Aleksandar Knežević, legendarni rukometaš za “Glas Srpske”: Srbija može da izbori plasman u drugi krug

Siniša Kotaraš
Aleksandar Knežević, legendarni rukometaš za “Glas Srpske”: Srbija može da izbori plasman u drugi krug

Gepingen - Nekadašnje desno krilo banjalučkog Borca i reprezentacije Jugoslavije Aleksandar Knežević ubijeđen je da selekcija Srbije može da se plasira u drugi krug takmičenja na Svjetskom prvenstvu, koje se trenutno održava u Njemačkoj i Danskoj.

Prema njegovom mišljenju, “orlovi” su sposobni da savladaju Brazil i Koreju te zauzmu treće mjesto u grupi A.

- Mislim da možemo u drugi krug, vjerujem u takav rasplet, a predstojeće utakmice će dati odgovor. Međutim, ako se to i ne desi, neuspjeh ne treba shvatiti kao smak svijeta. Treba im dati podršku, a rezultati će doći - tvrdi Knežević za “Glas Srpske”.

Sjajni ljevak već dvadeset godina je stanovnik Gepingena, gdje je 2007. godine i završio igračku, a započeo trenersku karijeru. Trenutno je generalni direktor i trener ženskog Friš Auf Gepingena, dok je u muškom klubu na funkciji sportskog savjetnika. Kako se u Njemačkoj igraju dvije grupe Svjetskog prvenstva, sam kaže da ne odvaja oči od televizora i prati sve mečeve, posebno one u kojima igra Srbija.

- Ukratko, igramo dobro, ali ne i konstantno. Da li je u pitanju nedostatak iskustva, neuigranosti ili nešto treće, ostaje da se vidi i analizira. Pokazali smo djelimično naznake pravog kvaliteta, protiv Francuske odigrali dobro prvo poluvrijeme, ali je u nastavku napravljeno previše početničkih grešaka. Sve u svemu, ima potencijala, ali mislim da treba vremena i mnogo više iskustva da bismo se ponijeli sa najboljim. A to znači da dobijemo utakmice poput prve, koju smo igrali protiv Rusije, a da ne izgubimo previsoko kao protiv Francuza - ocijenio je trenutni kvalitet Srbije.

Naredni protivnik reprezentacije Srbije je selekcija Brazila, koja je odigrala sjajan meč protiv Francuza.

- Oni su sjajnom odbranom namučili Francuze, ali su protiv Nijemaca potpuno podbacili u svim segmentima igre. Bilo je to i očekivano, ali svakako da nisu za potcjenjivanje. Brazilci već godinama igraju dobar rukomet, imaju igrače koji igraju Ligu šampiona u Evropi, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu - rekao je Knežević.

Svakako, teško je nakon godina odsustvovanja iz samog vrha evropskog i svjetskog rukometa očekivati neki značajni pomak, a Knežević kaže kako je to i realno, jer su “orlovi” znatno podmlađeni.

- Reprezentacija se bori i daje sve od sebe, ali sa šest debitanata je teško napraviti nešto više. Ipak, važno je da je atmosfera među igračima dobra, kao što i jeste i to daje nadu da će i rezultati, kada se stekne iskustvo i rutina, doći kao neka vrsta nagrade. Tako će i biti ako ekipa ostane na okupu, bar većina ovih igrača, te im se bez pritiska pruži vrijeme i šansa. Ako bude tako, onda mislim da Srbija ima realnu šansu da se vrati u gornji dom evropskog i svjetskog rukometa. Nisu ni Francuzi od starta bili velesila, ali su strpljivo radili i sada se ne skidaju sa vrha. A ako se, kao što je to kod nas godinama bio slučaj, ekipa mijenja svake godine, onda od toga nema ništa - kategoričan je Knežević.

Od reprezentacija iz regiona na Svjetskom prvenstvu su još i selekcije Hrvatske i Makedonije, a Knežević za Hrvate kaže da mogu i do borbe za medalju.

- Izabranici Line Červara su se namučili protiv Islanda, ali su na kraju ipak dobili taj meč. Po mom mišljenju, oni uvijek imaju šansu za medalju ili bar visok plasman. Sa druge strane, Makedonija kao i Srbija, ponekad iznenadi pa onda padne. Njima je najveći problem što zavise od jednog igrača - pojasnio je Knežević.

Kao prvorazredno iznenađenje dosadašnjeg dijela prvenstva Knežević je istakao pobjedu Čilea nad Austrijom.

- Za mene je to stvarno veliko iznenađenje. Dan prije deklasirani su od Danske, dok je Austrija iz godine u godinu sve bolja. I onda im se desi “crni dan” i dožive ubjedljiv poraz. Ali, to je samo još jedan dokaz da se ni protiv koga ne može ući opušteno u utakmicu - rekao je Knežević.

Prema njegovom mišljenju, organizacija Svjetskog prvenstva je na najvišem nivou.

- To i nije to neko iznenađenje, jer su dvorane pune i na prvenstvenim utakmicama. Uostalom, Bundesliga je jedino rukometno takmičenje gdje su tribine na svim utakmicama pune. Oni ništa ne prepuštaju slučaju, a dobra stvar je i što rukomet nije fudbal i nema incidenata - zaključio je Knežević.

Podrška saigračima

Selektor reprezentacije Srbije je Nenad Peruničić, a njegov pomoćnik Nedjeljko Jovanović, obojica nekadašnji reprezentativni saigrači Aleksandra Kneževića.

- Ostali smo u dobrim odnosima i drago mi je da su dobili šansu. Perun već godinama odlično radi u klupskom rukometu i treba mu dati podršku i dovoljno vremena da napravi nešto značajnije. Lijepo je što je uzeo nekoga iz generacije za asistenta. Imaju moju podršku i nadam se da će uspjeti - naglasio je Knežević.

Francuska favorit

Knežević je bez mnogo razmišljanja apostrofirao Francusku kao glavnog favorita za zlatnu medalju.

- Standardno, već po običaju. Francuska je najveći favorit! Ali, tu su sada i Danska, pa Njemačka kao domaćin, Hrvati su uvijek tu, Španiju trenutno ne poznajem, ali kao aktuelni evropski prvaci moraju biti u konkurenciji za medalju. A nije isključeno ni neko iznenađenje, poput Švedske i možda Islanda i Norveške - otkrio je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana