Александар Ђорђевић на слатким мукама: Истанбул талија српске кошарке

Приредио: Иван Драгичевић
Александар Ђорђевић на слатким мукама: Истанбул талија српске кошарке

Бањалука - Селектор кошаркаша Србије Александар Ђорђевић има луксуз да за 12 мјеста у репрезентацији уочи Европског првенства равноправно конкурише бар 20 кошаркаша који играју у одличној форми ове сезоне.

Ријетко који стратег може да се похвали таквом ширином, а чак и они кошаркаши који буду прекобројни вјероватно би без проблема нашли мјесто у било којој другој селекцији Старог континента. Управо због тога, али и континуитета који "орлови" имају под вођством легенде српске кошарке, репрезентација ће у септембру бити главни фаворит за европски трон.

Недавна повреда Немање Бјелице мало је пореметила расположење тренера Бајерна и тај проблем могао би значајно да утиче на изглед "орлова". Прва опција на позицији крилног центра мораће на операцију скочног зглоба и питање је колика га пауза чека. Бјелица је прошле године пропустио олимпијски турнир у Рију. Повлачење његовог кума Стефана Марковића додатно је ослабило репрезентацију, али је Стефан Јовић ове сезоне доказао да може преузети већу улогу.

Плејмејкери

Ипак, игра Србије највише зависи од најбоље јединице европске кошарке Милоша Теодосића. Плеј ЦСКА наставио је сјајним партијама у Евролиги упркос ситним повредама и кандидат је за признање МВП-а. Већ десет година није имао слободно љето, а овог јуна га очекује одлука каријере, јер ће бирати између НБА лиге и дреса ЦСКА. Поменути Јовић је диригент врхунске сезоне Црвене звезде. Београђанима нико није предвиђао овакве резултате, а главни креатор игре је управо момак из Ниша. Сличан је профил играча као Марковић, јер игра врхунску одбрану, сјајно разиграва и што је најважније има истанчан осјећај када треба да убрза или успори игру. Међу 12 одабраних могао би да ускочи Василије Мицић, најбољи играч Тофаша и статистички један од најбољих плејмејкера турске лиге. Немања Недовић је такође у веома доброј форми, а са њим је ситуација још боља, јер покрива обје бековске позиције.

Бекови

Највише минута резервисано је за Богдана Богдановића. Бек Фенербахчеа је други пут повриједио скочни зглоб, али срећом неће бити приморан на дужу паузу. И њега очекује важно љето за наставак каријере, јер Владе Дивац жели да га види у дресу Сакрамента. Као што је горе наведено, Недовић би требало да троши минуте као двојка, док би можда Ђорђевић у неким ситуацијама могао да упари Јовића и Теодосића. Капитен Албе Драган Милосављевић наставио је сјајним партијама и на оку је селектора који води Бајерн, док се добрим играма намећу Бранко Лазић, Марко Гудурић и Немања Дангубић.

Крила

Иако би Владимир Мицов сигурно много значио репрезентацији, његов повратак међу "орлове" због односа са Ђорђевићем није реалан. У таквој ситуацији као главне опције истичу се Марко Симоновић, Никола Калинић и Владимир Лучић. Најбоље игре пружа тројка Црвене звезде, јер Симоновић игра сезону живота. Калинић није показао континуитет, али не треба истицати колико је важан у Ђорђевићевој концепцији. Лучић је под командом Ђорђевића у Бајерну ухватио праву форму и што је најважније за њега, ове сезоне нема проблема са повредама. Србија ће наредне сезону добити још једног НБА играча, јер Раде Загорац одлази у Мемфис, али ове сезоне у АБА лиги није направио очекивани искорак.

Крилни центар

Ако је у једном тренутку селектор био на слатким мукама када је ова позиција у питању сада то не може да се каже. Зоран Ерцег је највјероватније завршио каријеру, Бјелица је тренутно повријеђен, а као остале опције намећу се Милан Мачван и Стефан Бирчевић. Набројане тројке могу да покрију и позицију крилног центра, а од Ђорђевића зависи како ће све уклопити.

Центри

Ако ће негдје моћи да бира, то је ова позиција. Никола Јокић је већ сада мећу најбољим петицама НБА лиге, а као његове замјене конкуришу Мирослав Радуљица, Огњен Кузмић, Бобан Марјановић, Никола Милутинов, Дејан Мусли и Владимир Штимац. Радуљица памти и боље дане, али сви знају колико је продуктиван у дресу Србије, Кузмић никада није играо бољу кошарку, док Боби у Детроиту шансу добија на кашичицу. Милутинов је дефанзивно одличан, а нападачки допринос зависи од простора који добије, а за Муслија и Штимца важи иста констатација као за Кузмића.

До Евробаскета је остало још много времена, ствари се мијењају из дана у дан и најбитније је да сви кошаркаши остану здрави. Такође, увијек је под знаком питања да ли ће НБА играчи добити дозволу својих клубова, поготово што је "пракса" да звијезде пропуштају Евробаскет годину послије Олимпијских игара, али без обзира на све, "орлови" имају реалну шансу да оду до краја, први пут послије 2001. године, када су славили баш у Истанбулу, који је домаћин и овогодишњег финала. Треба ли напомињати да је Ђорђевић баш у овом граду донио Партизану европску круну 1992. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана