Александар Ђорђевић, селектор Србије: Наш карактер нам налаже борбу за медаљу

Глас Српске
Александар Ђорђевић, селектор Србије: Наш карактер нам налаже борбу за медаљу

Београд - Селектор Александар Ђорђевић окупио је играче са којима ће напасти златну медаљу на предстојећем Европском првенству, а међу 17 имена није било Милана Мачвана који стиже за дан-два.

Актуелни вицешампиони свијета и Олимпијских игара покушаће да дођу до прве медаље након ЕП 2009. године, док су на прошлом Евробаскету прије двије године стигли до четвртог мјеста.

- Наш карактер нам не дозвољава да у ово такмичење уђемо са мањим амбицијама него што је освајање медаље. Мислим да цела ова генерација момака заслужује и те како да цео овај претходни период крунише јако добрим резултатом и нећемо да бежимо од тога. То јавно и отворено кажем - рекао је Ђорђевић.

Србија ће се током јула припремати у Краљеву и на Копаонику, гдје ће играти прве тест мечеве, а током августа у Хамбургу и Атини. Ривали током љета ће бити универзитетска селекција, Црна Гора, Грчка, Њемачка, Пољска, Русија, Италија, Грузија.

- Мислим да су сви играчи имали доста времена да се одморе и да су пуни елана и жеље да крену у ове припреме на прави начин. Неки повреде вуку из првенства, али мислим да ће за три, четири дана сви бити на истом и да ћемо тада крнути с нашим припремама, знамо шта нас чека. Надам се да ће нам Истанбул донети срећу, као што је неким нашим репрезентативцима ове године већ донео - додао је селектор.

Као главне противнике у борби за медаљу навео је Шпанце.

- Шпанија ће доћи у најјачем саставу. Обојица Гасола су предводници те репрезентације. Шпанија увек иде на медаљу. Имају континуитет у раду и резултатима. Француска долази ослабљена, али имају јако добре атлете и систем. Литванија ће бити изузетна, а размишљамо још о Грчкој, Хрватска која се прошле године показала као једна од изузетних репрезентација - рекао је Ђорђевић чији тим ће у групној фази такмичења играти против у групи Д са домаћином Турском, Русијом, Великом Британијом и Летонијом. Евробаскет почиње 31. августа и траје до 17. септембра.

Селектор Србије и капитен Милош Теодосић разочарани су отказима 25 играча Универзитетској селекцији.

- Откази играча су ми несхватљиви. Када бисте видели листу тих отказа, слатко бисте се насмејали. "Љут сам што нисам на списку "А" селекције. "Отишао сам на море". "Прескочићу ову акцију, али ћу доћи за "прозор" у новембру". "Припремам се за следећу сезону". Која боља припрема постоји него да проведу лето у раду и тренингу са најбољима у томе и да играју против најбољих. Велики проблем ће бити у новембру за квалификације. Многи од А репрезентативаца ће играти Евролигу и НБА. Шта ћемо тада да радимо? Да ли ови што су отказали заслужују позив у новембру? Да ли ми треба да ставимо потпис на тај списак и кажемо: "Ми вас зовемо?" Моје мишљење је да не заслужују и да је то срамота - рекао је Ђорђевић.

Истакао је да су бројни репрезентативци прошли кроз универзитетску селекцију и да мисли да многи од играча нису самостално доносили те одлуке, већ да су многи клубови и "људи који их воде" утицали на њих.

- Мислим да не заслужују да буду позвани. Свака част момцима који су сад у Зрењанину, њих 13. Свака њима част што су се одазвали. А ако се двојица повреде. Шта ћемо, не дај боже, тада? Не мислим да ће моје речи допрети до њих. Волео бих да допру, али не верујем. Они не слушају мене - додао је разочарани Ђорђевић.

Слично размишља и Теодосић с обзиром на то да је неколико актуелних А репрезентативаца својевремено играло за универзитетски тим Србије.

- Не разумем их. Они не знају колико би напредовали да прођу репрезентативно лето. Могу донекле да разумем Николу Јокића, али ова оправдања не могу. Ти момци нису у својим каријерама урадили ништа па да имају кредит да кажу "хоћу да се одморим". Мени је то велика катастрофа и сасвим ужасно - нагласио је Теодосић.

Даниловић о отказима

Предсједник КСС-а Предраг Даниловић је рекао да проблем неодазивања играча у универзитетску репрезентацију постоји одавно.

- Није ми јасно зашто до тога долази. Универзитетска селекција је замишљена као селекција за будући А тим. Не могу да схватим те играче који су отказали, јер се они још нису ни афирмисали, а где ћеш боље припреме од рада са селекцијом. Мислим да би требало да им буде част. Нисам за то да се играчи кажњавају, али би треба бити оштрији у неким ситуацијама - рекао је Даниловић.

Штимац: Нисам ништа потписао

Српски кошаркаш Владимир Штимац рекао је да још није потписао уговор са Анадолу Ефесом, иако поједини медији тврде да је то већ завршено.

- Нисам још ништа потписао и даље преговарамо. Има интересовања, али ни са ким још нисам ништа договорио - рекао је Штимац на окупљању репрезентације.

Штимац је казао да има понуде пет евролигашких клубова и да се још није одлучио.

Кошаркаши

Селектор Србије Александар Ђорђевић тренутно на списку има 17 кандидата, а то су Милош Теодосић (ЦСКА/ЛА Клиперс), Стефан Јовић (Црвена звезда/Бајерн), Василије Мицић (Тофаш/Жалгирис), Немања Недовић (Уникаха), Богдан Богдановић (Фенербахче/Сакраменто), Марко Гудурић (Црвена звезда/Фенербахче), Драган Милосављевић (Алба/Уникаха), Бранко Лазић (Црвена звезда), Владимир Лучић (Бајерн), Марко Симоновић (Црвена звезда/Зенит), Никола Калинић (Фенербахче), Стефан Бирчевић (Партизан/Бујукшехир), Милан Мачван (Армани/Бајерн), Владимир Штимац (Бешикташ), Мирослав Радуљица (Ђангсу), Огњен Кузмић (Црвена звезда), Бобан Марјановић (Детроит).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана