Американци чине есенцију квалитета АБА лиге

Иван Драгичевић
Американци чине есенцију квалитета АБА лиге

Бањалука - Инострани кошаркаши, у првом реду Американци, најбољи су појединци готово свих екипа из АБА лиге које су ове године одлично погодиле са избором странаца, ако се може судити послије пет одиграних кола.

Клубови са ограниченим финансијама немају много избора, али су се ове сезоне добро појачали на иностраном тржишту. Међу странцима је и шест рукија из NCAA (Гос, Гарсија, Енис, Бејли, Шепард и Оџо).

Дорел Рајт (Игокеа)

На Јадран никада није дошао играч са тако богатом биографијом, 11 НБА сезона и прстеном шампиона најјаче лиге свијета. По НБА стажу може да му парира само Александар Павловић, који је отишао у пензију. Рајт је на четири утакмице у АБА лиги постигао 107 поена, најбољи је стријелац такмичења па је блиставим партијама дошао на скенер богатих европских екипа. Убрзо ће напустити Игокеу, која не може да парира богатим клубовима.

Тејлор Рочести (Црвена звезда)

Када се погледа његова биографија јасно је о каквом играчу је ријеч. Одмах је преузео лидерску улогу у Звезди и са 20 поена и шест асистенција је прво име екипе. Има невјероватне проценте шута, из игре је на 56,7 одсто, док је погодио 14 тројки из 21 покушаја. Одбрана му никад није била јача страна, али ће тренер Душан Алимпијевић наћи начин да га сакрије у дефанзиви.

Димитрис Николс (Цедевита)

Освојио је Евролигу са ЦСКА, прошле сезоне постао шампион Грчке са Панатинаикосом. Када послије ових клубова дођете у Цедевиту, очекују се сјајне партије које би биле гарант за трофеје. Загрепчани желе прстен АБА лиге и наступ у Евролиги, Николс није играч који ће сваки меч убацити 20 поена, али је одличан дефанзивац са великом енергијом, способан да буде на двоцифреном просјеку поена уз допринос у скоку. Покрива обје крилне позиције, а може лицем да напада спорије играче. За три шутира 41,7 одсто.

Џордан Морган (Олимпија)

У трци за МВП-а лиге тренутно води крилни центар Олимпије, са 19,4 поена и 10,4 скокова за сада је без премца. Ученик Џона Билајна игра најбољу професионалну сезону у каријери, откако је дипломирао на Мичигену. Играо је финале НЦАА у екипи са Трејом Бурком и Тимом Хардавејом. Атлетским карактеристикама доминира у рекету, шут му није јача страна, па није покушао ниједном за три.

Најџел Вилијамс Гос, Патрик Милер (Партизан)

Гос је први асистент лиге са 7,8 додавања. Његов долазак у Партизан представљао је мало изненађење када се узме у обзир да је клуб у великим проблемима. Никада се није много ослањао на шут за три поена, али је одличан разигравач, јак у "пик ен ролу" те одличан егзекутор у рекету. Постиже 14,4 поена, док је Милер на 18,8 уз 5,6 асистенција у просјеку. Нема домет у шуту за три поена, али је вјероватно најјачи у игри један на један. Да има бољи шут вјероватно би играо НБА. У АБА лиги игра још доста квалитетних странаца попут Дилана Ениса, Дерека Нидема, Вила Черија, Криса Џонсона, Кливленда Мелвина, Кајла Гибсона, Кајла Лендрија, Матијаса Лесора, Џејмса Фелдина, Мајкла Оџа и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана