Арпад Штербик за Глас Српске: Морао сам да узмем злато кад сам већ дошао

Душан Репија
Арпад Штербик за Глас Српске: Морао сам да узмем злато кад сам већ дошао

Загреб - Арпад Штербик је за нешто више од 37 минута проведених на паркету донио Шпанији прву златну медаљу у историји европских рукометних првенстава и тако обезбиједио да његово име стоји уписано у алманахе не само шпанског, него и свјетског рукомета.

Начин на који је уопште дошао у позицију да брани полуфинални и финални меч добра је подлога за филмско платно, јер тешко да спорт може исписати љепшу причу него која се десила фантастичном чувару мреже из Сенте. Већ је познато да је у тренутку позива селектора Ђордија Рибере био у чекаоници код доктора у Скопљу, али је и тако ровит прихватио позив да помогне својим другарима у најважнијим биткама. Послије три (не)преспаване ноћи и славља јавио се на позив из "Гласа Српске". На питање да ли је стигао у Шпанију и какав је дочек одговорио је да није ни кренуо пут Пиринеја, јер се већ прикључио Вардару и у тренутку нашег разговора већ био на путу ка бјелоруском Бресту гдје ће клупски шампион Европе данас одиграти меч СЕХА лиге са Мешковим. Спорт понекад зна да буде врло окрутан, али Штербик не жали што није са осталим шпанским јунацима кренуо пут Мадрида.

- Рукомет је мој живот, али и посао као сваки други. Мало смо прославили у Загребу, било је лепо, али сам одлучио да не путујем у Мадрид како бих се што боље одморио за клупске обавезе. Није било потребе да се мучим исцрпљујућим путовањем јер бих буквално за дан морао на други крај континента. Овако сам одморио мало више од осталих и већ сам спреман за нове изазове - рекао је јунак Шпаније који о рукомету прича са толиким жаром као да има 18, а не 38 година на леђима. 

* ГЛАС: Да ли сте у ових неколико дана постали свјесни шта сте направили, пошто Вам нико није давао велике шансе да одете до самог краја?

ШТЕРБИК: Знате како, када дођете до полуфинала имате велике шансе да "мазнете" једну од медаља. Недостаје само један корак, али нама је био најтежи. На другој страни страшни Французи, момци који су освојили све што су могли и од којих смо толико пута губили. Против њих нико није фаворит, али успели смо да одиграмо можда и изнад наших тренутних могућности. Што се тиче финала, тај меч се не игра, он се добија. Тако размишља сваки спортиста, поготово искуснији, а ми смо искусна репрезентација. После лошијег првог дела успели смо да се подигнемо у другом и на крају резултатски лако дођемо до злата, мада је било све само не лако.

ГЛАС: У финалу сте уписали осам одбрана, не превише за Ваше стандарде, али су оне дошле у тренуцима када се меч ломио. Да ли је пресудило искуство?

ШТЕРБИК: Рекао сам селектору да нисам у најбољој форми, јер смо само одржавали форму на тренинзима с обзиром на то да су готово сви чланови Вардара репрезентативци својих земаља. Он је рекао да не бринем, него да дођем. Послушао сам га без размишљања и драго ми је да сам помогао. А када сам већ дошао ред је био да освојимо то злато (смијех).

ГЛАС: Да ли сте се мало прибојавали полуфинала и финала с обзиром на то да сте рекли да нисте у пуној форми?

ШТЕРБИК: Свашта ми је пролазило кроз главу, само ја знам у каквом сам физичком стању, али нисам се плашио.

ГЛАС: Ово Вам је шеста медаља са великих такмичења, да ли је и најдража с обзиром на околности које су јој претходиле?

ШТЕРБИК: Не знам да ли је најдража, али је најчуднија дефинитивно.

ГЛАС: Постоји ли могућност да и даље стојите на голу Шпаније?

ШТЕРБИК: Постоји, ако се опет неко повреди као Гонзало Перез. Шалим се. Мислим да је стварно крај. Дошло је време за млађе, а ја се полако окрећем клупској каријери и породици која је провела превише лета и зима без мене.

ГЛАС: Ипак имате још много мотива, с обзиром на то да ћете на крају сезоне прећи из Вардара у Веспрем. У чему је тајна да се већ деценије одржавате на највишем нивоу?

ШТЕРБИК: И дан-данас сам срећан када идем на тренинг и утакмице. Имам жељу да освајам још трофеја и док је тако играћу. Има много физички спремнијих момака од мене који су раније прекинули каријеру, али ја све надомештам главом. Она је најважнија, битно је да постоји та искра која те гура напред, а код мене је још увек довољно јака.

Од љета нова авантура

ГЛАС: На крају сезоне завршавате већ сада врло успјешну мисију у Вардару и прелазите у Веспрем у којем сте били од 2001. до 2004.? Шта очекујете у Мађарској?

ШТЕРБИК: То је сада још већи клуб и баш као Вардар тежи највишим циљевима. Драго ми је да ћу играти са много момака које одлично познајем и да ћу бити ближе кући. Као што рекох, још сам гладан успеха и надам се новим трофејима.

Добио више од 200 порука

ГЛАС: С обзиром на то да сте оставили велики траг у Србији, Шпанији, Македонији, а да ћете то тек учинити у Мађарској у којој имате много родбине и пријатеља, из које земље сте добили највише честитки?

ШТЕРБИК: Ух, мислим да је Мађарска. Од ових које сам прочитао чини ми се да је Мађарска у благој предности. Али има времена да се промени, с обзиром да још нисам прочитао бар 200 порука. Лет до Мешкова је дуг, па ћу прелистати све поруке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана