Дончићев дипломски, Словенија за медаљу

Приредио: Иван Драгичевић
Дончићев дипломски, Словенија за медаљу

Истанбул - Кошаркаши Словеније вечерас од 20.30 часова бориће се за пласман у финале и медаљу против Шпаније, након што су у најљепшем сусрету Европског првенства савладали Летонију резултатом 103:97.

Четвртфинале је донијело међусобни меч селекција које играју најатрактивнију кошарку на турниру, а као доказ томе свједочи утакмица са 200 убачених поена. Поново је у први план избила класа Горана Драгића и ненормалан таленат Луке Дончића. Овај бековски тандем игра толико добро, баш као и цијела репрезентација, која функционише као савршен колектив. Дончић је имао 27 поена и девет скокова, што је најбоља партија неког младог играча на Евробаскету. Био је кључни играч у завршници са двије тројке и погођеним пеналима. Ту је показао шампионски ген и карактер великог играча, јер је са 18 година задржао смиреност и хладноћу каква се ријетко виђа.

- Мало је недостајало да заплачем, ово је сан. Историјска побједа за Словенију и поносан сам што сам дио репрезентације. Погодио сам шут у стилу мог саиграча из Реала Серхија Љуља и сада идемо на Шпанију. Морамо да одиграмо савршено да бисмо их добили, не плашимо се, јер имамо самопоуздање и показаћемо карактер - рекао је Дончић.

Његов цимер, ментор и саиграч Драгић је уписао 26 поена, шест скокова и осам асистенција и поново био ноћна мора за чуваре. Замало се онесвијестио послије лакта Дависа Бертанса, али је упркос болу и умору био бриљантан, а можда га опуштају "цртаћи" које у соби гледа са Дончићем. Класу је показао Кристапс Порзингис, јер је са 34 поена поставио рекорд овог турнира. Словенци нису могли да га одбране, а на крају га је Ентони Рендолф испровоцирао па је звијезда Њујорка добио пету личну. Заједно са њим на клупу је отишао Бертанс, који је убацио 23 поена и шест тројки. Словенија се бори за медаљу, прву у историји, а велике заслуге за успјех и лепршаву игру иду на рачун српског тренера Игора Кокошкова. У полуфиналу их чека "фурија" са браћом Гасол, навикнутим само на побједе и највише постоље. Притисак за њих не постоји, а велика позорница је инспирација. Шпанија је добила Њемачку са 84:72 уз блиставу партију Марка Гасола, стријелца 28 поена, којима је додао и десет скокова. Напори фантастичног плејмејкера Дениса Шрудера нису били довољни за Нијемце, а играч Атланте је на свом конту имао 27 поена и осам додавања. Жалосно је што је овакве индивидуалне представе гледало мање од 2.000 људи у дворани "Синан Ердем".

Фаворит за првог пика

Све је извјесније да Лука Дончић буде изабран са прве позиције на наредном НБА драфту.

Питање је само која екипа ће освојити право првог бирања на лутрији да уграби чудо од дјетета. Иако је конкуренција велика, Дончић би требало да буде нови европски играч послије Андрее Барњанија 2006. године, који је изабран као први пик на НБА драфту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана