Blistaju u klubovima, loši za reprezentaciju

Milan Zubović
Blistaju u klubovima, loši za reprezentaciju

Beograd - Slučaj nepozivanja Sergeja Milinković-Savića u reprezentaciju Srbije ustalasao je javnost, koja vrši veliki pritisak na selektora Slavoljuba Muslina da on bude uvršćen u tim i ode na Mundijal iduće godine, ali za sada poziva nema.

Najbolji fudbaler Lacija, za kojeg je Juventus ljetos nudio nevjerovatnih 70 miliona evra, nema mjesto u Muslinovoj ekipi, a sam selektor nedavno je rekao da svi igrači, pa i Milinković-Savić, moraju ispuniti tri uslova da bi zaigrali u nacionalnom timu. Slučaj sa Sergejem nije jedini kada je riječ o nepozivanju igrača koji su prema mišljenju mnogih stručnjaka imali mjesto u najboljem nacionalnom timu, ali su selektori bili neumoljivi.

Od 1994. godine kada su SR Jugoslaviji skinute sankcije i kada je počela igrati utakmice, nekoliko fudbalera nikako nije uspijevalo da nađe put do dresa reprezentacije, iako su blistali u svojim klubovima. Prvi selektor SR Jugoslavije Slobodan Santrač mogao je da računa na neke od najboljih igrača u istoriji srpsko-crnogorskog fudbala, među kojima su bili Dragan Stojković Piksi, Dejan Savićević, Predrag Mijatović, Vladimir Jugović, Siniša Mihajlović..., ali među njima se nije našao Milinko Pantić. Tadašnji član Atletiko Madrida bio je prvo ime "jorgandžija", kojima je donio duplu krunu u Španiji. Za "plave" je debitovao protiv Farskih ostrva i šansu je dobio u 40. minutu, da bi potom u kvalifikacionom meču protiv Španije u Valensiji (0:2) za Mundijal u Francuskoj 1998. odigrao samo pet minuta jer se povrijedio nakon ulaska u igru i nikada više nije zaigrao.

Slučaj Dejana Ramba Petkovića posebna je stavka. Njega su zaobilazili gotovo svi selektori od 1994. do 2011. godine, kada je završio karijeru u 39. godini. Santrač mu je davao priliku u šest prijateljskih mečeva, ali nikada nije igrao na zvaničnom. Pred Mundijal u Južnoj Africi selektor Japana, proslavljeni Brazilac Ziko, rekao je da će Srbija i Crna Gora biti šampion jer ima 23 bolja fudbalera od Ramba, koji nije uvršćen u tim. U Brazilu je imao status božanstva, a ignorisali su ga Milan Živadinović, Vujadin Boškov, Ilija Petković, Milovan Đorić, Dejan Savićević i Havijer Klemente. U svom drugom mandatu na klupi reprezentacije Ilija Petković nije davao priliku Marku Panteliću, kojeg nije poveo na Mundijal u Njemačku, iako je on tada u dresu Herte pružao odlične partije. Prvi selektor samostalne Srbije i prvi stranac na klupi Havijer Klemente brzo se odrekao Mateje Kežmana, Danijela Ljuboje i Saše Ilića, da bi tada uslijedio mirniji period kada su oni najbolji uglavnom igrali. Strasti su ponovo uzburkane dolaskom Siniše Mihajlovića, koji je dosta promiješao tim, pozivao mnoge igrače, ali među njima nije bilo Nemanje Matića, koji je tada briljirao u Benfiki i vratio se u Čelzi. Mihajlović je popustio u vezi s njim, ali nije sa Ademom Ljajićem, kojeg je odstranio iz tima nakon što je fudbaler odbio da pjeva himnu Srbije na prijateljskom meču sa Španijom. Ljajić je bio u nemilosti i kod Dika Advokata, da bi zaigrao kod Radovana Ćurčića, ali ni on nije mogao bez incidenata.

Junak kvalifikacija za Mundijal u Rusiji i najbolji igrač Muslinovog tima Dušan Tadić nije imao mjesta kod Ćurčića, a i sam igrač je jednom prilikom izjavio da ne želi igrati za Srbiju dok je Ćurčić selektor.

Basta

Tokom godina nepravedno je izostavljen i sadašnji član Lacija Dušan Basta, koji je debitovao još prije 12 godina, a do sada je upisao samo 17 nastupa za seniorski tim. Osim njega, često se spominjao i Miralem Sulejmani, koji je nekad igrao, a nekad nije, baš kao i napadač Lacija Filip Đorđević. Ni legenda Olimpijakosa Predrag Đorđević nije ispočetka bio miljenik selektora, pa je tek u kvalifikacijama za SP 2002. godine dobio priliku u takmičarskim mečevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana