Do elite samo kroz Drugu ABA

Glas Srpske
Do elite samo kroz Drugu ABA

Beograd - Prva i Druga ABA liga brojaće po 12 klubova u sezoni 2018/19. odlučila je skupština regionalne košarkaške ABA lige dok je usvojen i novi sistem takmičenja kao i novi način određivanja učesnika u Prvoj i Drugoj ABA ligi.

- U cilju zaštite kvaliteta i unapređenja takmičenja, a vodeći se isključivo sportskim kriterijumima Skupština ABA lige odlučila je da za plasman u Prvu ABA ligu ukine nacionalni ključ i da se počev od sezone 2018/19. učesnici određuju isključivo na osnovu rezultata u takmičenjima pod okriljem ABA lige - navedeno je u saopštenju.

Prema odluci Skupštine, plasman u Prvu ABA ligu moguć je isključivo iz Druge ABA lige.

- Posljednjeplasirani tim Prve ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u sezoni 2018/19, a to mjesto pripada šampionu Druge ABA lige koji ostvaruje direktan plasman u Prvu ABA ligu. Takođe, od sezone 2018/19. pretposljednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. Biće igrano po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige - dodato je u saopštenju.

U Prvoj ABA ligi moći će da učestvuje najviše pet klubova iz jedne države.

- Prema usvojenom kriterijumu, u sezoni 2018/19. u Prvoj ABA ligi učestvovaće Budućnost, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega, Mornar, Partizan, Olimpija, Zadar i šampion Druge ABA lige (pobjednik Fajnal fora u Čačku). Klubovi koji ispadnu iz Prve ABA lige imaju zagarantovano mjesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali učesnici Druge ABA lige određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja imaće po dva predstavnika - istaknuto je nakon skupštine.

Prema odluci Skupštine usvojeni sistem takmičenja neće biti mijenjan zaključno sa sezonom 2024/25, osim u slučaju značajnih promjena u evropskoj košarci.

- Umjesto Fajnal fora od sezone 2018/19. šampion Druge ABA lige biće poznat nakon plej-ofa u kome će učestvovati četiri najbolje plasirana tima iz ligaškog dijela takmičenja. Posljednjeplasirani tim Druge ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u Drugoj ABA ligi u sezoni 2018/19. bez obzira na plasman u nacionalnom šampionatu - zaključeno je na sjednici.

Učvršćena pozicija

Skupština ABA lige konstatovala da je visok nivo kvaliteta u aktuelnoj sezoni Prve i Druge ABA liga, kao i da je urađeno sve kako bi borbe za trofeje predstavljale krunu sezona. Istovremeno, Skupština je čestitala Borcu i Gradu Čačku na dobijanju organizacije završnog turnira Druge ABA lige koji će biti održan 3. i 4. aprila. Na kraju, Skupština je zaključila da je ABA liga sa takmičenjima pod njenim okriljem, Prvim i Drugom ligom, Superkupom i juniorskim turnirima, u svim segmentima učvrstila poziciju pokretača razvoja košarke u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana