Balkanski obračun na Istambulu

B92
Balkanski obračun na Istambulu

Ostalo je još 40 minuta poslije kojih ćemo dobiti novog šampiona Evrope. Odlučuje balkanski derbi Srbija – Slovenija (20:30č).

U protekle dvije i po nedjelje ove dvije selekcije su bile ubjedljivo najbolje, gazile su redom rivale i izborile duel za koji su navijali i u Srbiji i u Sloveniji.

S jedne strane je "armija" jedinstvenog Aleksandra Saše Đorđevića, jedinog čovjeka u istoriji košarke koji je i kao igrač i kao trener učestvovao u finalima tri najveća reprezentativna takmičenja – Evrobasketa, Mundobasketa i Olimpijskih igara.

"Orlovi" su u Istanbulu pokazali šta može da donese timska igra, koliko daleko može da dogura ekipa uprkos tome što je oslabljena neigranjem svojih nekoliko bitnih članova. Padali su pod Srbijom Letonija, Turska, Velika Britanija, Belgija, Mađarska, Italija i Rusija, koja je dobila revanš za jedini poraz u grupi.

Postepeno je Đorđevićeva odbrana postajala sve moćnija, od nje sve kreće, a kako smo bili dominantniji u defanzivi, tako je uporedo s tim i napad postajao sve impresivniji pod vođstvom lidera ovog tima Bogdana Bogdanovića.

S druge strane, Slovenci su do svog prvog finala u istoriji stigli bez ijednog poraza. Između ostalih, Dežela je pregazila i najdominantniji tim Evrope u prethodnih desetak godina Španiju, branioca titule.

I kod Slovenaca je cio pobjednički sistem krenuo od selektora, Srbina, Igora Kokoškova, koji je okupio fenomenalnu ekipu koja predstavlja mješavinu vanserijskog talenta i beskompromisnog "rudarenja".

Slovenci su do finala stigli na krilima fantastičnog tandema Goran Dragić – Luka Dunčić, trenutne i buduće NBA zvijezde, mentora i učenika, cimera.

Iako su u takođe vrlo žestoki u odbrani, zaštitni znak Slovenaca su neumorno trčanje, agresivnost, furioznost, gdje je Kokoškov implemetirao svoju verziju "trči i šutiraj" igre karakteristične isključivo za NBA ligu. Tako su Slovenci ubacili 95 poena Francuskoj, 103 Letoniji i 92 Španiji.

U finalu nema favorita, bez obzira na rezultate, adute, mane, kladionice, pa čak i publiku, a očekuje se da u Sinan Erdem Domu bude više od 10.000 Srba i Slovenaca. Naravno, jasno je da će ključni pojedinci biti Bogdanović i Marjanović sa jedne, a Dragić i Dončić sa druge strane.

Bogdanović je na ovom EP izrastao u pravog superstara i igrača koji rješava mečeve, pokazao je da može uvijek da pogodi kada je najpotrebnije. Osim završnice važan je i u ogranizaciji napada "Orlova", pa je bitan faktor to što će Stefan Jović biti spreman za finale.

Bogdanović će protiv Slovenije imati sličan posao kao protiv Rusije, prije nego što bude morao da "povuče" u napadu, imaće vjerovatno zadatak da zaustavi Dončića čiji svaki koš donosi dodatnu dozu energije njegovom timu.

Srbija će protiv Slovenije imati dvostruku brigu na spoljnim pozicijama rivala, jer pored Dončića još opasniji je motor ovog tima Dragić. Spektakularan finišer, NBA klasa u svakom slučaju, Dragić je čovjek koji može da pogodi odakle poželi, a istovremeno je jedan od najboljih asistenata u ovoj igri.

Tako će osim Bogdanovića ogroman posao u odbrani imati i Stefan Jović, Vasilije Micić, ali i ostali naši igrači iz spoljne linije, prije svega Dragan Milosavljević potpomognuti Vladimirom Lučićem. Iako Dončić često preuzima ulogu plejmejkera, posebno je opasan u reketu, pa će srpska krila imati dosta posla u sprečavanju ofanzivnih skokova rivala.

Đorđevićev "dž-faktor" iz prethodna dva meča Lučić će možda u odbrani imati i poseban zadatak da prati mladog Dončića, jer je predstavlja fizički najbolji odgovor na ovog megatalenta.

Što se tiče Marjanovića, on će za razliku od Rusije, gdje je morao da vodi bitku sa jednim od najboljih centara u Evropi Mozgovom, ovaj put imati zadatak da iskoristi svoje prednosti u odnosu na rivala.

Gašper Vidmar i Entoni Rendolf su u meču sa Španijom odigrali jednu od ključnih uloga na putu do +20, potpuno su parirali braći Gasol u reketu, pa je jasno da Marjanovića i naravno Ognjena Kuzmića očekuje još jedna teška bitka u reketu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana