Балкански класик отвара трку за злато

Душан Репија
Балкански класик отвара трку за злато

Сплит - Европско првенство у рукомету је прво велико такмичење у 2018. години, а 16 селекција, са мањим или већим шансама, бориће се за титулу шампиона у четири хрватска града: Сплиту, Вараждину, Поречу и Загребу од данас до 28. јануара.

Већ првог дана на програму је "балкански класик" између Хрватске и Србије, а иако ће тај меч бити трећи на програму, у потпуности је засјенио претходне утакмице. Историја односа некада једне, а данас двије државе и политичка ситуација учинили су своје, тако да се већ данима на сва звона најављује окршај у не баш репрезентативној "Спаладијум арени". Селектори и играчи покушавају да спусте лопту, на крају крајева, непосредни учесници увијек дају најбољи примјер и на терену, па нема сумње да ће тако бити и вечерас. Ипак, у народним масама провијава другачија мисао. Многи би мијењали побједу у овом мечу за медаљу око врата, које ће се дијелити 28. јануара. Квалитет, резултати у новијој историји и популарност ове игре, као и 12.000 људи који ће доћи у дворану да виде само једно, дају предност Хрватима, али и већи терет на леђима. Репрезентативци Србије отишли су на Евро тихо и без великих очекивања, иако се потајно надају помаку, чак и медаљи. Међутим, резултати у припремном периоду, те повреде и откази са којима се суочио селектор Јовица Цветковић, не улијевају повјерење да могу направити нешто више.

- Познајемо се добро. Добра је то репрезентација. Имаће притисак домаћег терена, али и подршку Европске федерације као организатори. Тога морамо бити свесни. Морамо да будемо свесни колико бољи морамо бити да бисмо славили. То није једина утакмица. Морамо је гледати у склопу све три утакмице које нас чекају. Победа над Хрватском не доноси неку нарочиту предност, напротив, у овој ситуацији где су они домаћини може вам се десити да победите, а онда изгубите преостале две и испаднете са првенства. Морамо добро распоредити снаге које имамо. Морамо да одиграмо паметно и негде поентирамо - рекао је Цветковић.

Без обзира на то колико је важна прва утакмица, остају још двије у првој фази, тако да има мјеста за поправни. По свему судећи, биће потребна једна побједа за други круг, у којем ће, својствено само рукомету, по три репрезентације из групе А и Б, односно Ц и Д формирати двије групе по шест екипа, а освојени бодови из прве фазе се преносе, осим против четвртопласиране екипе из групе. Пласман у полуфинале обезбиједиће по двије најбоље селекције, а остале екипе, у зависности од позиција, играће за пласман од петог до осмог, односно од 9. до 12. мјеста.

Титулу освојену прије двије године у Пољској брани Њемачка, која је и сада у кругу фаворита. Јака одбрана и лаки голови из контри рецепт су новог селектора Кристијана Прокопа, а све је много лакше када на располагању имате 18 готово подједнако квалитетних и увијек беспријекорно физички спремних играча. За додатни мотив побринуо се рукометни савез ове земље, који је сваком играчу обећао по 250.000 евра уколико понове успјех направљен прије двије године.

Бројати фаворите, а не поменути Француску, свакако је немогуће. "Триколори" су више пута освојили све што је могуће, а иако су направили благу смјену генерација, Никола Карабатић је и даље на врхунцу, помагаће му Седрик Сораиндо, као и младе снаге Недим Ремили и Лудовик Фабрегас. Данска са Микелом Хансеном такође има своју рачуницу, а из другог плана вребаће много репрезентација, с тим да се Шпанији и Шведској дају мало веће шансе да стигну до медаља. Кладионице највеће шансе дају Французима (квота 3,15), а одмах иза су Хрвати (3,25). Домаћину у богатој ризници трофеја недостаје само злато са Евра, па се надају да је коначно дошло вријеме за славље, те су узде тима повјерене архитекти највећих успјеха хрватског рукомета Лини Червару.

Од овог првенства требало би мање да се прича о судијама, јер је ЕХФ коначно попустио и одлучио да одобри употребу видео-технологије. Арбитри ће консултовати видео-снимак приликом спорних ситуација, углавном да утврде да ли је лопта прешла гол-линију или да утврде степен јачине контакта у ситуацијама које "миришу" на црвени картон.

Ипак без Стојковића

Пивот репрезентације Растко Стојковић ипак се није нашао на списку 16 момака на које рачуна Јовица Цветковић. Он је пропустио старт припрема јер је планирао да иде на операцију кољена, накнадно се прикључио екипи, али је ипак установљено да кољено није у најбољем стању. Списак, голмани: Владимир Цупара, Тибор Иванишевић. Лијева крила: Добривоје Марковић, Немања Илић. Десна крила: Дарко Ђукић, Богдан Радивојевић. Лијеви бекови: Петар Ђорђић, Милан Јовановић, Немања Обрадовић. Средњи бекови: Жарко Шешум, Петар Ненадић, Стефан Вујић. Десни бекови: Немања Зеленовић, Марко Вујин. Пивоти: Мијајло Марсенић, Бојан Бељански.

Група А (Сплит)

Хрватска

Шведска

Србија

Исланд

Прво коло, вечерас: Исланд - Шведска (18.15), Хрватска - Србија (20.30).

Група Б (Пореч)

Француска

Бјелорусија

Норвешка

Аустрија

Прво коло, вечерас: Бјелорусија - Аустрија (18.15), Француска - Норвешка (20.30).

Група Ц (Загреб)

Њемачка

Македонија

Црна Гора

Словенија

Прво коло, субота: Њемачка - Црна Гора (17.15), Македонија - Словенија (19.30).

Група Д (Вараждин)

Шпанија

Данска

Мађарска

Чешка

Прво коло, субота: Шпанија - Чешка (18.15), Данска - Мађарска (20.30)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана