Borusija slavila protiv Sarajeva

mondo.ba
Borusija slavila protiv Sarajeva

Borusija iz Menhengladbaha savladala je Sarajevo sinoć sa 3:2 u sjajnoj atmosferi pred blizu 30.000 gledalaca na "Koševu", u prvoj utakmici posljednje runde kvalifikacija za Ligu Evrope.

Fudbaleri Sarajeva nisu razočarali blizu 30.000 hiljada (većinom svojih) navijača, piše Mondo.

Tim Dženana Uščuplića prikazao je sjajnu, mušku, hrabru igru, ali to ipak nije bilo dovoljno da se izbjegne poraz od bundesligaša Borusije iz Menhengladbaha.

Imao je bordo tim svoje prilike, dva puta stizao prednost favorizovanih gostiju, ali nakon trećeg gola kao da je ponestalo snage Sarajlijama da se još jednom vrate protiv izuzetno jakog rivala.

Od samog starta utakmice, nošeni gromoglasnom podrškom sa tribina, fudbaleri u bordo dresovima krenuli su agresivno ka golu Nijemaca.

Mogli su Miloš Stojčev i Ševko Okić donijeti prednost Sarajevu u 4. i 8. minutu, ali nisu bili precizni, a kazna je uslijedila već u 10. minutu.

Andre Han, koji je ovog ljeta pojačao Borusiju iz Augzburga, sjajno je reagovao nakon tečne akcije Borusije i prelijepim udarcem iskosa sa desne strane pogodio za vođstvo "koltova".

Nisu se fudbaleri aktuelnog osvajača Kupa BiH predavali. U 26. minutu erupcija oduševljenja na prepunom "Koševu". Kreste Velkoski izveo je slobodan udarac, golman Borusije Jan Zomer nije stigao da boksuje loptu, odlično je reagovao Bojan Puzigaća i glavom poravnao rezultat.

Petnaest minuta kasnije novi hladan tuš za domaće igrače i navijače. Strijelac prvog gola Han je centrirao sa desne strane, Dejan Bandović loše je procijenio let lopte, ona ga je preletjela, a Branimiru Hrgoti nije bilo teško da je sprovede u praznu mrežu i tako iskoristi poklon golmana Sarajeva.

Sjajno je Dženan Uščuplić pogodio sa izmjenom u 52. minutu. Neprimijetnog Ševku Okića zamijenio je Haris Duljević, a samo sedam minuta kasnije zatresao je mrežu Borusije.

Ponovo je sjajni Velkoski asistirao, a Duljević milimetarski precizno pogađa sa 15 metara donji lijevi ugrao njemačkog gola.

Ipak, iskusni Nijemci u 73. minutu ponovo dolaze do prednosti. Redali su se napadi gostiju kao na traci, gol je visiu u zraku, a onda je Granit Džaka kratko dodao loptu do Hrgote, švedski internacionalac sjajno je šutirao sa vrha šesnaesterca i svojim drugim pogotkom donio novu prednost, 3:2, ispostaviće se i pobjedu.

Treći gol kao da je potpuno slomio bordo tim, koji do kraja susreta nije uspio da ozbiljnije zaprijeti golmanu Zomeru.

Sarajevo će tako na revanš za sedam dana na "Borusija parku" u Menhengladbah otputovati sa golom minusa.

Pokazali su igrači Dženana Uščuplića da ove godine igraju mnogo bolje na gostovanjima. Slavili su prvo protiv Haugesunda 3:1, a istim rezultatom srušili su i Atromitos. Ostaje nada da nešto slično mogu ponoviti i u Njemačkoj…

SARAJEVO: Bandović, Tatomirović, Berberović, Dupovac, Stojčev, Cimirot, Puzigaća (od 76' Protić), Okić (od 52' Duljević), Velkoski, Radovac (od 76' Kovačević), Bilbija. Trener: Dženan Uščuplić.

BORUSIJA MENHENGLADBAH: Zomer, Alvaro Domingez, Džonson, Jančke, Štrancl, Traore (od 46' Herman), Nordvejt, Han (od 65' Korb), Džaka, Rafael (od 82' Azar), Hrgota. Trener: Lusijen Favr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana