Црвена звезда дочекује Партизан у 154. вјечитом дербију

Агенције
Црвена звезда дочекује Партизан у 154. вјечитом дербију

Београд - Једино би побједа у 154. "вјечитом" дербију задовољила фудбалере Партизана пред вечерашњи меч (17.30 часова) са Црвеном звездом којој би и бод био злата вриједан у шампионској трци Суперлиге Србије.

Звезда је у плеј-оф за првака ушла са три бода предности, с тим да у случају изједначености највећих ривала титула иде "црвено-бијелима" будући да су били први прије подјеле бодова. Без обзира на то што би бодом трасирали пут ка новој титули, из табора Црвене звезде најављују офанзивну игру.

- Нема калкулација, ова екипа не зна да се брани, а и тешко је играти на неријешен резултат. Идемо на побједу као и у сваком мечу, без неких прорачуна у глави. У претходним дербијима дешавало нам се да примимо гол у посљедњим минутима, зато морамо да будемо концентрисани до самог краја сусрета - нагласио је Звездин тренер Миодраг Божовић.

"Црно-бијели" су нанизали 27 утакмица без пораза, од чега су ремизирали у само три меча. Сва три пута то се десило у истом колу када ни Звезда није успјела да побиједи, а лидер првенства је био непобједив на 21 мечу заредом. Биће ово дуел најбољег напада (Звезда) и најбоље одбране првенства (Партизан) при чему екипа из Хумске има убитачан тандем у виду Уроша Ђурђевића и Леонарда. Заједно су постигли 35 голова и водећи су стријелци лиге те су самим тим главни адути тренера Марка Николића и на овом мечу.

- Изаћи ћемо да наметнемо своје квалитете, неутралишемо јаке стране противника и кроз паметну игру још једном дођемо до доброг резултата. Чињеница је да њима одговара реми, али је на њиховом стручном штабу да одлуче како ће се поставити. Можда изаберу затворенију игру с циљем да изборе бод или сачекају неку своју шансу. То је њихово легитимно право, а нисам сигуран да у оваквом систему такмичења можемо нечему да се надамо уколико не победимо у дербију - рекао је тренер Партизана Марко Николић.

Црногорски стручњак би у случају побједе постао процентуално најуспјешнији тренер Црвене звезде у посљедњих 20 година, а приближио би се одбрани титуле шампиона што није успјело никоме још од Славољуба Муслина. Садашњи селектор Србије је титуле са Звездом освајао 2000. и 2001. године.

Звездин Костариканац Џон Руиз опоравио се од повреде и спреман је за највећу утакмицу српског фудбала, док проблема имају Душан Анђелковић, Немања Милић и Мичел Доналд. С друге старне, Николић може да рачуна на све играче. Повјерење судијске комисије за овај дерби добио је арбитар Данило Грујић и његов рад биће под лупом послије веома лошег суђења Маје Вујовића који је заказао на прошлом сусрету "вјечитих".

Не бих дошао на дерби

Тренер Црвене звезде Миодраг Божовић имао је занимљив коментар на питање зашто данас "вјечити" дерби гледа много мање људи него што је то био случај у прошлости.

- Па када видим како новинари пишу о српском фудбалу и дербију, ни ја не бих дошао на утакмицу - рекао је Божовић.

Остали парови

Прво коло плеј-офа за првака отварају Вождовац и Јавор који свој меч играју од 17 часова. Два часа касније Војводина дочекује Напредак, а у исто вријеме састају се лучанска Младост и Раднички из Ниша. Лига за опстанак: Бачка - Нови Пазар, Рад - Борац, Спартак - Металац (17), Чукарички - Радник (19).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана