Dišemo kao porodica

Agencije
Dišemo kao porodica

Okland - Među članovima fudbalske selekcije Srbije do 20 godina, koja je se već četiri dana nalazi na Novom Zelandu, gdje će krajem mjeseca početi Svjetsko prvenstvo, vlada odlična atmosfera.

To je potvrdio reprezentativac Saša Zdjelar, koji je rekao i da je optimista što se tiče plasmana “orlića”.

- Brzo sam se adaptirao na promenu vremenske zone i prvi utisci su zaista veoma pozitivni. Imamo odlične uslove za trening, mirno je, nema gužve i gostiju, usredsređeni smo jedni na druge, za sada dišemo kao jedna velika porodica. Selektor nas postepeno uvodi u finiš priprema za start. Za sada je sve u najboljem redu, nestrpljivo čekamo početak - rekao je Zdjelar.

Srbija će 31. maja početi takmičenje, prvi protivnik biće Urugvaj, a u grupi D su još Meksiko i Mali.

Zdjelar je istakao da njegovu ekipu ne opterećuje rezultat reprezentacije Jugoslavije, koja je 1987. godine trijumfovala u Čileu na Svjetskom prvenstvu u istom uzrastu.

- Bio je to izuzetan rezultat, ali ne želimo da nas to mnogo opterećuje. Nemamo pritisak, naprotiv, to nam je dodatni motiv, ali to je događaj koji je davno iza nas, a mi sada prvi put predstavljamo Srbiju na jednom ovakvom takmičenju i šta god da uradimo, naša imena će takođe biti upisana u istoriju. Potrudićemo se da i rezultat bude dostojan da o njemu pričaju neke naredne generacije - naglasio je Zdjelar.

Njegov saigrač Filip Janković rekao je da nikada nije bio spremniji nego za takmičenje na Novom Zelandu.

- Slušam svaki savet selektora i spreman sam da opravdam očekivanja. Puno se pričalo o mom povratku, jedno vreme sam bio odsutan iz selekcije, ali ponovo san tu, možda i u najboljoj formi ikada. Čast mi je da budem deo selekcije Veljka Paunovića, kojem zahvaljujem na poverenju i trudiću se da mu to uzvratim onako kako najbolje znam, dobrom igrom. Imamo kvalitetnu ekipu, koja ima visoke domete. Optimisti smo, ali nećemo mnogo da obećavamo, najbolje je ići korak po korak. Grupa nam je dosta teška, sada razmišljamo samo o tome kako da prođemo u drugi krug, a onda ćemo postavljati sledeće ciljeve - naglasio je Janković.

Prva tri dana boravka u Oklandu selektor Veljko Paunović imao je na raspolaganju 18 fudbalera, a u subotu tokom prijepodneva očekuje se da se ekipi priključe i preostala trojica momaka, Andrija Živković, Ivan Šaponjić i Staniša Mandić, koji su bili učesnici utakmice finala Kupa Srbije Partizan - Čukarički.

Slobodno prijepodne u petak fudbalska ekspedicija iz Srbije iskoristila je za kraći obilazak centra Oklanda, ali i odlazak na najviši ugašeni vulkan u najvećem gradu Novog Zelanda. Vulkan pod nazivom Maunt iden predstavlja izuzetno čudo prirode u samom centru civilizacije, a visok je čak 192 metra i sa njega se pruža pogled na kompletan Okland, koji sa jedne strane dodiruje Pacifik, a sa druge Tasmansko more. Selektor Veljko Paunović nije propustio priliku da se našali da je uspon na vrh Oklanda samo prvi korak na putu do vrha svijeta, kuda su namjerili da uskoro zakorače raspoloženi “orlići”.

Sergej i Vanja

Desetak dana prije odigravanja prve utakmice u Dunedinu srpska reprezentacija morala je da u FIFA dostavi i konačan spisak igrača sa brojevima na dresu koji će važiti tokom cijelog šampionata. Svi igrači Srbije na leđima imaće ispisana prezimena, osim dva rođena brata Milinković-Savić, koji su izabrali ime, pa je za njih specijalno odštampano Sergej i Vanja, što je dozvoljeno pravilima FIFA.

 

Brojevi

1. Predrag Rajković (Crvena zvezda)

2. Milan Gajić (OFK Beograd)

3. Nemanja Antonov (OFK Beograd)

4. Saša Zdjelar (OFK Beograd)

5. Miloš Veljković (Totenhem)

6. Srđan Babić (Vojvodina)

7. Ivan Šaponjić (Partizan)

8. Nemanja Maksimović (Astana)

9. Staniša Mandić (Čukarički)

10. Mijat Gaćinović (Vojvodina)

11. Andrija Živković (Partizan)

12. Filip Manojlović (C. zvezda)

13. Stefan Milošević (Spartak)

14. Vukašin Jovanović (C. zvezda)

15. Miladin Stevanović (Partizan)

16. Marko Grujić (Crvena zvezda)

17. Radovan Pankov (Vojvodina)

18. Filip Janković (Katanija)

19. Stefan Ilić (Spartak)

20. Sergej Milinković-Savić (Genk)

21. Vanja Milinković-Savić (Vojvodina)

 

Skaj skrimer

Tokom obilaska centra Oklanda, srpski reprezentativci su u blizini “Skaj tauera” naišli na jednu ultraverziju bandži-džampa popularno zvanu skaj skrimer, opremljenu za tri čovjeka istovremeno. Mnogi su imali želju da se oprobaju i podignu adrenalin, ali su hrabrost skupila samo trojica Novosađana, braća Sergej i Vanja Milinković-Savić, kao i Radovan Pankov. Sudeći po izrazima lica trojice igrača po silasku sa skaj skrimera”, sasvim je jasno da je sprava u potpunosti opravdala svoje “vrišteće” ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana