Aleksandar Đorđević, selektor Srbije: Naš karakter nam nalaže borbu za medalju

Glas Srpske
Aleksandar Đorđević, selektor Srbije: Naš karakter nam nalaže borbu za medalju

Beograd - Selektor Aleksandar Đorđević okupio je igrače sa kojima će napasti zlatnu medalju na predstojećem Evropskom prvenstvu, a među 17 imena nije bilo Milana Mačvana koji stiže za dan-dva.

Aktuelni vicešampioni svijeta i Olimpijskih igara pokušaće da dođu do prve medalje nakon EP 2009. godine, dok su na prošlom Evrobasketu prije dvije godine stigli do četvrtog mjesta.

- Naš karakter nam ne dozvoljava da u ovo takmičenje uđemo sa manjim ambicijama nego što je osvajanje medalje. Mislim da cela ova generacija momaka zaslužuje i te kako da ceo ovaj prethodni period kruniše jako dobrim rezultatom i nećemo da bežimo od toga. To javno i otvoreno kažem - rekao je Đorđević.

Srbija će se tokom jula pripremati u Kraljevu i na Kopaoniku, gdje će igrati prve test mečeve, a tokom avgusta u Hamburgu i Atini. Rivali tokom ljeta će biti univerzitetska selekcija, Crna Gora, Grčka, Njemačka, Poljska, Rusija, Italija, Gruzija.

- Mislim da su svi igrači imali dosta vremena da se odmore i da su puni elana i želje da krenu u ove pripreme na pravi način. Neki povrede vuku iz prvenstva, ali mislim da će za tri, četiri dana svi biti na istom i da ćemo tada krnuti s našim pripremama, znamo šta nas čeka. Nadam se da će nam Istanbul doneti sreću, kao što je nekim našim reprezentativcima ove godine već doneo - dodao je selektor.

Kao glavne protivnike u borbi za medalju naveo je Špance.

- Španija će doći u najjačem sastavu. Obojica Gasola su predvodnici te reprezentacije. Španija uvek ide na medalju. Imaju kontinuitet u radu i rezultatima. Francuska dolazi oslabljena, ali imaju jako dobre atlete i sistem. Litvanija će biti izuzetna, a razmišljamo još o Grčkoj, Hrvatska koja se prošle godine pokazala kao jedna od izuzetnih reprezentacija - rekao je Đorđević čiji tim će u grupnoj fazi takmičenja igrati protiv u grupi D sa domaćinom Turskom, Rusijom, Velikom Britanijom i Letonijom. Evrobasket počinje 31. avgusta i traje do 17. septembra.

Selektor Srbije i kapiten Miloš Teodosić razočarani su otkazima 25 igrača Univerzitetskoj selekciji.

- Otkazi igrača su mi neshvatljivi. Kada biste videli listu tih otkaza, slatko biste se nasmejali. "Ljut sam što nisam na spisku "A" selekcije. "Otišao sam na more". "Preskočiću ovu akciju, ali ću doći za "prozor" u novembru". "Pripremam se za sledeću sezonu". Koja bolja priprema postoji nego da provedu leto u radu i treningu sa najboljima u tome i da igraju protiv najboljih. Veliki problem će biti u novembru za kvalifikacije. Mnogi od A reprezentativaca će igrati Evroligu i NBA. Šta ćemo tada da radimo? Da li ovi što su otkazali zaslužuju poziv u novembru? Da li mi treba da stavimo potpis na taj spisak i kažemo: "Mi vas zovemo?" Moje mišljenje je da ne zaslužuju i da je to sramota - rekao je Đorđević.

Istakao je da su brojni reprezentativci prošli kroz univerzitetsku selekciju i da misli da mnogi od igrača nisu samostalno donosili te odluke, već da su mnogi klubovi i "ljudi koji ih vode" uticali na njih.

- Mislim da ne zaslužuju da budu pozvani. Svaka čast momcima koji su sad u Zrenjaninu, njih 13. Svaka njima čast što su se odazvali. A ako se dvojica povrede. Šta ćemo, ne daj bože, tada? Ne mislim da će moje reči dopreti do njih. Voleo bih da dopru, ali ne verujem. Oni ne slušaju mene - dodao je razočarani Đorđević.

Slično razmišlja i Teodosić s obzirom na to da je nekoliko aktuelnih A reprezentativaca svojevremeno igralo za univerzitetski tim Srbije.

- Ne razumem ih. Oni ne znaju koliko bi napredovali da prođu reprezentativno leto. Mogu donekle da razumem Nikolu Jokića, ali ova opravdanja ne mogu. Ti momci nisu u svojim karijerama uradili ništa pa da imaju kredit da kažu "hoću da se odmorim". Meni je to velika katastrofa i sasvim užasno - naglasio je Teodosić.

Danilović o otkazima

Predsjednik KSS-a Predrag Danilović je rekao da problem neodazivanja igrača u univerzitetsku reprezentaciju postoji odavno.

- Nije mi jasno zašto do toga dolazi. Univerzitetska selekcija je zamišljena kao selekcija za budući A tim. Ne mogu da shvatim te igrače koji su otkazali, jer se oni još nisu ni afirmisali, a gde ćeš bolje pripreme od rada sa selekcijom. Mislim da bi trebalo da im bude čast. Nisam za to da se igrači kažnjavaju, ali bi treba biti oštriji u nekim situacijama - rekao je Danilović.

Štimac: Nisam ništa potpisao

Srpski košarkaš Vladimir Štimac rekao je da još nije potpisao ugovor sa Anadolu Efesom, iako pojedini mediji tvrde da je to već završeno.

- Nisam još ništa potpisao i dalje pregovaramo. Ima interesovanja, ali ni sa kim još nisam ništa dogovorio - rekao je Štimac na okupljanju reprezentacije.

Štimac je kazao da ima ponude pet evroligaških klubova i da se još nije odlučio.

Košarkaši

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević trenutno na spisku ima 17 kandidata, a to su Miloš Teodosić (CSKA/LA Klipers), Stefan Jović (Crvena zvezda/Bajern), Vasilije Micić (Tofaš/Žalgiris), Nemanja Nedović (Unikaha), Bogdan Bogdanović (Fenerbahče/Sakramento), Marko Gudurić (Crvena zvezda/Fenerbahče), Dragan Milosavljević (Alba/Unikaha), Branko Lazić (Crvena zvezda), Vladimir Lučić (Bajern), Marko Simonović (Crvena zvezda/Zenit), Nikola Kalinić (Fenerbahče), Stefan Birčević (Partizan/Bujukšehir), Milan Mačvan (Armani/Bajern), Vladimir Štimac (Bešiktaš), Miroslav Raduljica (Đangsu), Ognjen Kuzmić (Crvena zvezda), Boban Marjanović (Detroit).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana