostajalo da zaplačem, ovo je san. Istorijska pobjeda za Sloveniju i ponosan sam što sam dio reprezentacije. Pogodio sam šut u stilu mog saigrača iz Reala Serhija Ljulja i sada idemo na Španiju. Moramo da odigramo savršeno da bismo ih dobili, ne plašimo se, jer imamo samopouzdanje i pokazaćemo karakter - rekao je Dončić.

Njegov cimer, mentor i saigrač Dragić je upisao 26 poena, šest skokova i osam asistencija i ponovo bio noćna mora za čuvare. Zamalo se onesvijestio poslije lakta Davisa Bertansa, ali je uprkos bolu i umoru bio briljantan, a možda ga opuštaju "crtaći" koje u sobi gleda sa Dončićem. Klasu je pokazao Kristaps Porzingis, jer je sa 34 poena postavio rekord ovog turnira. Slovenci nisu mogli da ga odbrane, a na kraju ga je Entoni Rendolf isprovocirao pa je zvijezda Njujorka dobio petu ličnu. Zajedno sa njim na klupu je otišao Bertans, koji je ubacio 23 poena i šest trojki. Slovenija se bori za medalju, prvu u istoriji, a velike zasluge za uspjeh i lepršavu igru idu na račun srpskog trenera Igora Kokoškova. U polufinalu ih čeka "furija" sa braćom Gasol, naviknutim samo na pobjede i najviše postolje. Pritisak za njih ne postoji, a velika pozornica je inspiracija. Španija je dobila Njemačku sa 84:72 uz blistavu partiju Marka Gasola, strijelca 28 poena, kojima je dodao i deset skokova. Napori fantastičnog plejmejkera Denisa Šrudera nisu bili dovoljni za Nijemce, a igrač Atlante je na svom kontu imao 27 poena i osam dodavanja. Žalosno je što je ovakve individualne predstave gledalo manje od 2.000 ljudi u dvorani "Sinan Erdem".

Favorit za prvog pika

Sve je izvjesnije da Luka Dončić bude izabran sa prve pozicije na narednom NBA draftu.

Pitanje je samo koja ekipa će osvojiti pravo prvog biranja na lutriji da ugrabi čudo od djeteta. Iako je konkurencija velika, Dončić bi trebalo da bude novi evropski igrač poslije Andree Barnjanija 2006. godine, koji je izabran kao prvi pik na NBA draftu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana