Александар Ђорђевић: Медаља као Монт Еверест

Агенције
Александар Ђорђевић: Медаља као Монт Еверест

Београд - Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић изјавио је да би пласман у полуфинале предстојећег шампионата свијета био успјех, а да би освајање медаље било велико као Монт Еверест.

- Јасно ми је да ће сви тражити медаљу, али у овом тренутку немам смелости да кажем да идемо ка одличју, али нико не може да нам оспори право да се припремамо као да идемо на место на победничком постољу. Наш задатак је да циљеве подигнемо на што виши ниво, јер ако то не урадимо не можемо очекивати ни просек. Велики успех за нас би био улазак у полуфинале, а медаља би била као Монт Еверест - рекао је Ђорђевић за "НИН".

Он је објаснио зашто би улазак у полуфинале представљао велики успјех за млади тим Србије.

- У полуфиналу бисмо сигурно играли са Шпанијом, коју сматрам највећим фаворитом на шампионату. Говорио сам то и пре три месеца, када се није знало да ће се селекција САД суочити са отказима и повредама кључних играча. Све је организовано тако да Шпанија титулом крунише силазак са сцене једне велике генерације у којој су Гасол, Наваро, Калдерон, Рејес, али не признајем да је било ко бољи пре утакмице. Уосталом, терен никада не лаже - рекао је Ђорђевић.

Он је додао да је неодазивање играча у репрезентацију које је претходних година узело маха резултат страха од неуспјеха и додао да у репрезентативној кошарци, и на европском и на свјетском нивоу, влада неписано правило да само медаље крунишу праве величине.

- Када Тони Паркер буде завршавао каријеру, сигуран сам да ће рећи да му је најдража титула првака Европе са Француском, упркос бројним НБА трофејима са Сан Антонијом. Ово прво је страст, емоција, а ово друго посао. Исто могу да кажем за себе и многе моје колеге који су освојили титулу са репрезентацијом - казао је Ђорђевић.

На питање зашто се промијенио однос играча према репрезентацији, Ђорђевић је казао да је Србија нова земља која пролази кроз дугу транзицију.

- Као држава смо створени зато што су нас остављале комшије. У једној емотивној вези увек пати више онај ко је остављен. Пропатили смо све разводе с бившим југословенским републикама, а Црногорци су нас "разбили". То нас је највише болело. Опет, да није било свих њих, ми не бисмо имали своју државу - истакао је Ђорђевић.

Мундобаскет почиње 30. августа а завршава 14. септембра.

Играч и тренер

Ђорђевић  је рекао да никад неће бити добар тренер као што је био играч.

- Никада нећу бити тренер оног нивоа какав сам био играч. Волео бих када бих могао да поновим играчке домете, али то је јако тешко. Немам ни времена, не верујем да ћу толико дуго бити тренер. Моја играчка каријера је одавно прошлост и ставио сам је у кутак који јој и припада - казао је Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана