Ђоковић води до тениске медаље

Агенције
Ђоковић води до тениске медаље

Београд - Послије ФЕД куп меча Србија - Шпанија јасно је којих петоро тенисерки и тенисера ће сигурно представљати Србију на олимпијском турниру у Рио де Жанеиру.

Осим Новака Ђоковића, Виктора Троицког, Јелене Јанковић и Ане Ивановић, готово извјесно у Бразил иде Ненад Зимоњић, а остаје да се види хоће ли још неко изборити норму.

У правилима Свјетске тениске федерације (ИТФ) пише да је услов за наступ на олимпијском турниру "три учешћа у Дејвис или ФЕД куп селекцији од 2013. до 2016. године". Тај услов испуњавају све српске тенисерке које имају и другу норму, а то је пласман на WTA листи.

Ана Ивановић играла је за Србију по једном 2013, 2014. и 2015, Јанковићевој  је наступ у Краљеву први послије три и по године, а 2012. је одиграла сва три меча. Ипак, у условима за наступ на Олимпијским играма не користи се термин "игра" него "учешће" па се Јелени рачуна и меч Србија - Парагвај прошле године.  По истом критеријуму, на олимпијски турнир у Рио иде и Марија Шарапова. Гарбине Мугуруза, тренутно пета на WTA листи, у Краљеву је играла тек други пут за Шпанију, а на листи играчица које тренутно не испуњавају услов за наступ у Рију су између осталих Медисон Киз, Дарија Гаврилова, Аника Бек, Маргарита Гаспарјан, Мона Бартел, Коко Вандевеге и Варвара Лепченко. Бојана Јовановски и Александра Крунић имају другу препреку јер због пласмана на листи тренутно немају норму.

У конкуренцији мушкараца од играча из првих 40 само Кевин Андерсон, Беноа Пер, Иво Карловић, Стив Џонсон и Аљаж Бедене немају довољан број наступа у Дејвис купу. Српски репрезентативци немају тај проблем немају. Свака земља смије да има укупно 12 представника, по шест у мушкој и женској конкуренцији и то четири у синглу и два у дублу. На списку учесника у синглу је по 56 тенисерки и тенисера по свјетској ранг листи (црта за учешће на ОИ подвлачи се 6. јуна), још шест мјеста дијелиће се по посебним критеријума а жријеб од 64 мјеста попуниће се са двије специјалне позивнице.

Типсаревић

Прилику да боје Србије брани у Рију неће имати Јанко Типсаревић који већ дуже од годину има проблема са повредама и никако не успијева да се опорави и врати на тениске терене. Београђанин је у Лондону стигао до трећег гола и то ће му вјероватно бити посљедње игре јер сада има 32 године. Некада осми рекет свијета имао је неколико операција пете, а касније је дошло до повреде кука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана