Aleksandar Đorđević: Gledali su me kao da sam pao sa Marsa

Agencija
Aleksandar Đorđević: Gledali su me kao da sam pao sa Marsa

Minhen - Model kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u košarci 2019. godine donio je mnogo polemika u košarkaškom svijetu. Selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević istakao je da najviše trpe selekcije koje imaju najkvalitetnije igrače, što je slučaj i sa njegovim timom.

- Koliko znam, svi uključeni imaju negativan stav oko ovakvog načina igranja kvalifikacija, osim publike. Pune dvorane potvrđuju da su navijači željni da gledaju nacionalne selekcije, pa čak i u ovako okrnjenim sastavima, što je savršeno normalna stvar. Najveći problem ovog koncepta je u tome što se košarkaška hijerarhija menja na veštački način. Najgore prolaze oni koji imaju najkvalitetnije igrače, pa šest, deset ili 13 igrača ne može da im igra, a najbolje prolaze oni koji su stalno zajedno jer nemaju igrača u NBA niti u Evroligi. Hrvatska je odličan primer, mala baza i šest NBA igrača. Kad igraju Hrvatska i Rumunija, Hrvatska bi trebalo da bude veliki favorit, ali kad se vidi ko igra za koju reprezentaciju, baš i nije tako - rekao je Đorđević za "Germanijak".

Poslije četiri utakmice Srbija ima skor 3/1 u kvalifikacijama.

- Imali smo 1-1 u poslednjem "prozoru", odigrali smo dobre utakmice s kojima sam zadovoljan uzimajući u obzir okolnosti. Nakon teške pobede u Austriji rekao sam da je to moja najznačajnija pobeda kao trenera srpske reprezentacije i gledali su me kao da sam pao s Marsa. Ali, stvarno mislim tako. To su novi igrači, u novim situacijama, veliki pritisak je na njima, a nemaš vremena da ih pripremiš - kazao je Đorđević.

On je apelovao na čelnike košarkaških saveza i FIBA da što prije donesu pravu odluku, u korist sporta.

- Gospodo predsednici košarkaških saveza, sastanite se, sastančite koliko god treba, i donesite neku odluku koja će ići u korist ovog sporta! Ako se neka ekipa zove reprezentacija, onda se valjda podrazumeva da je to najbolji mogući nacionalni tim. Od toga zavisi status košarke u pojedinim državama - istakao je Đorđević.

Trener Bajerna objasnio je zašto u ekipi ima četiri igrača iz regije Stefana Jovića, Milana Mačvana, Vladimira Lučića i Nihada Đedovića.

- Nije samo jezik u pitanju. Naši igrači bolje razumeju moje košarkaške ideje. Osim toga, nisu posvećeni vlastitoj statistici, ne traže odmah "scoresheet", važniji im je rezultat ekipe od ličnog učinka. Takvu situaciju najbolje je iskoristio naš centar Devin Buker, koji uz Mačvana igra sezonu karijere. Napokon igra s razumevanjem - istakao je Đorđević.

Učinak

U Njemačkoj je prvi sa skorom 21/1, osvojio je Kup i dobio prvi meč četvrtfinala Evrokupa protiv Uniksa (83:75).

- Kad radiš u klubu kao što je Bajern, svaka titula je sportski imperativ. Cilj svake ekipe koje su u četvrtfinalu jeste da osvoji Evrokup. Uostalom, osvajanje Evrokupa znači i ulazak u Evroligu. Istina, to možemo da ostvarimo i na drugi način, da osvojimo nacionalno prvenstvo - kazao je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana