Đoković vodi do teniske medalje

Agencije
Đoković vodi do teniske medalje

Beograd - Poslije FED kup meča Srbija - Španija jasno je kojih petoro teniserki i tenisera će sigurno predstavljati Srbiju na olimpijskom turniru u Rio de Žaneiru.

Osim Novaka Đokovića, Viktora Troickog, Jelene Janković i Ane Ivanović, gotovo izvjesno u Brazil ide Nenad Zimonjić, a ostaje da se vidi hoće li još neko izboriti normu.

U pravilima Svjetske teniske federacije (ITF) piše da je uslov za nastup na olimpijskom turniru "tri učešća u Dejvis ili FED kup selekciji od 2013. do 2016. godine". Taj uslov ispunjavaju sve srpske teniserke koje imaju i drugu normu, a to je plasman na WTA listi.

Ana Ivanović igrala je za Srbiju po jednom 2013, 2014. i 2015, Jankovićevoj  je nastup u Kraljevu prvi poslije tri i po godine, a 2012. je odigrala sva tri meča. Ipak, u uslovima za nastup na Olimpijskim igrama ne koristi se termin "igra" nego "učešće" pa se Jeleni računa i meč Srbija - Paragvaj prošle godine.  Po istom kriterijumu, na olimpijski turnir u Rio ide i Marija Šarapova. Garbine Muguruza, trenutno peta na WTA listi, u Kraljevu je igrala tek drugi put za Španiju, a na listi igračica koje trenutno ne ispunjavaju uslov za nastup u Riju su između ostalih Medison Kiz, Darija Gavrilova, Anika Bek, Margarita Gasparjan, Mona Bartel, Koko Vandevege i Varvara Lepčenko. Bojana Jovanovski i Aleksandra Krunić imaju drugu prepreku jer zbog plasmana na listi trenutno nemaju normu.

U konkurenciji muškaraca od igrača iz prvih 40 samo Kevin Anderson, Benoa Per, Ivo Karlović, Stiv Džonson i Aljaž Bedene nemaju dovoljan broj nastupa u Dejvis kupu. Srpski reprezentativci nemaju taj problem nemaju. Svaka zemlja smije da ima ukupno 12 predstavnika, po šest u muškoj i ženskoj konkurenciji i to četiri u singlu i dva u dublu. Na spisku učesnika u singlu je po 56 teniserki i tenisera po svjetskoj rang listi (crta za učešće na OI podvlači se 6. juna), još šest mjesta dijeliće se po posebnim kriterijuma a žrijeb od 64 mjesta popuniće se sa dvije specijalne pozivnice.

Tipsarević

Priliku da boje Srbije brani u Riju neće imati Janko Tipsarević koji već duže od godinu ima problema sa povredama i nikako ne uspijeva da se oporavi i vrati na teniske terene. Beograđanin je u Londonu stigao do trećeg gola i to će mu vjerovatno biti posljednje igre jer sada ima 32 godine. Nekada osmi reket svijeta imao je nekoliko operacija pete, a kasnije je došlo do povrede kuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana