Đoković “glavom” pobjeđuje rivale

Agencije
Đoković “glavom” pobjeđuje rivale

Madrid - Trener Rafaela Nadala, Karlos Moja, priznao je da njegov pulen nije imao gotovo nikakvih šansi u finalu Australijen opena protiv Novaka Đokovića, rekavši da srpski as ima jednu ogromnu prednost - karakter.

Moja, koji je i sam bio veliki šampion, sigurno prepoznaje sve vrline i mane igrača, a kako dvojica najboljih u ovom trenutku malo šta mogu da poprave na terenu, smatra da je presudila nevjerovatna mentalna snaga Đokovića.

- Novak je igrač koji vas stalno pritiska i ako mu dopustite da diše on će postaviti ljestvicu veoma visoko. Mentalno je najsličniji Rafi na cijelom “turu”. Rafa ne dobija mentalnu igru protiv Đokovića kao što se to generalno dešava sa ostalim kolegama. To nije slučaj u duelima sa Novakom, koji je dominantan u tom polju - ocijenio je Moja.

Kako je protekao finalni meč u kojem Španac nije imao nikakve šanse prokomentarisao je i čovjek koji je godinama sarađivao sa Rafaelom. Toni Nadal je sa nećakom bilježio velike uspjehe, uostalom o tome najbolje svjedoči da su u periodu saradnje stigli do 16 grend slem titula.

- Rafael je cijeli turnir igrao na veoma dobrom nivou. Njegovi rezultati na tim mečevima su dokaz toga. Nanosio je dosta štete rivalima servisom, imao je impresivan forhend i bio je veoma brz. Do finala je stigao, a da je na terenu proveo manje vremena nego obično, što je veoma važno po njega. Rezultat u finalu odaje veću razliku nego što zapravo jeste između dvojice tenisera. Đoković je bio bliži perfekciji, a Nadal je prosto bio manje dobar - rekao je Toni.

Zatim je objasnio šta je rekao polaznicima akademije u Španiji, koju drži njegov nećak.

- Volio bih da ponovim ono što sam rekao djeci na Rafinoj akademiji. Čak ni u kasnim fazama trećeg seta moj nećak nije pokazao znake frustracije ili odustajanja. Nijedan loš gest ili jedan loš pogled u njegov ugao. Borio se do zadnjeg poena što i čini osoba koja je zahvalna na svom životu i sreći. Pružio je ruku i čestitao protivniku, i ponizno prihvatio poraz. To nije često ovih dana u profesionalnom sportu. I pored razočarenja koje sam osjetio, moram da istaknem da sam zadovoljan što mi je on nećak - završio je Toni Nadal.

Poslije treće grend slem titule u nizu, Đoković se bavi humanitarnim radom i uživa sa porodicom, a povratak na teren zakazao je za 7. mart kada počinje masters u Indijan Velsu.

Grožan se divi Noletu

Nekadašnji četvrti teniser svijeta Sebastijan Grožan smatra da se svijet treba diviti Novaku Đokoviću, baš kao i Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu.

- Kada teniser dominira kao što to trenutno Novak radi, onda morate da mu se divite i da ga poštujete. Trebalo bi da ga hvalite, kao Rodžera i Rafu. Oni su izuzeci. Oni su vanzemaljci - rekao je Grožan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana