Aleksandar Đorđević: Medalja kao Mont Everest

Agencije
Aleksandar Đorđević: Medalja kao Mont Everest

Beograd - Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević izjavio je da bi plasman u polufinale predstojećeg šampionata svijeta bio uspjeh, a da bi osvajanje medalje bilo veliko kao Mont Everest.

- Jasno mi je da će svi tražiti medalju, ali u ovom trenutku nemam smelosti da kažem da idemo ka odličju, ali niko ne može da nam ospori pravo da se pripremamo kao da idemo na mesto na pobedničkom postolju. Naš zadatak je da ciljeve podignemo na što viši nivo, jer ako to ne uradimo ne možemo očekivati ni prosek. Veliki uspeh za nas bi bio ulazak u polufinale, a medalja bi bila kao Mont Everest - rekao je Đorđević za "NIN".

On je objasnio zašto bi ulazak u polufinale predstavljao veliki uspjeh za mladi tim Srbije.

- U polufinalu bismo sigurno igrali sa Španijom, koju smatram najvećim favoritom na šampionatu. Govorio sam to i pre tri meseca, kada se nije znalo da će se selekcija SAD suočiti sa otkazima i povredama ključnih igrača. Sve je organizovano tako da Španija titulom kruniše silazak sa scene jedne velike generacije u kojoj su Gasol, Navaro, Kalderon, Rejes, ali ne priznajem da je bilo ko bolji pre utakmice. Uostalom, teren nikada ne laže - rekao je Đorđević.

On je dodao da je neodazivanje igrača u reprezentaciju koje je prethodnih godina uzelo maha rezultat straha od neuspjeha i dodao da u reprezentativnoj košarci, i na evropskom i na svjetskom nivou, vlada nepisano pravilo da samo medalje krunišu prave veličine.

- Kada Toni Parker bude završavao karijeru, siguran sam da će reći da mu je najdraža titula prvaka Evrope sa Francuskom, uprkos brojnim NBA trofejima sa San Antonijom. Ovo prvo je strast, emocija, a ovo drugo posao. Isto mogu da kažem za sebe i mnoge moje kolege koji su osvojili titulu sa reprezentacijom - kazao je Đorđević.

Na pitanje zašto se promijenio odnos igrača prema reprezentaciji, Đorđević je kazao da je Srbija nova zemlja koja prolazi kroz dugu tranziciju.

- Kao država smo stvoreni zato što su nas ostavljale komšije. U jednoj emotivnoj vezi uvek pati više onaj ko je ostavljen. Propatili smo sve razvode s bivšim jugoslovenskim republikama, a Crnogorci su nas "razbili". To nas je najviše bolelo. Opet, da nije bilo svih njih, mi ne bismo imali svoju državu - istakao je Đorđević.

Mundobasket počinje 30. avgusta a završava 14. septembra.

Igrač i trener

Đorđević  je rekao da nikad neće biti dobar trener kao što je bio igrač.

- Nikada neću biti trener onog nivoa kakav sam bio igrač. Voleo bih kada bih mogao da ponovim igračke domete, ali to je jako teško. Nemam ni vremena, ne verujem da ću toliko dugo biti trener. Moja igračka karijera je odavno prošlost i stavio sam je u kutak koji joj i pripada - kazao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana