Александар Китановић, бивши фудбалер Спарте: Звезда има шансе за пролаз

Душан Репија
Александар Китановић, бивши фудбалер Спарте: Звезда има шансе за пролаз

Бањалука - Фудбалере Црвене звезде сутра увече (20.30) очекује први прави испит на европској сцени, јер у Београд стиже највећи чешки клуб, Спарта, која је и фаворит за пласман у плеј-оф Лиге Европе.

Међутим, бивши члан овог клуба, а сада фудбалер Радника Александар Китановић (22) вјерује да ни вицешампион Србије није без шанси. Китановић је од јануара становник Бијељине, а претходно је три и по године провео у Прагу. Иако није добио прилику да игра за први тим, у другом је играо са много садашњих првотимаца, те прошао неколико припрема са сениорима. Тренер Спарте од овог љета је бивши стратег Интера Андреа Страмаћони и само тај податак показује колико је овај славни тим жељан повратка на шампионски пут. Италијан је добио одријешене руке и буџет од десетак милиона евра за појачања, те довео неколико познатих и признатих имена, која су углавном у зрелим играчким годинама.

- Пратим шта се дешава у мом бившем клубу, а готово свакодневно сам у контакту са неколико момака са којим сам играо. Они вјерују да ће проћи, али нису баш задовољни жријебом с обзиром на то да су били носиоци. У Чешкој сви знају шта је Звезда, поштују трофеје из прошлости, јер је и Спарта на неки начин доживјела исту судбину. Освојили су само једну од претходних седам година, па су овог љета одлучили да је врате у своје витрине. Гледао сам генералку против Витесеа и искрено нису ме одушевила појачања поготово Марк Јанко. Изгледао је некако споро и тромо, па вјерујем да ће одбрана "црвено-бијелих" изаћи на крај с њим, иако је он у богатој каријери показао да је одличан стријелац - рекао је Китановић.

Осим горостаса из Аустрије у Спарту су стигли Турчин Семих Каја, Камерунац Жорж Манђек, Израелац Тал Бен Хаим (не онај који је играо у Челзију), српски интернационалци Вукадин Вукадиновић и Срђан Плавшић, голман Мартин Дубравка, Елдар Чивић из БиХ, а највеће појачање свакако је доскорашњи капитен Лила Рио Мавуба. Страмаћони је за њихове доласке спискао више од десет милиона евра па Чеси сматрају да је пласман у Лигу Европе сасвим реалан.

- Ово су имена за свако поштовање, а када се томе додају момци који су били од раније, Спарта заиста изгледа моћно. Од старосједилаца пажњу треба обратити на Мартина Фридека који има одличан шут са дистанце и везног фудбалера Михала Сачека. Он покрива велики дио терена као задњи везни. Баш смо се чули прије неколико дана и питао ме је какви су офанзивни везисти Звезде, рекао сам да му неће бити лако са Гелором Кангом и другим офанзивцима Звезде. Ту је и стари лисац у нападу Давид Лафата, као и легендарни Томаш Росицки, али колико видим постоји могућност да он пропусти меч у Београду. По десној страни игра Вацлав Кадлец, али мислим да он неће створити много проблема. Плавшића су већ завољели навијачи, када је ушао против Витесеа добио је овације, а са неколико потеза показао да ће бити појачање. Поред свега наведеног мислим да је Звезда тренутно уигранија јер је одиграла већ пет такмичарских мечева, док првенство Чешке почиње тек за викенд. То је велика шанса Београђана који су прије неки дан против Радничког одиграли одличан меч - сумира Китановић.

Навијачи Спарте једни су од најбучнијих и најбројнијих.

- Постоји трибина гдје су смјештени највјернији, али најчешће навија цијели стадион. "Ђенерали арена" је доста акустична и када је пуна осјећај је да на трибинама има много више од 19.000 навијача, колики је капацитет. Мислим да Звезда не треба да се плаши гостовања, већи респект треба да имају Чеси, јер ће играти пред 40.000-50.000 навијача у Београду - закључио је Китановић.

 Долазак у Радник

Китановић је зимус одлучио да се врати у БиХ, јер није добио прилику у Чешкој.

- Иаско нисам играо за сениоре, наступао сам за млади тим и стекао много искуства. Форсирају игру са много контакта и трчања, па мислим да сам много поправио те елементе. Борим се за статус у Раднику, имао сам неколико пехова и ситних повреда, али сада је све у реду. Одлично се осјећам и вјерујем да ћу искористити шансу - рекао је Китановић.

Играчи "гину" за Жижовића

Екипу Радника овог љета напустили су готово сви носиоци игре, али Китановић вјерује да се то неће осјетити на резултатима.

- Стигло је неколико врло квалитетних фудбалера, а за тренера је именован Младен Жижовић. На припремама и у првој утакмици против Радника показали смо да ћемо битни врло компактни и борбени, јер је то најмање што можемо да урадимо за Жижовића. Стварно је одличан човјек, умије да саслуша и посавјетује, тако да вјерујем да ћемо с њим поновити резултате из прошле године - рекао је Китановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана