Cvetković vraća orlove u vrh

Agencije
Cvetković vraća orlove u vrh

Beograd - Selektor rukometne reprezentacije Srbije od juče je Jovica Cvetković koji će na ovoj funkciji zamijeniti Dejana Perića.

Novoizabrani Upravni odbor Rukometnog saveza Srbije juče je dao gotovo jednoglasnu podršku Cvetkoviću, jer je devet članova bilo za, a samo jedan protiv njegovog imenovanja, dok je jedan član bio uzdržan. Na glasanje su ponuđena još dva prijedloga, da Dejan Perić ostane selektor, kao i da u naredne dvije kvalifikacione utakmice nacionalni tim vodi radno tijelo, ali su oba prijedloga dobila po jedan glas za.

Nekada jedan od najboljih desnih bekova svijeta tako se vraća na klupu "orlova", na kojoj je sjedio od 2006. do 2009. godine i učestvovao na Svjetskom prvenstvu. Sada će imati zadatak da vrati reprezentaciju prvo na velika takmičenja, a zatim i u vrh evropskog i svjetskog rukometa. Srbija još od srebrne medalje 2012. godine, kada je bila domaćin Evropskog prvenstva, nije u vrhu iako ima neke od najboljih igrača svijeta u svojim redovima. Mnogi od njih, poput Marka Vujina, Rastka Stojkovića, pa i kapitena Momira Ilića, nisu bili u planovima dosadašnjeg selektora, a sada ostaje da se vidi da li će Cvetković računati na njih. To ćemo saznati vrlo brzo, jer Srbiju početkom novembra očekuju prva dva meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a rivali su Poljska u gostima (3. novembar) i Bjelorusija kod kuće (6. novembar). Pored ove dvije selekcije, u grupi sa "orlovima" je i Rumunija, a dvije najbolje selekcije obezbijediće nastup na Evropskom prvenstvu 2018. godine kojem je domaćin Hrvatska. Cvetković se u proteklom periodu nije libio da iznese kritike na račun ljudi koji vode Savez, ali je posljednjim promjenama i dolaskom Božidara Đurkovića na čelo RS Srbije dobio povjerenje da nastavi posao koji je započeo kao prvi selektor samostalne Srbije. Utisak je da su "orlovi" tada igrali najljepši i najmoderniji rukomet, ali je Cvetković odlučio da se povuče 2009. godine kada je u drugom krugu završio takmičenje na Svjetskom prvenstvu. Tri godine kasnije mnogi od "njegovih" rukometaša osvojili su srebrnu medalju u Beogradu.

Karijera

Poslije izuzetno uspješne rukometne karijere Jovica Cvetković je sa uspjehom vodio Crvenu zvezdu i Metalurg iz Skoplja, a poslije odlaska sa klupe Srbije radio je u rumunskoj Konstanci, Železničaru iz Niša i banjalučkom Borcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana