Дејан Савићевић о тешкоћама при трансферу у Црвену звезду: Слали ме у војску да пређем у Партизан

Агенције
Дејан Савићевић о тешкоћама при трансферу у Црвену звезду: Слали ме у војску да пређем у Партизан

Подгорица - Како је тадашња управа подгоричке Будућности била ближа Партизану, садашњи предсједник Фудбалског савеза Црне Горе, а некада сјајан играч Дејан Савићевић, имао је много проблема приликом трансфера у Црвену звезду.

Дејо је био најбољи фудбалер генерације "црвено-бијелих" која је 1991. године освојила Куп шампиона у Барију, а мало је недостајало да од преласка у Звезду не буде ништа. Популарни Геније је на "Маракану" стигао 1988. године, а челници Будућности били су ближи највећем Звездином ривалу Партизану па су чинили све како би Савићевић прешао у Хумску 1. Тако су га приморали да служи војску само да не би отишао у Звезду.

- Средили су ми преко генерала да идем у војску. Због Дарка Панчева и мене отишло је седам или осам недужних људи. Направили су нам медвеђу услугу, јер смо 1988. године отишли у војску, а биле су Олимпијске игре у Сеулу. Да је постојао некакав план да одемо на Олимпијске игре, па да нас после тога три месеца пошаљу у војску, што би било нормално. Хтели су тако да нас приморају да не одемо у Звезду, али смо Панчев и ја потписали уговоре па онда отишли на војни рок - присјетио се Савићевић у интервјуу за портал "Хотспорт".

Одмах из војне униформе Савићевић је играо утакмице па му је тадашњи тренер Бранко Станковић дао прилику против Милана у који је касније прешао. Са "росонерима" је 1994. године други пут постао европски првак, а у финалу је постигао један од најљепших голова у историји такмичења.

- Нисам очекивао да ћу играти против Милана. Играо сам само једну утакмицу пре Милана и то полувреме против неког Дандалка са острва (оп. а. члан ирске Премијер лиге). Играо сам и нисам пружио ништа спектакуларно у првој утакмици, док сам већ другу и трећу по повратку одиграо доста боље - рекао је Савићевић.

У Звезди је остао четири године и на 72 меча постигао 23 гола. Са "црвено-бијелима" је освојио седам трофеја, од тога три шампиона Југославије, те највредније европског и свјетског првака.

О Звездиним "звијездама"

Црвена звезда има пет звијезда, али ниједна није из генерације која је покорила свијет, већ је цијели тим проглашен шестом Звездином звијездом.

- Смешно је да нико није издвојен. То није у реду, али сам отишао на прославу и испоштовао догађај. По квалитету Дарко Панчев, Роберт Просинечки и ја смо били вансеријски играчи, а касније су надошли остали - рекао је Савићевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана