Đoković do avgusta siguran na čelu

Glas Srpske
Đoković do avgusta siguran na čelu

London - Srpski teniser Novak Đoković zadržao je vodeću poziciju na najnovijoj ATP listi i započeo 255. sedmicu kao najbolji na svijetu.

Uprkos porazu u polufinalu Rolan Garosa, Đoković (12.715) je povećao razliku u odnosu na drugoplasiranog Španca Rafaela Nadala (7.945), koji je u Parizu osvojio 12. titulu. Treću poziciju drži švajcarski teniser Rodžer Federer (6.670). Novak nije ušao u peto finale Otvorenog prvenstva Francuske, mada je svom bodovnom saldu dodao 360 bodova i matematički obezbijedio ostanak na prvom mjestu ATP liste do početka avgusta, kada će početi da brani veliki broj bodova jer je krajem prošle godine osvojio masters u Sinsinatiju, US open i turnir u Šangaju.

Pred najboljim teniserom svijeta je trosedmična pauza pošto bi na terene trebalo da se vrati na Vimbldonu, koji počinje 1. jula, gdje na engleskoj travi brani titulu. Uvijek postoji mogućnost da se Đoković odluči za neki od turnira na travnatoj podlozi koji bi mu poslužio kao uvertira za treći grend slem sezone, ali u njegovom zvaničnom rasporedu nema nijedan turnir do Vimbldona. Upravo na travi prošle godine krenuo je novi Novakov povratak u vrh svjetskog tenisa, koji je kulminirao prvim mjestom na ATP listi 5. novembra. Nole je igrao turnir u Kvinsu, gdje ga je u finalu pobijedio Marin Čilić, ali je tada Srbin pokazao motiv i želju za novim pobjedama, pa je odmah poslije toga stigao do četvrtog trofeja na najprestižnijem svjetskom turniru.

Pobjeda u finalu nad Kevinom Andersonom značila je skok sa 21. na deseto mjesto ATP liste.

Do početka Vimbldona biće odigrano šest turnira na travnatoj podlozi. Prvi na rasporedu su turniri u Štutgartu i Hertogenbošu iz serije 250, koji se završavaju u nedjelju. Idućeg ponedjeljka kreću turniri u engleskom Kvinsu i njemačkom Haleu, koji su iz serije 500, dok će 23. teniseri igrati u turskoj Antaliji (250), a dan kasnije krenuti sa takmičenjem u engleskom Istbornu. Pošto neće igrati u Kvinsu, ostaće bez 300 bodova.

Napredak srpskih tenisera

Veliki napredak ostvarili su i ostali srpski teniseri. Laslo Đere je poslije nastupa u trećem kolu Rolan Garosa ostvario najbolji plasman u karijeri, napredovao je za pet pozicija i sada je 27. teniser svijeta. Treće kolo Dušanu Lajoviću donijelo je 31. mjesto, dok je Filip Krajinović napredovao za sedam mjesta i sada je 53. u plasmanu. U Top 100 još je i Miomir Kecmanović, koji drži 83. mjesto, a u prvom kolu Štutgarta bio je bolji od Filipa Kolšrajbera sa 4:6, 7:5, 6:3.

TOP 5

1. Novak Đoković (Srbija) 12.715

2. Rafael Nadal (Španija) 7.945

3. Rodžer Federer (Švajcarska) 6.670

4. Dominik Tim (Austrija) 4.685

5. Aleksander Zverev (Njemačka) 4.360

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana