Дејан Милојевић о тренерском послу, Меги и НБА за „Глас Српске“: Стварам кошаркаше и понекад нешто освојим

Иван Драгичевић
Дејан Милојевић о тренерском послу, Меги и НБА за „Глас Српске“: Стварам кошаркаше и понекад нешто освојим

Најдуготрајнији тренер на клупи неког тима из Јадранске лиге Дејан Милојевић почео је шесту сезону као кормилар Мега Бемакса са основним циљем да Митровчани и наредног љета избаце играче за НБА лигу.

Као и сваке године води веома талентовану генерацију младих кошаркаша, на почетку сезоне заблистао је 18-годишњи Грузин Гога Битадзе, који је заголицао интересовање и машту скаута из најјаче лиге свијета. Милојевић спада у ред најталентованијих европских тренера, показао је да одлично ради са младим момцима и етбалирао се као одличан стручњак за развој играча.

ГЛАС: Јесте ли задовољни досадашњим резултатима Меге?

МИЛОЈЕВИЋ: Задовољан сам, могли смо да имамо неку победу више, али то је то отприлике. Основни циљ је развој младих играча, ове године у први план избио је Битадзе, његовим напретком и развојем већ афирмисаних Влатка Чанчара и Костје Мушидија доћи ће и бољи резултати. Словенац је драфтован, постоји шанса да наредне сезоне заигра у Америци, а искрено се надам да би сва тројица могли преко баре.

ГЛАС: Колико је тешко сваке сезоне кретати од почетка јер Мега сваког љета промијени екипу?

МИЛОЈЕВИЋ: Научио сам да функционишем на тај начин, сваке године осам до девет играча напусти Мегу. Почели смо сезону без осам играча из прошле године, дошли су нови момци и то је наша судбина. Систем клуба је такав, посао није лаган, али волим га и уживам у њему.

ГЛАС: Испуњава Вас улога ствараоца?

МИЛОЈЕВИЋ: Посебно задовољство је оно стваралачко, лепо је видети све те момке који су прошли кроз Мегу, а сада играју на врхунском нивоу. Постоје тренери ствараоци, постоје они који освајају трофеје, а ја стварам и понекад нешто освојим, као пре две године када смо узели Куп Србије.

ГЛАС: Да ли је Мега најатрактивнија екипа за НБА тимове и њихове генералне менаџере?

МИЛОЈЕВИЋ: Сваке седмице неколико људи из НБА гледа наше тренинге и утакмице. То што прате наше играче значи да радимо добар посао. Наш циљ је да шаљемо момке у НБА, пошло нам је за руком неколико пута и надам се да ће се иста пракса наставити у будућности. Мега им је најзанимљивија, код нас људи углавном навијају за Партизан и Црвену звезду па је највећа пажња на њима. Ти клубови били су сфера интересовања НБА лигаша, али се стање променило и тврдим да скаути и генерални менаџери првенствено гледају нас па онда остале тимове.

ГЛАС: Како гледате на актуелну ситуацију у кошарци, гдје је настао хаос са ФИБА прозорима и репрезентације играју у неким чудним ростерима?

МИЛОЈЕВИЋ: Нисам пратио утакмице, знао сам да ће Србија  добити Аустрију. Катастрофа је ово што ради ФИБА, све озбиљне репрезентације имају играче у НБА и без њих изгледају другачије. Да ФИБА размишља у интересу кошарке, прилагодила би се календару НБА лиге и онда не би имала проблем са Евролигом.

ГЛАС: Хоћете да кажете како није могуће прекопирати фудбалски систем?

МИЛОЈЕВИЋ: Наравно да није, тамо је ФИФА главна и кровна организација, а у кошарци је то НБА. Све се треба прилагођавати НБА лиги, а очигледно је да људи у ФИБА то не разумеју.

> Чак девет кошаркаша Меге које је тренирао Милојевић изабрано на НБА драфту

> Мега је једини клуб који је два пута имао по три кошаркаша на драфту

> Поред добро познатог утицаја на развој Николе Јокића, Милојевић је из „мртвих“ вратио још једног НБА играча Бобана Марјановића

> Млади стручњак цијелу тренерску каријеру ради у Меги, а почео је као асистент Владе Вукоичића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана